Régió

Vasárnap átadják a Csemadok-életműdíjakat

Galánta | Vasárnap ünnepli a magyar kultúra napját a Csemadok. Hagyományosan a galántai kultúrházban rendezik meg a szövetség országos emlékünnepségét, amelyen átadják a Csemadok-életműdíjakat.
Bartalos Éva

2019. január 17. 07:00

Hagyományosan az országos rendezvények győztesei és díjazottjai színesítik a műsort (A szerző archív felvétele)

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. Vasárnap délután háromkor kezdődik az országos emlékünnepség, amelyen átadják a Csemadok-életműdíjakat, a Közművelődési díjakat, a Gyurcsó István- és a Fábry Zoltán-díjat. Idén hatan vehetik át a 2008-ban alapított életműdíjat. Boócz Mária, Jónás Katalin, Nagy Péter, Pál Dénes és Erzsébet és Stirber Lajos munkáját ismerik el a kitüntetéssel. Agócs Ildikó, Hadas Katalin, Németh Ágota, Varga László és Vígh Sándor tevékenységét Közművelődési díjjal jutalmazza a szövetség. 2013-ban a Közművelődési díjjal együtt döntöttek a Gyurcsó István-díj létrehozásáról, idén Reicher Gellért veheti át az elismerést. A Fábry Zoltán-díjat a pécsi Bokor Bélának adja át a Csemadok.

A gálán idén is fellépnek az elmúlt évek országos rendezvényeinek győztesei és díjazottjai. A Himnusz és az ünnepi köszöntők után a Peredi Női Kar lép színpadra, de a mátyusföldi község férfikara is hallható lesz a műsorban, fellép még a diószegi Dióhéj Citerazenekar és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. (béva)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?