2018 sporthősei: a magyar shorttrackesek, Kuzmina és Modric

győri kézisek

Emlékezetes győzelmek, diadalmas hajrák, nagyszerű teljesítmények – összegyűjtöttük, kik voltak 2018 hősei a sportban.

A magyar shorttrackváltó

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba – Magyarország első téli olimpiai bajnokai. A rövidpályás gyorskorcsolyázóknak köszönhetően a magyarok évtizedek után újra érmes reményekkel várhatták a pjongcsangi játékokat, de talán legmerészebb álmaikban sem gondoltak arra, hogy az 5000 méteres férfiváltóban, a shorttrack királyi számában sikerül dobogóra állni – ráadásul pont a legfelső fokára. A drámai versenyen a magyarok kiválóan hajráztak, három körrel a vége előtt még harmadikok voltak, de előbb Liu Shaoang előzte meg kínai ellenfelét, majd Liu Shaolin Sándor a kanadai korcsolyázót. A kangnungi jégcsarnokban lefagytak a kínai és a koreai drukkerek, csak a maroknyi magyar visítása visszhangzott. A magyar váltó egy évvel korábban ugyanitt Világkupát nyert, és a legfontosabb versenyen is meg tudták ismételni a tökéletes teljesítményt.

Anastasia Kuzmina

A kiváló sílövő februárban az olimpián ugyan sprintben (amelyben a korábbi két játékokon győzött) nem remekelt, ám az üldözéses és a 15 km-es versenyben ezüstérmes lett, és teljesítményét a tömegrajtos versenyben szerzett aranyérmével koronázta meg. A Vk-ban az utolsó pillanatig versenyben volt az összetett diadalért, végül a sprint és az üldözéses szakág kis kristályglóbuszát szerezte meg.

Anastasia Kuzmina

Varga Erik

A Diószegen élő traplövő komoly sérülés után újra a világ abszolút élmezőnyébe tért vissza. A csangvoni vb-n egyéniben ezüstérmes (és olimpiai kvótaszerző), Zuzana Rehák Štefečekovával pedig a „mixben” világbajnok (és ismét csak olimpiai kvótaszerző) lett. Ebben az új olimpiai számban két Vk-győzelmet is szereztek együtt.

Varga Erik

Marco Rossi

Előbb EL-selejtezőt érő harmadik hely a labdarúgó Fortuna Ligában a DAC-cal, majd az elutasíthatatlan ajánlat: a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztja. Az olasz szakvezető bátran nézett szembe a 2018-as év kihívásaival, a Nemzetek Ligája C divíziójában végül csoportmásodik lett a magyar nemzeti csapattal, s ami a legfontosabb: a válogatottnak újra lett arca.

Marco Rossi

A francia fociválogatott

Lehet fanyalogni, kevésbé látványos focit meg Giroud gyalázatos góllövési statisztikáit emlegetni, de attól még tény: egy világbajnoki címet nem kell megmagyarázni. Didier Deschamps bámulatosan összerakta csapatát az oroszországi vb-re, Griezmann és Mbappé megmozdulásai pedig a legszigorúbb futballínyencek igényeit is kielégítették.

A francia fociválogatott

Luka Modric

BL-győzelem, vb-ezüstérem, Aranylabda. 2018 Luka Modric éve volt. A horvát futballklasszis klubszinten már sokszor felért a csúcsra, az oroszországi világbajnokságon azonban a nemzeti csapattal is remekelt. Az általa vezetett horvát válogatott a Davor Suker-féle 1998-as vb-bronzérmes csapathoz hasonlóan sokak szívébe belopta magát.

Ujszó videó

Zinedine Zidane

Három BL-győzelem zsinórban? Edzőként ez korábban senkinek sem sikerült, Zinedine Zidane azonban a Real Madriddal megcsinálta. Ezzel Bob Paisley és Carlo Ancelotti után ő lett a harmadik futballtréner, aki háromszor diadalmaskodott a Bajnokok Ligájában. A madridi szurkolók csak azt bánhatják, hogy nem sokkal a BL-siker után lemondott.

Zinedine Zidane

Lewis Hamilton

Meggyőző fölénnyel nyerte ötödik Forma–1-es világbajnoki címét, végig nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett. Tizenegy futamot nyert, további haton dobogós volt, és mindössze egyszer kényszerült idő előtt feladni egy versenyt. 408 szerzett pontja új rekord, és ő lett az első pilóta, aki átlépte a 3000 pontos határt. A Mercedes konstruktőri vb-címe csak hab a tortán.

Lewis Hamilton

Peter Sagan

Immár hatodszor lett övé a zöld trikó a Tour de France-on, s idén igazán megszenvedett érte – a 17. szakaszon óriásit bukott, de fájdalmas sérülései ellenére is befejezte a versenyt. Előtte megnyerte a legkeményebb klasszikusnak tartott Párizs–Roubaix viadalt, és bár a vb-címre most nem volt esélye, Sagan továbbra is a kerékpársport szupersztárja.

Peter Sagan

Ester Ledecká

Utoljára 90 éve, az olimpiák hőskorában fordult elő, hogy egy versenyző két különböző sportágban is aranyérmet tudott nyerni. A cseh Ester Ledecká Pjongcsangban előbb az alpesi sízők szuper-G számában, majd a hódeszkások paralell szlalomjában is győzött. Ezzel a játékok egyik legnagyobb hősévé vált, a mémként terjedő viccekben pedig átvette Chuck Norris szerepét…

Ester Ledecká

Hosszú Katinka

A magyar úszóklasszis mögött nincs könnyű év – szakított edző-férjével, Shane Tusuppal, és sokáig csak találgatni lehetett, milyen formában van. A megközelíthetetlen Iron Ladyből újra Katinka lett, a vízben azonban ugyanolyan kemény, mint régen: ennek bizonyítéka egy Eb-arany (200 vegyes) és négy diadal a rövidpályás világbajnokságon.

Hosszú Katinka

A magyar U20-as kézisek

Nyolcból nyolc meccset nyert a hazai rendezésű U20-as világbajnokságon a magyar női kézilabda-válogatott, a döntőben 28:22-re verte Norvégiát, ezzel ért fel a csúcsra. A siker egyik fő letéteményese a dunaszerdahelyi születésű Lakatos Rita volt, aki a döntőben olyan durván ütközött, hogy mentő szállította kórházba, de csapattársai nélküle is behúzták a meccset.

A magyar U20-as kézisek

A győri kézisek

Azt a védést nem lehet megunni. A női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének hosszabbításában a Győr 27:26-ra vezet a Vardar ellen, de az utolsó másodpercekben labdát veszít, Covic ziccerben lőhet… Kiss Éva pedig elképesztő mozdulattal hárít! A Győr ezzel negyedszer lett Európa legjobb csapata, Ambros Martín vezetőedző diadallal búcsúzhatott.

Ujszó videó

Juzuru Hanju

Dick Button után 66 évvel újra címvédés volt férfi műkorcsolyázásban az olimpián: a bravúrt a japán Juzuru Hanju hajtotta végre. Az a Hanju, aki novemberben komoly bokasérülést szenvedett, és sokáig semmilyen infó nem szivárgott ki róla. Pjongcsangban azonban két káprázatos programot futott, és méltán lett övé az aranyérem.

Ujszó videó
Juzuru Hanju

Babos Tímea

Bár egyéniben nem ez volt a magyar teniszező legjobb éve (így is megnyerte a tajvani tornát), párosban kárpótolta magát – a wimbledoni Grand Slam után életében először világranglista-vezető lett, a szezon végén pedig ismét megnyerte a szingapúri WTA-vb-t, immár nem Andrea Hlaváčkovával, hanem a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán.

Babos Tímea
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?