A legjobb futócipők szupináló és pronáló lábra

Pronáció és szupináció – milyen futócipőt válasszunk?

A futás az egyik legnépszerűbb fizikai tevékenység a világon. Függetlenül attól, hogy profi vagy amatőr futók vagyunk, vagy éppen most kezdjük kalandunkat a futással, a megfelelő futócipő kiválasztása döntő fontosságú kényelmünk, teljesítményünk és lábunk egészsége szempontjából. A különböző típusú boltozat befolyásolja, hogy melyik cipő lesz a legjobb számunkra. Ebben a cikkben megvitatjuk, hogyan válasszuk ki a tökéletes futócipőt szupináló és pronáló lábra.

Szupináló és pronáló láb – különbségek

Mielőtt a jó futócipő témájával foglalkoznánk, először is a lábunk elhelyezkedésére összpontosítunk járás és futás közben. Fontos megérteni a különbséget a szupináló és pronáló láb között. Ezen fog múlni, hogy milyen cipőt érdemes választani.

  • A szupináció olyan állapot, amelyben a láb kifelé fordul futás vagy járás közben. Ez azt jelenti, hogy a súly nagy része a láb külső szélére kerül. Az ilyen profilú embereknek olyan cipőkre van szükségük, amelyek megfelelő párnázást és tartást biztosítanak számukra, különösen a lábfej területén.
  • A pronáció a szupináció ellentéte. Ez egy olyan állapot, amelyben a láb befelé fordul futás vagy járás közben. Ez azt jelenti, hogy a súly nagy része a láb belső szélére kerül. A pronációban szenvedőknek olyan cipőre van szükségük, amely szabályozza a láb túlzott csavarodását és stabilitást biztosít.

Nézd meg: Futócipő kiválasztása a láb típusától függően.

Semleges láb, mit jelent ez?

A lábunk semlegesen is elhelyezkedhet. Jellemzője, hogy a sarok a középső részén (esetleg középen és oldalt) érintkezik a talajjal, miközben a lábfej eleje a nagylábujj területén jól hozzányomódik a talajhoz és befelé fordul (ekkor pronált talpközépről beszélünk).  Ezt a profilt semleges elhelyezkedésnek nevezzük.

futócipő

Futócipők típusai

Futócipő vásárlásakor észrevehetjük, hogy a címkén gyakran szerepel az az információ, hogy pronátoroknak vagy supinátoroknak szánják. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az ilyen típusú lábbelik pontosan miben különböznek egymástól.

A futók különböző profiljához igazodó lábbeliknek két fő típusát különböztethetjük meg: a semleges cipőt és a stabilizáló cipőt. A semleges futócipők a semleges lábprofillal rendelkezők és a közepes fokú szupinációval rendelkezők számára készültek[4]. Az ilyen típusú lábbelik esetében a megfelelő párnázáson és a kényelem biztosításán van a fő hangsúly.

A stabilizáló cipőket pronátoroknak szánják, hogy korlátozzák az ízületek befelé mozgását[5]

Ne feledkezzünk meg egy nagyon fontos dologról. Ha semleges profilú lábunk van, és úgy döntünk, hogy stabilizált cipőben futunk, akkor a térd és a csípő környékén egyaránt fájdalmat érezhetünk.[6] Ezért a futócipő kiválasztásakor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a láb helyzetének kérdését. 

Lásd még: A legjobb futócipők nők és férfiak számára

Szupináló és semleges lábra szánt futócipők jellemzői

A szupináló láb esetében elengedhetetlen olyan cipő vásárlása, amely megfelelő párnázást és tartást biztosít. Íme néhány dolog, amire figyelni kell:

  1. Párnázás – ha futócipőt választunk szupináló lábhoz, ügyeljünk arra, hogy megfelelő párnázást biztosító mechanizmussal rendelkezzenek, különösen a sarok és a lábfej területén. Ez segít elnyelni az ütéseket és csökkenti a sérülések kockázatát.
  2. Megfelelő lábtámasztás – keress megfelelő merevítésű cipőt, amely segít a láb megfelelő helyzetben tartásában.
  3. Stabilitás – A könnyű stabilizálással rendelkező cipők, különösen a lábközép területén, segíthetnek a szupináció szabályozásában.
  4.  Puha, rugalmas talp – segíti a láb természetes mozgását és javítja a futási kényelmet.

 

Pronáló lábra szánt futócipők jellemzői

Ehhez a lábprofilhoz kulcsfontosságú olyan cipőt találni, amely futás közben szabályozza a láb helyzetét. Íme néhány tipp:

  1. Stabilitás – keress olyan cipőt, amely beépített stabilizálással rendelkezik a lábközépen vagy a sarokrészen.
  2. Boltozat támasztása – A megfelelő boltozat-támasztással rendelkező cipők segítenek a láb megfelelő pozícióban tartásában, és minimálisra csökkentik a láb túlzott csavarodását.
  3. A sarokrész párnázása kulcsfontosságú a sérülések megelőzése és a kényelem javítása érdekében.
  4. Az erős, stabil talp biztosítja a stabilitást futás közben.
futócipő

Napjainkban a futócipőkben a merevítés mértékét leggyakrabban a lábboltozat alatti sűrű anyag biztosítja. Ennek köszönhetően támogatja a helyes mozgást és elhelyezkedést, ugyanakkor az ízületek tehermentesülnek.

Nézd meg: New Balance futócipők áttekintése.

A megfelelő futócipő kiválasztása kulcsfontosságú a láb és az ízületek egészségének megőrzéséhez és a futóteljesítmény javításához. Szupináló láb esetén ügyelj a párnázásra és a támasztásra, míg a pronáló láb esetén a stabilitás és a túlzott pronáció megakadályozása a fontos. Lábtípustól függetlenül mindig érdemes profi szakemberrel konzultálni egy futóboltban. Így megtaláljuk a tökéletes futócipőt, amely minden edzés közben meg fog felelni az igényeinknek és kényelmet biztosít. Ne felejtsük el cipőnket rendszeresen kicserélni, hogy elkerüljük a kopást és fenntartsuk az optimális teljesítményt futás közben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?