33 perc a Félúti-tóban!

jegesmedvék

Immár tizenötödik alkalommal randevúztak a téli fürdőzés szerelmesei a dunaszerdahelyi Thermálpark szomszédságában található Félúti-tónál.

A Pozsonyi Jegesmedveklub (Ľadové Medvede Bratislava) és a dunaszerdahelyi Sportfanatic Polgári Társulás hagyományos adventi túlélőpróbáját megelőzően a téli úszás szerelmeseit, ők negyvenhatan voltak, és a tóparton összesereglett nézőket Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere köszöntötte. A látványos decemberi fürdőzés illusztris személyiségeinek idei remeklését id. Hideghéty Tibor, a dunaszerdahelyi Sportfanatic Polgári Társulás vezetője méltatta. „A Gibraltári-szoros, valamint a Loch Ness-i tó átúszása után idén nyáron a La Manche csatornát is meghódítottuk, nevezetesen a Pék fivérek, Dezső és Endre, valamint a Nyáry Richárd alkotta háromfős váltóval, oda-vissza formátumban. Az újabb kihívás egyébként 72 kilométernyi úszótávot jelent, mely világcsúcsnak számít. Jövőre pedig már a Guiness-rekordok könyvébe is bekerül” – elevenítette fel a trió helytállását a tisztségviselő.

A jeges fürdőzés szerelmesei előbb elénekelték himnuszukat, majd vízbe szálltak, felkészülésük függvényében igyekeztek minél több időt eltölteni a hűs habokban. Mészáros József, a dunaszerdahelyi téli fürdőzések egyik ötletgazdája és kivitelezője, huszonhárom perc eltelte után jött ki a vízből. „Leköszöntem. Átadtam a váltóbotot a fiataloknak, Hideghéty Tibornak és fiainak. Ezentúl már ők szervezik rendezvényeinket, irányítják a Sportfanaticot” – közölte elhatározását a máglyagyújtó.

Hozzá hasonlóan a legtöbben a mindössze 5 fokos vízben mártóztak, lubickoltak, szelfiztek. A legedzettebbek, ők ezúttal is tizenegyen voltak, pedig háromszor úszták végig a bójákkal kijelölt 250 méteres kört, ezzel emlékeztek versenytársukra, barátjukra, a rendezvény ötletgazdájára, egyik rendszeres résztvevőjére, a korábban Dunaszerdahelyen praktizáló doktor Makai Józsefre.

Pék Dezső is köztük volt. A La Manche csatorna csallóközi lovagja a partraszállást követően a dunaszerdahelyi Thermálpark igazgatóját heccelte. „Melegünk volt. Alighanem a Félúti-tóba engedik a termálvizet. Dolgunkat a gyomos tófenék is nehezítette” – mondta.

S bár a maximálisan engedélyezett időtartam 22 perc, néhányan – saját felelősségükre – a megengedettnél jóval hosszabb ideig voltak a vízben. A végére, egymást árgus szemmel figyelve, négyen maradtak. Egyértelműen utolsóként szerettek volna partra szállni, ezzel learatni a babérokat. Fél óra elteltével a rendezvényt biztosító orvos nemtetszése jeléül a homlokát ráncolta, majd utasítást adott a műsorközlőnek, hogy szólítsa ki a mindenre elszánt kvartett tagjait a hűs habokból. A jegesmedvék szót fogadtak, s 33 (!) perc eltelte után kijöttek a vízből. Egyébként a harminchárom vízben eltöltött perc a dunaszerdahelyi decemberi úszások történetében rekordnak számít.

„Folytatódnak a csatorna-átúszások. Már egy újabb négyéves ciklust tervezünk. 2020-ra kaptunk időpontot az Írországot Skóciától elválasztó Északi-csatorna átúszására. Méghozzá váltóval, oda-vissza formátumban. Ezt még napjainkig senki sem teljesítette. Tizenhárom fokos vízre számíthatunk. A jövő évre a Hawaii-szigetekre kaptunk egy áprilisi és egy augusztusi időpontot. Ott cápaveszély van, de a mieink ezt is bevállalták. Kérdéses, hogy az időpont közelsége miatt mentálisan felkészülnek-e a megmérettetésre. Nem kizárt, hogy egy japán, vagy ausztráliai hosszútávúszás is összejöhet még” – körvonalazta az újabb nagy kihívásokat id. Hideghéty Tibor.

„Nem tartunk a várható cápaveszélytől. Az erőnléttel sem lehet gond. Rendszeresen edzünk, versenyeken veszünk részt. A minap például a Cseh Kupa náchodi megmérettetésen elsőséget szereztem az egy kilométeres távon” – nyomatékosította elszántságukat a féli Nyáry Richárd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?