Régió

Szüreti felvonulás és az idei termés megáldása Érsekújvárban (VIDEÓ)

Érsekújvár | Ló vontatta szekéren népviseletbe öltözött, éneklő gyerekek mögött a szövetkezet traktora almával és szőlővel megrakva haladt a piactér irányából a Majzon térre. Fúvószenekar kíséretében vonult végig a szüreti felvonulás tarka menete, amelynek résztvevői a 26. Gyermek- és Ifjúsági Folklórfesztivál tagjai és felkészítő pedagógusai voltak.
author
Száz Ildikó

2022. szeptember 24. 13:00

Érsekújvár
- Száz Ildikó felvételei

A felvonulókat és a térre érkező vendégeket Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere üdvözölte magyarul és szlovákul, megköszönve mindazok munkáját, szorgalmát, igyekezetét, akiknek az idei termést köszönhetjük, és kifejezte abbéli reményét, hogy ezt az igyekezetet az országos vezetés is méltányolja, megfelelő módon értékeli. Milan Belica megyeelnök is részt vett a felvonuláson, majd üdvözölte a jelenlévőket a színpadon, mielőtt megáldották volna az idei termést. A színpad kivetítőjén eközben az Érsekújvárral kapcsolatos fejlesztési, városszépítési munkálatok eredményeit mutatták be. Durčó Zoltán püspöki helynök és Szaszák Attila református lelkész áldotta meg az idei termést. „Hálás szívvel állhatunk itt a mai napon, e hálaadó ünnepségen, mert termést tarthatunk a kezünkben szimbolikusan, a szőlőnek és minden másnak a termését. A nehéz, száraz esztendő ellenére termést gyűjthettünk be, és miközben leszedjük a szőlőtőkének a termését, nem szabad megfeledkeznünk azokról, akiknek a munkája mindebben benne van. Nem szabad megfeledkeznünk a mezőgazdaságról, annak dolgozóiról, és arról sem, aki a növekedést adja. A szőlő azonban nem csak a jókedv, a jólét szimbóluma, hanem az Istennel kötött újszövetség szimbóluma is. Jézus Krisztusnak értünk, bűnösökért kiöntetett vérének szimbóluma” – hangsúlyozta a felszólaló. Ďurčó Zoltán elmondta, nem csak kérni, de megköszönni is akarjuk a mai napon az új termésnek a gyümölcseit annak, aki a gondunkat viseli. „Hálát adunk mindazok munkájáért, akik szántottak, vetetettek, arattak, szárítottak, őröltek, dagasztottak, sütöttek, hogy így asztalunkra kerüljenek a földnek, a munkánknak és a te áldásodnak a gyümölcsei” – mondta Ďurčó Zoltán.

Érsekújvár

Az érsekújvári Poľnohospodár szövetkezet ropogós almáiból bárki megkínálhatta magát, és csipegethetett az ajándékba hozott szőlőből. A kétnapos folklórfesztivál résztvevői ezt követően átvonultak a szabadtéri színpadhoz, ahol megkezdődött a hagyományőrzők seregszemléje, amelynek ötletadója és szervezője Dráfi László zenetanár. A fellépők között vannak az érsekújvári magyar és szlovák alapiskolák, óvodák és helyi szervezetek hagyományőrző csoportjai és más régióbeli együttesek.

Érsekújvár

Az idei szüreti vásáron elsősorban frissítős standok vannak, édességeket és idei murcit kínálnak az árusok A Bor téren régióbeli borászok termékeit kóstolhatják meg az érdeklődők.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Igor Matovič

Matovič: A gasztroszektorban is csökken az áfa, megegyezett a koalíció

tanársztrájk
Frissítve

Forrongó magyarországi pedagógusok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.