2023 tragédiái a sportban

gyertya

2023-ban több nagy sportlegendától elbúcsúztunk, de a fiatal sportolókat sem kímélték a tragédiák.

Érdekes
Atsu

Christian Atsu (1992)

Christian Atsu, a török Hatayspor 65-szörös ghánai válogatott labdarúgója a februári törökországi földrengésben lelte halálát egy összeomlott épület alatt. Atsu az előző napon győztes gólt szerzett a Kasimpasa ellen, így örömében lemondta aznap esti hazaútját franciaországi családjához. A földrengésben a klub sportigazgatója, Taner Savut is elhunyt.

Érdekes
Johnson

Adam Johnson (1994)

A brit hokiligában rendezett októberi Sheffield–Nottingham mérkőzésen a hazai Matt Petgrave korcsolyapengéje megvágta a nottinghami Adam Johnson nyakát, aki a kórházba szállítás után belehalt a vérveszteségbe. A vétkes Petgrave mozdulatában sokan szándékosságot láttak. Az esetet még ma is vizsgálja a rendőrség és nem kizárt, hogy vádemelésre kerül sor.

Érdekes
Suhajda

Suhajda Szilárd (1982)

A legismertebb magyar magashegyi mászó májusban oxigénpalack nélkül kísérelte meg megmászni a Mount Everestet. A hazai háttércsapat információi szerint Suhajdát 8780 méter környékén látták utoljára, kicsúszva, fagyási sérülésekkel és agyödémára utaló jelekkel. A segítségére küldött serpa páros és a helikopteres felderítés már nem bukkant a nyomára.

Érdekes
Vialli

Gianluca Vialli (1964)

Vialli a Cremonese, a Sampdoria, a Juventus és a Chelsea csapatában focizott. A torinói Zebrák világrekordot jelentő összeget fizettek érte 1992-ben, a csapattal BL-t, UEFA-kupát, Serie A-t és Olasz Kupát is nyert. Az olasz válogatottban 59-szer lépett pályára. Edzőként a Chelsea-nél, a Watfordnál és az olasz válogatottnál dolgozott. Hasnyálmirigyrákban hunyt el.

Érdekes
Charlton

Bobby Charlton (1937)

Az angol futball legendája 1956 és 1973 között 758 meccsen erősítette nevelőegyesületét, a Manchester Unitedet. BEK-et, angol bajnokságot, FA-kupát, az angolokkal pedig világbajnokságot nyert. Sir Bobby Charlton egyike volt azoknak, akik túlélték a manchesteriek 1958-as, müncheni repülőgép-balesetét. 1994-ben lovaggá ütötték. Otthonában, békésen hunyt el.

Érdekes
Fontaine

Just Fontaine (1933)

A francia labdarúgás legendás alakja az 1958-as világbajnokságon hat mérkőzésen 13 gólt szerezve lett gólkirály – azóta senki sem tudott ilyen sokszor betalálni egy vb-n. Fontaine mindössze 21-szer volt válogatott és ezalatt 30-szor volt eredményes. Klubszinten a Casablanca, a Nice és a Reims csapataiban játszott. Sérülései miatt már 28 évesen visszavonult.

Érdekes
Mader

Gino Mäder (1997)

 

A Bahrain-Victorious fiatal kerékpárosa a svájci körverseny 5. szakaszán, a céltól nem messze lejtmenet közben összeütközött Magnus Sheffielddel, lesodródott az útról, és belezuhant egy szakadékba. A svájci sportolót mentőhelikopterrel szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét. Sheffield agyrázkódással megúszta az esetet.

Érdekes
Szvoboda

Szvoboda Bence (1992)

A tízszeres magyar bajnok moto-krosszos a cseh bajnokság júniusi versenyén nem sokkal a rajt után bukott, a mögötte érkező pedig nem tudta időben kikerülni őt és áthajtott rajta. Szvobodán a fejét ért ütés miatt életmentő műtétet hajtottak végre Prágában, de az orvosok megállapították, hogy agyi funkciói már nem működnek. Halálát három nappal később jelentették be.

Érdekes
Lendvai

Lendvai Miklós (1975)

Lendvai Zalaegerszegen lett profi labdarúgó, légiósként a Bordeaux, a Lugano, a Geel, a Beerschot és az Arisz Limasszol színeiben játszott, míg Magyarországon a Ferencváros, a Győr és a Sopron mezét öltötte magára. A nemzeti csapatban 23-szor lépett pályára. Lendvai édesapja hetekkel később elismerte, hogy fiának lelki gondjai voltak és felakasztotta magát.

Érdekes
Blazevic

Miroslav Blazevic (1935)

 

A horvátok boszniai születésű legendás edzője 25 év után jugoszláv bajnoki címhez segítette a Dinamo Zagrebet, legnagyobb sikere azonban, hogy szövetségi kapitányként bronzérmes lett a horvát válogatottal az 1998-as labdarúgó-világbajnokságon. A horvátok jelenlegi sikeredzője, Zlatko Dalic elmondta: mentorának tekintette Blazevicet.

Érdekes
Čechmánek

Roman Čechmánek (1971)

A cseh jégkorong-válogatott olimpiai bajnok (1998) és háromszoros világbajnok (1996, 1999, 2000) kapusának holttestére fia bukkant rá. Čechmáneknek komoly pénzügyi gondjai voltak, gazdasági csalás miatt halálakor felfüggesztett börtönbüntetése is volt. Nem kevés találgatás után a boncolás kizárta az öngyilkosságot és az idegenkezűséget is.

Érdekes
Kšiňan

Jozef Kšiňan (1927)

Kšiňan a szlovák sportújságírás atyja és a nemzet leghíresebb sporttörténésze volt. Első cikkét húszévesen írta, de még kilencvenen túl is publikált. Dolgozott a Pravda napilapnak és több hírügynökségnek is, öt olimpiáról tudósított. Az első szlovák olimpiai csapat szóvivője volt. Több mint harminc, főleg a Slovan labdarúgócsapatához köthető könyve jelent meg.

Érdekes
Venables

Terry Venables (1943)

Venables egész játékospályafutását londoni labdarúgókluboknál töltötte (Chelsea, Tottenham, QPR, Crystal Palace), de edzőként lett igazán ismert, az egyik leginnovatívabb szakembernek tartották. A Barcelonával spanyol bajnokságot nyert és BL-döntőbe jutott, a Tottenhamet FA-kupa-győzelemre vezette, az angol válogatottat Eb-elődöntőig vezényelte.

Érdekes
Scherer

Adolf Scherer (1938)

A csehszlovák labdarúgó-válogatott kiválósága az 1962-es chilei világbajnokságon ezüstérmet szerzett, a negyeddöntőben a csehszlovákok az ő góljával búcsúztatták a magyarokat. 36 válogatottmeccsén 22-szer talált be. 1969-ben franciaországi légiósnak állt, onnantól haláláig Nimes környékén élt.

Érdekes
Hull

Bobby Hull (1939)

Bobby Hull 16 éven át szerepelt a Chicago Blackhawks hokicsapatában, ahol 604 gólt ütött és Stanley-kupát nyert. Máig vezeti a klub örökrangsorát, de nem csak Chicagóban számít legendának, az NHL legnagyobbjai között tartják számon. Hétszer lett a hokiliga gólkirálya és tízszer volt az All Star-csapat tagja.

(Fotók: TASR/AP, TASR, zalaegerszeg.hu, HTS Team)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?