Régió

Vajkai polgármester: A Dunabusz a községet és a régiót is fel fogja lendíteni

Vajka | A Pozsonyt a Dunaszerdahelyi járás településeivel összekötő, menetrendszerű vízi személyszállítás (az ún. Dunabusz) keretében Vajka is új kikötőt kap. Donald Álló, a község polgármestere szerint ez a projekt hozzájárul nemcsak a község, hanem a régió fellendüléséhez is.
TASR

2019. február 1. 09:04

A felvétel illusztráció

A polgármester szerint a projekt legalább részben helyreállítaná a kis-csallóközi régióban a bősi vízerőmű felépítése és működtetése nyomán kialakult, főleg a közlekedést érintő kedvezőtlen helyzetet. Rámutatott: a Kis-Csallóköz egy mesterségesen kialakított sziget, melyet a Duna régi medre és a bősi vízerőműhöz vezető Duna-csatorna fog közre. „A régió helyzetéből világosan látszik, hogy az egyetlen gazdasági ágazat, amelyet itt fejleszteni lehet, az idegenforgalom, és a szóban forgó projekt ebből a szempontból is nagyon előnyös” – tette hozzá Álló, hangsúlyozva, hogy a község lakosai és az önkormányzat is üdvözlik a tervezetet, és remélik, hogy az mielőbb megvalósul. Az új kikötőállomást a Duna-csatornán építenék fel, a kompkikötő mellett.

A projekt előnyei közé tartozik az időmegtakarítás mellett az is, hogy környezetkímélő megoldásnak számít. További pozitívum a Duna két partján futó kerékpárutak összekötése, tekintve, hogy egy hajóra akár 15 kerékpár is felférne.

Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányra várnak, amely február végéig készülhet el. Vajka lenne az egyik a hat új kikötőállomás közül Keszölcés, Eurovea, Au Café, River Park és Dévény állomások mellett. A Dunabusz útba ejtené a már meglévő három kikötőállomást is, vagyis Somorját, Gútort és Dunacsúnt. Az építkezés várhatóan 2021-ben indul, az összköltség az előzetes becslés szerint 60 millió eurót fog kitenni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„A pénz is számít, de az egészség fontosabb”

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?