Visszatért Bajmócra gróf Pálffy János Ferenc portréja

Pálffy János Ferenc

Több mint egy évszázad után visszatért Bajmócra (Bojnice) gróf Pálffy János Ferenc, a várkastély utolsó főúri tulajdonosának portréja. Karl von Piloty alkotása a Pálffy család gyűjteményének része volt, akkor bukkant fel ismét, amikor egy kanadai galéria eladásra kínálta. A Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) – Bajmóci Múzeum munkatársai pénteken leplezték le ismét ünnepélyesen a kastély képtárában, a gróf halálának 115. évfordulóján.

A festményt két éve fedezte fel Dávid Bátora, a kastélymúzeum akkori lektora, jelenlegi konzervátora. „Érdekel a történelem, keresgéltem, minél többet akartam tudni a grófról és a családról. Egy árverésen bukkant fel a kép, először Pálffy Fidél portréjaként azonosították. De felismertem, hogy Pálffy Jánosról van szó, mivel ismertem Piloty alkotását” – mondta el Bátora. Régi fényképfelvételek alapján megállapította, hogy a kép a bajmóci kastély egykori gyűjteményének része volt. „Örülök, hogy hozzájárulhattam ahhoz, hogy a gyűjtemény egy darabja visszatérhessen Bajmócra” – jegyezte meg.

A kép egy kanadai műkereskedőnél volt. A Pálffy-örökösök a gyűjteményt elosztották egymás között, egy részét eladták, egy része az állam tulajdonába került – magyarázta Katarína Malečková, a múzeum történésze. „Karl von Piloty alkotásáról van szó, aki a müncheni akadémia tanára volt. A korabeli dokumentumok szerint 1858-ban festette a képet, a gróf akkor 29 éves volt” – folytatta Malečková.

A képet antik elemeket tartalmazó ovális díszítés veszi körbe, az Omnia cum tempore, mindent a maga idejében felirat olvasható rajta, valamint a gróf neve, Erdődi Pálffy János.

A bajmóci múzeum 15 ezer amerikai dollárt fizetett a képért a bevételeiből, árulta el Igor Socha múzeumigazgató. A képet még ellenőrzik, szakértők vizsgálják meg, később a vár látogatói is megtekinthetik.    

„Kivételes nap ez a múzeum számára, csodálatos, hogy az eredeti gyűjtemény egy darabja több mint száz év után visszatért. Már az is rendkívüli történet, ahogy a kollégánk felfedezte az interneten, sikerült megvásárolni, és most itt van” – mondta Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója. Reméli, hogy további műalkotásokat is sikerült megszerezni. „A nemzeti múzeum minden évben gyarapítja a gyűjteményét, de most egy igazi kincs került Bajmócra” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?