Régió

Változik a pozsonyi parkolási politika, nem éri meg autóval ingázni

Pozsony | Nem éri meg autóval járni a fővárosba, az ingázók alaposan ráfizethetnek a beharangozott új parkolási politikára. Matúš Vallo főpolgármester mai sajtótájékoztatóján leszögezte, a rendelkezés célja, hogy kevesebb legyen az autó a fővárosban.
Bartalos Éva

2019. április 11. 13:25

- TASR-felvétel

Pozsonyban folyamatosan nő az autók száma, a parkolóhelyeket azonban nem tudják ilyen tempóval bővíteni.

“Az ingázók meggondolják, hogy tömegközlekedési eszközzel, vagy saját autóval járnak-e Pozsonyba. A pozsonyi lakosok pedig mérlegelhetik, hogy vesznek-e negyedik, vagy ötödik autót” - nyilatkozta Vallo.

A tervek szerint a pozsonyi lakosok, akiknek állandó lakhelyük van a fővárosban, egy autóra 49 euróért válthatják ki az éves rezidens parkolói kártyát. A második autóra kiállított parkoló kártya 149, a harmadikra 500 euróba kerül. A kártya kiváltásával az autótulajdonosok ingyen parkolhatnak a saját zónájukban, a város más területein 2 órát állhatnak ingyenesen. Az ingyenes parkolás mellé 100 ingyenes órát kapnak a látogatóknak. Ha valaki látogatót fogad, akkor a vendégnek nem kell fizetnie a parkolásért.

“Aki saját garázsban parkol, annak természetesen nem kell kártyát venni. Ha igényt tart a kártyával járó ingyenes parkolási lehetőségre, akkor szimbolikus összegért vásárolhat parkoló kártyát”

- folytatta Vallo. A főpolgármester leszögezte, hogy a levegő- és életminőség javítása mellett azt a céljuk, hogy egyre többen jelentkezzenek be állandó lakhelyre Pozsonyban. A parkoló díjakból begyűjtött pénzt a tömegközlekedés fejlesztésére is fordítanák, a tervek szerint egy városi cég kezelné a parkoló rendszert. Az egyes városrészek polgármesterei elmondták, hogy támogatják Vallot. A parkolási politika nem lesz egységes a fővárosban, az egyes városrészekben különbségek várhatók. Ezekről tovább egyeztetnek a városrészek polgármesterei.

A TASR hírügynökség tájékoztatása szerint 2020 második felében léphet életbe a parkolási politika. Reggel 8-tól este 8-ig kell fizetni a parkolásért a fővárosban, azokon a lakótelepeken, ahol gondot okoz éjszaka parkolóhelyet találni, változhat a fizetős időszak. Négy különböző parkoló zónát alakítanának ki a fővárosban, az Óvárosban óránként 2 eurót fizethetnek azok az autósok, akiknek nem Pozsonyban van az állandó lakhelyük, a központtól kifelé haladva olcsóbb lesz a parkoló díj.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megvonta a támogatást a magyar kormány az alistáli szélsőséges rendezvénytől

Bugár: Kétszer ajánlottam fel a lemondásomat az elmúlt időszakban

Két holttestet találtak egy szenicei kútban

Tragédia: Egy vagon tetején szenvedett halálos áramütést egy szenci fiatal

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb galériák
Olvasta már?