120 perc unalom után Romero lett a hős

<p>Élvezhetetlen taktikai csatát hozott a Hollandia–Argentína elődöntő, amelyen a minimális számú helyzetből nem született gól. Ez volt az első elődöntő a vb-történetben, amely 0:0-lal végződött. Louis van Gaalnak már nem maradt cserelehetősége a tizenegyespárbaj előtt, a szétlövés hőse az argentin kapus lett.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A csoportkör leggólerősebb válogatottja, a holland együttes sem a negyeddöntőben, sem az elődöntőben nem volt képes gólt szerezni. Costa Rica ellen legalább helyzetei voltak, ám az argentinok teljesen kikapcsolták Robbent a játékból, és Sneijder sem próbálkozott távoli lövésekkel. A hollandok egyetlen lehetőségénél, a rendes játékidő ráadásában Javier Mascherano tisztázott ziccerben Robben elől. Romerónak 120 perc alatt összesen csak egyszer kellett védenie, de Cillessent sem tették igazán próbára az argentinok: a holland kapus négy védést mutatott be. A vb alatt már többször megmutatkozott, hogy Messinek elég egy pillanat, és meccseket képes eldönteni, a négyszeres aranylabdás azonban ezúttal nem tudott megvillanni. A legnagyobb argentin helyzet a csereként beállt Palacio előtt adódott, aki a 115. percben Cillessen kezébe fejelt.

Hiányzott Krul

Louis van Gaalnak a hosszabbítás végére már nem maradt cserelehetősége. Martins Indit azért vette le a szünetben, mert az első félidőben már begyűjtött egy sárgát, és könnyen összeszedhette volna a másodikat, a nem teljesen egészséges De Jong a 62. percig bírta, a meccs előtt gyomorbántalmakkal küszködő Van Persie pedig a 96. percre teljesen kimerült.

„Ha még cserélhettem volna, biztosan beküldöm Krult” – nyilatkozta a holland szövetségi kapitány.

A tizenegyespárbajban aztán mindenki láthatta, miért kapott a Costa Rica elleni szétlövésben Krul bizalmat Cillessen helyett. Az Ajax 25 éves kapusa a meccs közben magabiztos volt, még merész cselekre is vállalkozott, 120 perc után azonban gyámoltalan kisfiúnak tűnt. Próbálta Krul-módra megzavarni az ellenfelet, de a játékvezető azonnal közbelépett, s egyébként sem tűnt hitelesnek, ahogy a gyerekarcú Cillessen ki akarta zökkenteni Messit a nyugalmából. Az argentin sztár tizenegyese nem volt különösebben jó, de a holland kapus nem találta el az irányt. Az utolsó büntetőnél, Maxi Rodríguez lövésénél Cillessen teljes tenyerével érintette a labdát, mégsem tudta kiütni, ezzel Hollandia kiesett.

Ketten nem vállalták

A hollandoknál az Aston Villa hátvédje, Ron Vlaar rúgta az első tizenegyest. Vlaar egészen addig nagyszerű meccset játszott, végig magabiztos volt, jól helyezkedett, 12-szer szerzett labdát. Félmagasan rúgott tizenegyesét azonban Romero kivédte.

Costa Rica ellen Van Persie lőtte az első büntetőt, de most már a cserepadon ült, ezért Van Gaalnak más játékost kellett keresnie. „Mire Vlaarig eljutottam, megkérdeztem két másik futballistámat is, de egyikük sem vállalta” – árulta el Van Gaal. Ezután Robben ugyan védhetetlenül lőtt a sarokba, de Sneijder lövésénél ismét Romero győzött.

Van Gaal tanítványa

Romero az elmúlt szezonban csak cserekapus volt a Monacónál, az argentin válogatottban azonban stabil a pozíciója. „Nem könnyű egész évben a kispadon ülni. Sabella kapitány a legnehezebb helyzetben állt mellém, és bizalmat szavazott nekem. Nagyon sokkal tartozom neki” – nyilatkozta a meccs emberének választott 27 éves kapus, aki már négy mérkőzésen nem kapott gólt a tornán (Irán, Svájc, Belgium, Hollandia), s ezzel csúcstartó.

Az argentin Romero azonban nemcsak Alejandro Sabellának, hanem Louis van Gaalnak is köszönetet mondott. „Rengeteget tett értem, amikor az Alkmaarban védtem. Húszéves voltam, és az volt az első európai állomáshelyem. Spanyolul beszélt velem, ezzel jelentősen megkönnyítette a beilleszkedésemet. Mindig arra tanított, hogy egy kapusnak lábbal is nagyon jónak kell lennie” – magyarázta Romero, aki 2007 és 2009 között volt az Alkmaar hálóőre, és utolsó szezonjában bajnoki címet is szerzett a csapattal.

„Tizenegyesekkel kiesni a lehető legrosszabb. Annál is jobban fáj ez, hogy én tanítottam Romerót büntetőt védeni” – jegyezte meg a holland kapitány.

„Történelmet írsz”

Az argentin kapust a szétlövés előtt Javier Mascherano biztatta. „Ma hős leszel, történelmet írsz!” – idézte fel csapattársa szavait Romero, aki alaposan tanulmányozta a hollandok tizenegyesrúgási szokásait, de szerinte nem ez döntött. „A tizenegyesekre nincs trükk. Vagy bejön, vagy nem. Kapustársaim, Andujar és Orion is tanácsokat adtak, mely oldalra vetődjek, tehát az ő érdemük is a két sikeres védés. De azért így is főleg a szerencsén múlik a dolog. Azt hittem, Robben a jobb oldalra fog lőni, de a másik oldalt választotta.”

Az argentin válogatottnak ez volt az ötödik tizenegyespárbaja a vb-ken (ez rekord), ebből négyet megnyertek, egyet elvesztettek. A hollandok harmadszor vettek részt szétlövésben, de csak a Costa Rica ellenit nyerték meg.

Német–argentin klasszikus

A döntőben így tehát Argentína lesz Németország kihívója, ez minden idők leggyakoribb vb-döntője, korábban már kétszer volt rá példa. 1986-ban az argentinok nyertek 3:2-re, négy évvel később a németek 1:0-ra. Az argentinok azóta nem is szerepeltek vb-döntőben, 24 év után játszhatnak ismét a trófeáért.

Hollandiának marad a bronzmeccs, bár Robben nem túlságosan lelkes az ötlettől: „Mi értelme van a harmadik helyért játszani? Úgyis mindenkit csak az érdekel, hogy ki lesz a világbajnok. A bronzmeccset meg sem kellene rendezni.” (bt, fifa, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?