7 ok, amiért Görbiczék a legnagyobbak

<p>Sorozatban másodszor is BL-győzelmet ünnepelhettek a győri női kézilabdázók. Hogy miért? Összeszedtük az okokat.</p>

1. Kiváló játékoskeret

A győri csapatban már tavaly is világklasszisok kézilabdáztak: a klubhűség jelképe, Görbicz Anita, a világ egyik legjobb kapusa, Katrine Lunde, a nagyszerű beálló Heidi Löke, a védelem oszlopai: Raphaelle Tervel és Eduarda Amorim (a brazil átlövő ráadásul támadásban is megállíthatatlan). Ezt a bivalyerős keretet sikerült egyben tartani, a BL-diadal után csak ketten (Radicsevics és Lekics) távoztak a klubtól, s helyettük is jött egy legalább ugyanennyire jó játékos: a balkezes Katarina Bulatovic, aki két éve az olimpián és az Eb-n is gólkirályi címet szerzett. Az ETO-ban azonban nem csak a világsztárok villognak. Orbán Adrienn, Bognár-Bódi Bernadett, Kovacsics Anikó meghatározó emberei a csapatnak, s a fontos pillanatokban a kevesebb lehetőséghez jutó cserejátékosokra is lehet számítani.

2. Az Ambros Martín-féle védekezés

Ambros Martín a védekezés megszállottja. A spanyol szakember képes elégedetlenkedni egy tíz góllal megnyert Magyar Kupa-mérkőzés után is amiatt, hogy csapata nem tartotta húsz alatt a kapott gólok számát. Martín taktikájának nincs olyan jól hangzó neve, mint a Guardiola által meghonosított tiki-takának, de lassan ki kell neki egyet találni, mert a Győr játéka most legalább annyira meghatározó a női kézilabdában, mint a Barcáé volt a közelmúltban a futballban. A Martín-féle védekezés a BL-döntőre érett be igazán: a Podgorica a 7. percben lőtte az első gólját, az első negyedórában csak háromszor találtak be a montenegróiak, s az első félidőben is csak tíz gólig jutottak. A Győr végül 27:21-re nyerte a döntőt úgy, hogy a Podgorica egyszer sem lőtt egymás után három gólt.  

3. Változatosság támadásban

A kevés kapott gól önmagában még nem elég egy klassziscsapathoz (a Podgorica például az egész szezonban kevesebb gólt kapott, mint a Győr). A győriek viszont támadásban is brillíroznak – ahogy Ambros Martín egyszer megjegyezte, azért erőlteti mindig edzéseken, taktikai értekezleteken a védekezés fontosságát, mert azt maguktól is tudják a lányok, hogyan játsszanak támadásban. A variációs lehetőségek pedig szinte korlátlanok – egy-egy játékos is képes újítani (Löke vagy Kovacsics például mindkét kezével gólveszélyes), és az egyes figurák is változatosak, a góllövés nem egy-két ember feladata. A döntőben a Győr első hét gólját hat különböző játékos lőtte, míg a Podgorica csak három kulcsemberre hagyatkozhatott.

4. Katrine Lunde

A norvég kapust választották a Final Four legértékesebb játékosának, nem véletlenül. Az elődöntőben a legfontosabb pillanatokban mutatott be bravúrokat, a döntő hangulatát pedig megalapozta azzal, hogy a legelső montenegrói lövéseket kivédte. Lunde negyedszer nyerte meg a BL-t, korábban a Viborggal is kétszer győzött. A legértékesebb játékosnak járó serlegnek is nagyon örült, mint mondja, ha egyéni díjat kap, az azt jelenti, hogy sokat tett a csapat sikeréért.

 

5. Lelkesedés, akarás, alázat

A győriek tavaly hét elvesztett európai kupadöntő után, a Valcea elleni elődöntőt a sírból visszahozva diadalmaskodtak a Bajnokok Ligájában. Bár az általános vélekedés szerint megvédeni a címet mindig nehezebb, mint először megszerezni, most ez csak részben volt igaz. A BL-győzelem ugyan rakott egyfajta terhet a csapatra (elvárások, az ellenfelek fokozott figyelme), a sok éven át húzódó sorozat megszakítása után azonban óriási kő esett le a győri kézilabdázók szívéről. Felszabadultan játszhattak, és a korábbinál semmivel sem akarták kevésbé a sikert. Az ETO veretlenül, 14 meccsből 12-őt megnyerve lett kupagyőztes (csak a Podgoricával döntetlenezett kétszer), de a sikertől senki nem szállt el. Ambros Martín például közvetlenül a döntő után így nyilatkozott: „Gratulálok az ellenfelünknek, tiszta szívből, ezek nem csak üres szavak. A Buducnost volt a jobb csapat egész szezonban. Ezúttal mi voltunk a jobbak, de év közben ez nem így volt.”

 

6. Stabilitás

Győrben minden adott ahhoz, hogy az ETO ne álljon meg két BL-győzelemnél. Az autógyár támogatásának köszönhetően a pénz nem akadály a csapatépítésnél, s a legjobbak az őket megillető fizetésért kézilabdázhatnak. Az együttes a város támogatását is élvezi, a jelenlegi sikersorozat pedig hosszú távra megerősítheti az utánpótlás helyzetét is: Győrben most a lányok Görbiczek, Lökék és Lundék akarnak lenni.

 

7. Hazai pálya

Bár az új győri kézilabda-aréna csak a decemberi világbajnokságra készül el, a zöld-fehérek drukkerei helyszíntől függetlenül mindenhol (az átmeneti hazai csarnokban vagy akár idegenben) nagyszerű hangulatot teremtettek kedvenceiknek. A budapesti Final Four alatt csaknem tízezer ember szurkolt Görbiczéknek, a Papp László Sportaréna atmoszféráját minden játékos csak dicsérte. Mivel a nemzetközi szövetség vezetői elégedettek voltak a Final Four lebonyolításával, megvan rá az esély, hogy a jövőben Budapest legyen a női kézilabda európai fővárosa (hasonlóképpen ahhoz, ahogy a férfiak BL-négyestornáját mindig Kölnben rendezik), ebből pedig a győri kézilabda is profitálna.

 

A DÖNTŐ LEGJOBB MONDATAI

 

Tavaly jó volt, idén kurva jó.

Ambros Martín magyar nyelvű nyilatkozata, amelyben összehasonlítja a két BL-szezont

 

Mindig jól ki tudtam választani a megfelelő csapatot.

Katrine Lunde arról, hogy a Viborggal és a Győrrel is két BL-címet szerzett

 

Fejben mindenki ott volt. Ezen a szinten már az a legfontosabb, hogy a fontos pillanatokban jó döntést mindenki jó döntést hozzon.

Herr Orsolya, a második számú kapus elemzi a siker legfőbb okait

 

Eszméletlen jól játszottunk, csúcsformában, ahogy egy BL-döntőben kell!

Görbicz Anita csapatkapitány

 

Hatvan percen át tökéletesen védekeztünk, azt gondolom, Ambros nagyon boldog lesz ma este!

Eduarda Amorim elégedetten konstatálta, hogy sikerült az edző kedvében járni

 

A világ legjobb érzése anyának lenni, főleg így, hogy anyák napján megszereztem első olyan BL-sikeremet, amiben játékosként is részt vehettem.

Hornyák Ágnes, aki tavaly gyermeket vállalt, így csak kerettagként kapta meg a BL-aranyérmet

 

Megvan a motiváció a következő szezonra, a vereség is motivációt ad.

Cristina Neagu, a Podgorica román játékosa, aki hét gólt dobott a döntőben

 

A Győr tapasztaltabb volt nálunk, mi nem ütöttük meg a szükséges szintet.

Dragan Adzic, a Podgorica edzője

 

BL-MORZSÁK

Magyar nyelvleckék

A Győr igazi nemzetközi csapat, ám az idegenlégiósok is szorgalmasan tanulnak magyarul. A brazil Eduarda Amorim már bármikor kapható rá, hogy magyarul nyilatkozzon. „Jó volt az atmoszféra, mikor nekünk volt rossz moment, akkor szurkoltak, és akkor feljöttünk. Ez jó?” – kérdezte nevetve egy tévériportertől, amikor arra kérte, mondjon pár szót magyarul is. Heidi Löke nyilatkozatra még nem vállalkozik, de a győri városháza előtti ünneplésen mindenki nagy örömére elszavalta az „Ec-pec, kimehetsz” mondókát, amit a kisfiától tanult. A legnagyobb sikert viszont Ambros Martín edző aratta. „Tavaly jó volt, idén kurva jó!” – kiáltotta a színpadon a mikrofonba, minden bizonnyal abban a boldog hitben, hogy az a bizonyos k betűs szó azt jelenti: nagyon…

Vad barbárok

A montenegrói Buducnost Podgoricát hírhedt szurkolói csoportja, a Barbárok is elkísérte Budapestre. A kemény mag sokáig fegyelmezetten viselkedett, a döntő 50. percében azonban elszakadt náluk a cérna: letörögették a székek ülőkéjét, s azzal dobálkoztak. A balkáni drukkereket a rohamrendőrök fékezték meg. Egy montenegrói szurkolót, aki 15 méter magasból ugrott le, kórházba kellett szállítani. Egy biztonsági ember is kórházi ellátásra szorult.

Görbicz a gólkirály

A BL-sorozat gólkirálya a győri Görbicz Anita lett. A kiváló irányító a döntőben hét gólt szerzett, s összesen 87 találatig jutott. A második helyezett ex-győri Andrea Lekics 79-szer volt eredményes. Görbicz az All Star-csapatba is bekerült, Bulatoviccsal és Amorimmal együtt.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?