Cirkusz Trapitivel, és minden, ami összeköt bennünket (VIDEÓ)

Kantár Hajnalka és lelkes tanítványai
Érsekújvár |

A Nyitott parkok és kertek hétvégéjén bemutatkoztak azok a csoportosulások is, akiknek az elmúlt években, vagy idén sikerült támogatást kapniuk a város részvételi költségvetésből. Elsőként virágokkal ültették be és padokat helyeztek ki a lepusztult és megrongált játszótér helyére. Később A fa ajándék mozgalom jóvoltából facsemetéket ültettek ki, amelyek hamarosan árnyékot nyújthatnak a szabadtéri foglalkozásokon.

A jórészt fiatal családokból álló közösségek kezdeményezésére megújult a Béke mozi előtti park. Az országos park- és kertnapok központi témája a Kert dallama. Szombaton a Béke mozi előtt különféle szabadtéri játékokba kapcsolódhattak be az érkezők, zenét hallgathattak és egy erre kijelölt sátorban többféle hangszert szólaltattak meg. Környezetvédelmi programokkal várták a családokat a szervezők, emellett különleges készségfejlesztő ügyességi játékokat próbálhattak ki a gyerekek és a felnőttek. A délelőtti kommentált parktúra A fa ajándék mozgalom képviselőivel zajlott, melyet zenei alkotóműhely követett és koncertet adtak az Érsekújvári Művészeti Alapiskola növendékei. Kantár Balázs és Kantár Hajnalka, a Trapiti társulás tagjaiként cirkuszi mutatványokkal, készségfejlesztő foglalkozásokkal keltették fel a parkba látogatók figyelmét. Kantár Hajnalkától megtudtuk, Darvasi László, Trapiti című könyve inspirálta őket név választáskor. Az író engedélyével vették fel Trapiti manó nevét, aki a mesében Bánatos Olivérhez, a magányos festőhöz került, majd megismerték és megszerették. A város lakói megtanultak Trapitizni.  A szociális cirkusz fogalma nem ismeretlen külföldön, a résztvevői megélik a játék önfeledtségét, vagy nézőként élvezik. Lényege a cirkusz művészetének használata eszközként, a társadalmi integráció előremozdítására. Hajnalkával a zsonglőrtáblánál beszélgettünk, amelyen ugyanazokat a mozdulatokat gyakorolhatták a látogatók, mint amiket a zsonglőrködésnél alkalmaznak. Ez a projekt még csak a terveink kezdete. Bárki részt vehet a közös tevékenységen, kortól, vagy nemtől függetlenül, az egészségügyi gondokkal küzdőket is örömmel látjuk, ez egyáltalán nem jelent akadályt. Nem titkolt szándékunk a mássággal élők integrálása. Szeptemberben szeretnénk megnyitni a cirkuszképzőnket” – mondta Kantár Hajnalka. Szombaton tematikus felolvasó estet is tartottak, a rendkívül tartalmas napot városi kerékpártúrával zárták, és levetítették az Egy világ a közösségben envirofilmet.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?