Vélemény

Rövidzárlat

Matovičnak most gyorsabban járt a nyelve, mint az esze...
Márius Kopcsay

2020. április 4. 10:23

Igor Matovič
- TASR-felvétel

Blackout? Vagy lockout, esetleg lockdown?

Mindegy is, a lényeg, hogy létezik egy (vagy több) angol szó, ami olyasmit jelent, hogy lekapcsolás, teljes leállás, áramszünet, és most épp ennek kellene megmentenie Szlovákiát a koronavírustól. Igor Matovič kormányfő állt elő az ötlettel, egyelőre elméleti síkon.

Ugyanis azt látjuk, hogy a legsúlyosabb forgatókönyv egyelőre nem fenyeget minket. Nem következett be, hogy egy nap van egy fertőzött az országban, másnap már száz, harmadnap tízezer. A pozitív esetek számának növekedése többé-kevésbé egyenletes, és talán nem következik be az a vészes forgatókönyv, hogy 500 ezer fertőzött lesz az országban, vagy akár „csak” 100 ezer. Úgy tűnik, a járványt sikerült idejében lefékezni és nem fenyeget minket az olaszországi helyzet, inkább az a kérdés, hogyan, milyen intézkedésekkel lehetne továbbra is kordában tartani a ragályt, és legalább egy kicsit beindítani a gazdaságot, hogy ne zuhanjon tovább, levegőhöz jusson. És elérni azt, hogy az egyelőre javarészt fegyelmezett lakosság ne fásuljon el teljesen.

Matovič nyilvánvalóan hamarabb ejtette ki a száján a blackoutot, mint az alaposan átgondolta volna és másokkal is megvitatja, mert világos, hogy vannak hátrányai ennek az elképzelésnek. Pontosabban és szigorúbban fogalmazva nehezen valósítható meg a teljes leállás, kérdés, hogy mennyibe kerülne, és kétséges, hogy milyen eredményt hozna. Ugyanis ha még létezne is egy főkapcsoló és egyetlen mozdulattal leállíthatnánk az országot, izolálni akkor sem tudjuk a világtól. Mondjuk a szögesdrót nem állítja meg a koronavírust, óriási üvegharangot meg csak a Simpson családban raktak Springfieldre.

Miközben mi a sosem látott blackouton tanakodunk, és az újságírókkal eddig szívélyes Matovič hirtelen illetéktelennek találta őket, mert nem díjazták kellően az ötletét, addig a csehek sikeresen kezdték alkalmazni az úgynevezett intelligens karantént.

Másrészt meg Szlovákia polgárai megnyugodhatnak, ha egy pillantást vetnek Magyarországra és Orbán Viktor új törvényeire a korlátlan idejű felhatalmazással. Mindenesetre nálunk nem fenyeget, hogy a koronavírust megpróbálná valaki a hatalma további erősítésére és bebetonozására felhasználni.

El kell ismerni, hogy Matovič és az új kormány tényleg minden erejével azon dolgozik, hogy legyőzzük a koronavírust, és sok értelmes, jó intézkedést fogadtak el, a legutóbbiak közé tartozik a minél több tesztelés, a roma telepeken végzett vírustesztek, a segélyalap létrehozása. De a politikában nemcsak azszámít, amit tesznek, hanem az is, amit mondanak a vezetők. Vagy éppen nem mondanak. Matovičnak most gyorsabban járt a nyelve, mint az esze.

A szerző a TASR munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.