A Barcelonát Messi húzza, a Real Madridot senki

lionel messi

A várakozásoknak megfelelően 19 forduló után a Barcelona vezeti a tabellát, de ezt leszámítva minden a feje tetejére állt a spanyol bajnokságban. A Real Madrid csak a negyedik, tíz pontra az első helytől, ráadásul a Julen Lopetegui menesztése után kinevezett Santiago Solari sem tud mit kezdeni a hétről hétre botrányosan teljesítő sztárokkal. 

A két nagy gyengélkedése miatt újra izgalmas és nyílt lehetne a bajnoki címért folytatott küzdelem, ehhez azonban jelentősen fel kellene javulniuk a kihívóknak.

Arra, hogy a spanyolországi helyzet nem éppen optimális, Jose Maria del Nido, a Sevilla korábbi elnöke már régen felhívta a figyelmet. 

„Ha nem rendezzük a helyzetet nagyon-nagyon gyorsan, nem olyan lesz a bajnokságunk, mint a skót [kétcsapatos], hanem konkrétan Európa legsz.rabb bajnoksága lesz” – figyelmeztetett a Sevilla korábbi elnöke 2011-ben. Az elmúlt években a legnagyobb kérdés az volt, hogy vajon a Barcelona vagy a Real Madrid éri-e el a 100 pontot a bajnokság végén. Nyáron azonban már sejthető volt, hogy a 2018/2019-es lehet az utóbbi idők legizgalmasabb szezonja Spanyolországban, és ez néhány hónap után be is igazolódott – függetlenül attól, hogy már öt pont a Barcelona előnye a táblázat élén.

Eltűnt a Barca és a Real árnyéka

Hosszú évek kellettek hozzá, de a fizetésképtelenség teljesen eltűnt a spanyol futball két legmagasabb osztályából: a felhalmozott 600 millió eurós adósságot öt év alatt 50-re redukálták. A tévés pénzek elosztása mostanra sokkal racionálisabb lett (persze még így is óriási a Barcelona és a Real fölénye, de ez a fogyasztók miatt van így). A klubok bevételei folyamatosan gyarapodnak, egyre kisebb a szakadék a nagy- és a kiscsapatok között: nyáron 900 millió eurót költöttek a klubok játékosokra, de ebből csak 265-öt a Barcelona és a Real (tehát körülbelül a 30 százalékát). A nettó nyereség csak 100 millió euró lett, ami nem sok, de ahhoz bőven elég, hogy ezek a csapatok rövid távon fenntartsák magukat – a következő nyáron úgyis jön egy másik Premier League-klub, amely kifizet egy zsáknyi pénzt valamelyik játékosért (jó példa erre a 23 éves Lerma esete, akit 28 millióért adott el a Levante a Bournemouth-nak).

„A spanyol bajnokság soha nem volt ennyire kiegyenlített” – mondta a Rayo Vallecano vezetőedzője, Míchel. Nyolc forduló után már nem volt veretlen csapat a ligában. Ahogy nyeretlen sem. A top 3 (Barcelona, Atlético, Sevilla) összesen 57 pontot veszített eddig, miközben például az Angliában élen álló hármas csak 35-öt. Exponenciálisan számolva, Spanyolországban idén elég lehet 76 pontot gyűjteni a bajnoki címhez – ilyen kevés ponttal legutóbb a 2006/2007-es szezonban győztek. Az azóta eltelt tíz évben 87, 99, 96, 100, 100, 90, 94, 91, 93 és 93 pont kellett ahhoz, hogy valaki a tabella tetején végezzen.

Soha nem látott mélységekben a Real

Mindehhez persze kellett a Barcelona és a Real gyengélkedése. Miközben a világ Ronaldóért és Zidane-ért sírt, a nagy reményekkel kinevezett Lopetegui kockázatos döntések sorát meghozva próbálta nyomatékosítani: ez az ő csapata. A nyáron összesen 140 millió euróért igazolt Odriozolát, Courtois-t, Mariano Díazt és Viníciust hetekig jegelte (a 18 éves brazil csodagyereket egészen a Castilláig száműzte a harmadosztályba), a világbajnokság legjobb játékosának választott Modricra csak csereként számított, miközben megpróbálta beépíteni a Zidane-korszakban látványosan mellőzött Ceballost. A leggyakoribb kérdésre, azaz, hogy miként fogja tudni pótolni Ronaldót és az ő szezononkénti 50 gólját, az volt a válasza, hogy egyének helyett csapatban kezdett gondolkodni. A csapatjátékba nem nyúlt bele, de a Real láthatóan sokkal dominánsabb szerepet töltött be a mérkőzéseken az előző évekhez képest (több passz, több lövés, több labdabirtoklás). A Roma ellen 3–0-ra megnyert Bajnokok Ligája-találkozó után Sid Lowe, az egyik legelismertebb spanyol újságíró tudósításában azt írta, hogy ez a Real akár még jobb is lehet annál, amelyik sorozatban háromszor ért fel Európa csúcsára. Az eredmények pedig Lopeteguit igazolták. Az Atléticóval szemben elveszített Európai Szuperkupa után a Real sebességi fokozatot váltott, és elsöpört mindenkit, aki az útjába került.

Érdekes

A félév csapata (4-2-3-1)

Jan Oblak (Atlético Madrid) – Damián Suárez (Getafe), Mario Hermoso (Espanyol), Marc Bartra (Betis), Jordi Alba (Barcelona) – Rodri (Atlético Madrid), Manu García (Alavés) – Ibai Gómez (Alavés), Lionel Messi (Barcelona), Iago Aspas (Celta Vigo) – Christian Stuani (Girona)

Mi az az xG?

Ez egy olyan mérkőzésstatisztikai mutató, amely a kapu előtti helyzeteknél nem a mennyiséget, hanem a minőséget helyezi előtérbe, ennek szemléltetésére törekszik. Az xG-nél nem minden lövés egyenértékű: a nagyobb lehetőségek magasabb értéket kapnak, a kevésbé kecsegtetőek kisebbet. A modell lényegében azt mutatja meg, egy átlagos csapat hány gólt szerzett volna az adott mennyiségű és minőségű helyzetből. Elég sokrétűen használható és viszonylag letisztult képet ad a mérkőzésekről.

Ronaldo távozása miatt köszönt el Zidane is

Zinedine Zidane távozása mindenkit meglepett, elvégre a francia legenda halmozta a sikereket Madridban, a játékosok imádták, és végre a mindig kritikus Real-drukkerek is kaptak egy olyan edzőt, akibe nem tudtak belekötni.

Amikor a francia ikon felállt a kispadról, az volt a legkézenfekvőbbnek tartott ok, hogy egyszerűen „kiégett” a királyiaknál, és úgy érezte, mindent megnyert, amit szeretett volna, ezért inkább a csúcson hagyja abba. Ramón Calderón, a Real Madrid korábbi elnöke azonban nem pont így ismeri ezt a történetet. „Elég egyértelművé tette Zidane, hogy mi a gondja a csapattal, mikor távozott. Ő ugyanis úgy tervezte, hogy a csapat megtartja Cristianót, és Gareth Bale-t engedi el. Ehhez képest az elnök, Florentino Pérez pontosan az ellenkezőjét csinálta. Ez volt az utolsó csepp, ugyanis többször is előfordult az edzősködése alatt, hogy Zidane kérte egy játékos szerződtetését vagy elengedését, a madridiak első embere pedig csak azért sem úgy cselekedett. Ez volt az igazi oka a távozásának, és szerintem nagyon jól döntött…” – idézi a Bleacher Report Calderónt.

Aztán valami megtört hirtelen

Szeptember 26-án a madridiak egy sima hármast kaptak Sevillában, ami lehetett volna több is. A városi rivális Atlético ellen a visszavágási vágy sem vezetett eredményre a Bernabéuban, a 0–0-s eredménynek még inkább ők örülhettek. A CSZKA Moszkva otthonában Kroos eladott labdájából kaptak ki 1–0-ra, de 26 lövésük és három kapufájuk volt a 90 perc alatt – az xG-tábla szerint, amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri, is nekik kellett volna nyerniük. Már a három lőtt gól nélkül lejátszott mérkőzés is olyan mélypont volt, amilyenhez hasonlót 2007-ben produkáltak legutóbb, de a nyolcadik fordulóban a Deportivo Alavés kapuját sem sikerült bevenni – ilyen rossz sorozatra pedig még nem volt példa a Real 21. századi történelmében. „Addig nincs baj, amíg a helyzeteink megvannak” – mondta Nacho, és Lopetegui is hasonlóan nyilatkozott. A spanyol lapok krízisről írtak, összeomlásról, a madridi AS arról, hogy eddig csak rossz volt a Real, de most már szörnyű. A játékosok azonban kiálltak Lopetegui mellett, aki a Levantétól elszenvedett hazai vereség után kapott még egy esélyt: az október 28-ai El Clásicón még ő irányíthatta a csapatot.

Csöbörből vödörbe

A szintén rossz passzban lévő Barcelona viszont Messi hiányában is ötöt rúgott legnagyobb riválisának, ez pedig Lopetegui realos korszakának végét jelentette. Bár a mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy érzi magában az erőt, hogy folytassa, a helyi újságírók állítása szerint megtörten, magányos ember benyomását keltve állt a média elé. Már ekkor nyilvánvaló volt, hogy Lopeteguinek befellegzett, de a Real csak másnap este jelentette be hivatalosan, hogy megvált edzőjétől. Lopetegui helyét a klub korábbi játékosa, a tartalékcsapat edzője, Santiago Solari vette át.

A sajtó azonnali találgatásba kezdett, minden órában bedobtak egy új nevet. Antonio Conte állítólag már úton is volt Madridba, de a Real öltözője megfúrta az olasz érkezését. A spanyol szövetség szabályai szerint a Realnak két hete volt arra, hogy megnevezze az új vezetőedzőt, máskülönben az ideiglenesen kinevezettel kell szerződést hosszabbítania. Solari felfrissülést hozott a csapat életébe, az első négy mérkőzését megnyerte, ráadásul imponáló, 15–2-es gólkülönbséggel, ami után 2021-ig szóló szerződést kapott. Hamar bebizonyosodott viszont, hogy ezek az eredmények csak az új edző hozta lendület velejárói voltak. A Real egy sima hármast kapott az Eibartól a 13. fordulóban, és bár utána zsinórban négy meccset nyert, a Bajnokok Ligájában a CSZKA Moszkvától történelmi vereséget szenvedett: 3–0-ra kapott ki a Bernabéuban, ami a klub történetének legsúlyosabb európai kupaveresége volt hazai pályán.

Egyénileg rossz a Real

Az állandó kezdők nem hozzák magukat, senki sem tudja húzni a csapatot, de Solari a média nyomása ellenére sem hajlandó lehetőséget adni az elmúlt évek sikereiben kulcsszerepet játszó játékosoknak (Isco, Asensio). Ronaldo távozása után Bale-nek kellene a csapat élére állnia, de a walesi a sérülékenysége miatt alkalmatlan erre a feladatra: a Villarreal elleni elhalasztott bajnokin 22. alkalommal sérült meg madridi karrierje alatt, ami miatt összesen 84 mérkőzést kellett kihagynia. A Real legnagyobb problémája viszont az, hogy teljesen elveszítette a lélektani fölényét, a korábbiakkal ellentétben az ellenfelek már nem adják fel a meccset a Bernabéu öltözőfolyosóján. A hazai pálya előnye pedig kezdi értelmét veszíteni: egyre kevesebb szurkoló jár ki a stadionba, amelynek látogatottsága az elmúlt évtizedben átlag 8720 nézővel csökkent.

Barcelonában sincs minden rendben

A Barcelonának is volt egy komoly hullámvölgye, amikor majdnem egy hónapon keresztül nem tudott meccset nyerni, de aztán Messi és Suárez formajavulásával egyenesbe jött a csapat. Umtiti hiányában azonban még mindig komoly problémákkal küszködnek a védelemben, 19 forduló alatt 20 gólt kaptak – máskor egy szezonban nem kapnak ennyit. Messin és Suárezen kívül még két másik húzóembere van a Barcelonának, de pont ők azok, akikkel a legkevésbé lehet elégedett Ernesto Valverde vezetőedző. A tavaly 150 millióért igazolt Coutinho a kezdőcsapat és a cseresor között ingadozik, a nagy ígéret Dembélé pedig hiába játszik remekül, a pályán kívüli magatartása miatt nem kap állandó lehetőséget. 

A francia támadó november 10-én úgy hagyta ki a csapat délelőtti edzését, hogy arról senkit sem értesített. Az edzés kezdete után a stáb többször is megpróbálta őt felhívni, de nem tudták elérni, ezért elmentek a lakásához, ahol a játékos azt mondta, hogy gyomorproblémái vannak. A madridi AS azonban utánajárt a történéseknek, és kiderült, hogy semmiféle gyomorproblémája nem volt Dembélének, egyszerűen az történt, hogy előző nap éjszakába nyúlóan videójátékozott a barátaival, és elfelejtette beállítani az ébresztőt. A lap szerint Dembélé egyedül él Barcelonában, és a virtuális világba való menekvés mostanra függőséggé vált nála, ami negatív hatással van a pályán nyújtott teljesítményére és a csapattársakkal való kapcsolatára.

A legfőbb kihívók sem remekelnek

A Barcelona jelenleg zsinórban hat megnyert bajnokinál jár, de ez elsősorban Messinek köszönhető, aki az Aranylabda-szavazás és Pelé kritikája óta csúcsformába lendült, és kettesével rúgja a gólokat. Kérdés, hogy ez hosszú távon mennyire vezet majd eredményre. A Barcelona nagy szerencséje, hogy a legfőbb kihívója, az Atlético is csak szenved. Diego Simeone csapata eddig mindössze egy vereséget szenvedett, a baj az, hogy emellett nyolcszor döntetlenezett. Az Atléticónak még soha nem volt ennyire erős kerete, viszont egy igazi befejező csatár nagyon hiányzik. Costa nagy reményekkel tért vissza a csapathoz, de idén csak egy gólt szerzett (igaz, azt pont a Barcelona ellen), ráadásul meg is sérült, műteni kellett, így még egy darabig biztosan nem játszhat.

A legnagyobb csalódás egyelőre a Valencia, amely tavaly negyedik lett a bajnokságban, idén viszont csak a tizedik, négy ponttal megelőzve a már kiesőhelyen álló Rayo Vallecanót. Az eredmény viszont becsapós, mivel mindössze négy vereséget szenvedett a csapat, és csak 17 gólt kapott. A probléma, hogy ugyanennyi gólt is lőtt, ami nagyon kevés, ha elvileg klasszis támadóid vannak (igaz, ami igaz, az xG-mutató – amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri – szerint a Valenciának 29 pontja kellene, hogy legyen, ami jelenleg a hatodik helyre lenne elég).

A szezon meglepetései közé tartozik, hogy az Alavés 19 forduló után is az Európa Liga-indulást érő ötödik helyen áll. A spanyol liga stílusával teljesen szembemenő Getafe a hatodik, míg az ősz legjobb meccsén a Barcelonát a Camp Nouban 4–3-ra legyőző Betis a hetedik. Az elmúlt években az élmezőnyhöz tartozó Villarreal – amely még az Európa Ligában is áll – már túl van egy edzőváltáson, de érthetetlenül gyengén szerepel, november 25-e óta nem nyert bajnokit, és jelenleg csak 19. a tabellán.

Kovács Gábor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?