2013 hősei

<p>Hosszú Katinka: Hosszú és eredményes év volt ez Hosszú Katinkának: a barcelonai vizes világbajnokságon megnyerte a 200 és a 400 méteres vegyesúszást, s bronzérmet szerzett 100 pillangón, rövidpályán mind a három vegyesúszó számban világcsúcso(ka)t úszott, megnyerte a Vk-sorozatot, és a rövidpályás Eb-n is begyűjtött egy aranyat.</p>

A Győri Audi ETO KC
Hét elvesztett kupadöntő és tíz év gyötrelmes várakozás után a győri női kézilabdacsapat felért a csúcsra, és megnyerte a Bajnokok Ligáját. A döntőben a Larvikot múlták felül Görbiczék, de a sorozat legfontosabb meccse a Valcea elleni elődöntő hazai visszavágója volt: az idegenbeli kétgólos győzelem után otthon hullámvölgybe kerültek a győriek, ellenfelük már hattal is vezetett, de Ambros Martín utolsó időkérése után feltámadt a csapat, és az utolsó tíz percben káprázatos játékkal feljöttek egy gólra, ezzel továbbjutottak, a döntőben pedig már megállíthatatlanok voltak.


Gyurta Dániel
A 200 méteres mellúszás királya immár negyedik éve letaszíthatatlan a trónról: Barcelonában is magabiztosan győzött, év végén pedig a Év végén a rövidpályás Eb-n a fő száma mellett százon is tarolt. Sportemberi nagyságát is bizonyította: londoni érmének másolatát átadta a tragikusan elhunyt Alexander Dale Oen testvérének – ezért fair play díjakkal jutalmazták.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"132535","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"322","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]


A magyar férfivízilabda-válogatott
A Kemény Dénes fémjelezte aranykor Londonban végérvényesen befejeződött, amikor a magyar férfivízilabda-válogatott a négy közé sem került. A szurkolók felkészültek a hét szűk esztendőre, hogy aztán végül önfeledten ünnepelhessenek: a Benedek Tibor vezette, sikerre éhes új válogatott Barcelonában megnyerte a világbajnokságot. A siker fő kovácsa a showman kapus, Nagy Viktor és a legeredményesebb játékosnak megválasztott Varga Dénes volt.

Sebastian Vettel
Vettel idén Vier-tel lett, a Red Bull pilótája begyűjtötte negyedik világbajnoki címét is. Fölénye ismét annyira nyomasztó volt a Forma–1-ben, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség újításként bevezette, jövőre az utolsó nagydíj pontjai duplán számítanak. Van egy gyanúnk: a maximalista Vettelt így sem lehet majd megszorítani.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"132536","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"342","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]


Peter Sagan
Senki sem nyert többször az idei országúti kerékpárversenyeken, mint a szlovák Peter Sagan. A Cannodale versenyzője 22 etapgyőzelméből egyet a Tour de France-on szerzett, ahol ismét övé lett a zöld trikó is.

A Bayern München
2013 a német futball és ezen belül is a Bayern München éve. A bajorok megnyerték a Bajnokok Ligáját (az elődöntőben a Barcelonát verték tropára), megnyerték a német bajnokságot és a Német Kupát, aztán – már Pep Guardiolával a kispadon – övék lett az európai Szuperkupa és a klubvilágbajnoki cím is. A Bundesliga idei szezonjában 16 meccsen még nem kaptak ki, a BL-ben csoportelsőként, egy vereséggel jutottak tovább.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"132537","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"312","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]



Rafael Nadal
A spanyol teniszező sérülés és betegség után döcögősen kezdte a szezont, lecsúszott a világranglista 5. helyére, de az év második felében brillírozott, négy keménypályás tornát nyert, és világelsőként zárhatta 2013-at.

Usain Bolt
A jamaicai futó még mindig a világ leggyorsabb embere: a moszkvai vb-n megnyerte a 100 és a 200 méteres síkfutást is, s tagja volt a 4x100 méteres világbajnok váltónak is.

A brazil női kézisek
Brazília válogatottja nyerte a női kézilabda-világbajnokságot, a döntőben a házigazda szerbeket múlta felül. A brazilok eddigi legjobb eredménye egy 5. hely volt.

Javier Fernandez
A spanyol műkorcsolyázó a zágrábi Európa-bajnokságon történelmet írt: első spanyolként kontinensbajnok lett. A kanadai vb-n harmadik helyen végzett, ez is sporttörténeti eseménynek számított.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"132538","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"347","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]


Tora Berger
A norvég sílövő tarolt a Nové Městó-i világbajnokságon, négy aranyat és két ezüstöt szerzett, s megnyerte a Világkupa-sorozatot is.

Varga Erik
A diószegi traplövő pályafutása legsikeresebb szezonját zárta: megnyerte a ciprusi Vk-versenyt, majd Abu-Dzabiban első lett a Világkupa-döntőben is. A suhli Eb-n az 5. helyen végzett, s minden versenyen, ahol elindult, bekerült a legjobb hat közé.

A fiatal kajaknégyes
A Marek Krajčovič, Matej Michálek, Jakubík Gábor, Demin Viktor összetételű fiatal szlovákiai kajaknégyes megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot és az U23-as világbajnokságot is, s végül ők indulhattak a felnőtt vb-n is. Duisburgban sem vallottak szégyent, a hetedik helyen értek célba. Fő céljuk a riói olimpia,
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?