Újra a kerületi bíróságon a U. S. Steel pere

U.S. Steel
Kassa |

Csaknem két évtizede húzódik a per arról, kihez tartoznak a U.S. Steel kassai acélmű telkei, a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, ismét a Kassai Kerületi Bíróság foglalkozzon az üggyel.

Bár a kassai kerületi bíróság korábbi ítélete szerint a U.S. Steel telkei nem Kassa városához, hanem a Kassa-vidéki járásbeli Abaújszakalyhoz (Sokoľany) tartoznak, a Legfelsőbb Bíróság visszautalta az ügyet a kassai bíróságra. Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője azt mondta, azért utalták vissza az ügyet az elsőfokú bíróságra, hogy az Alkotmánybíróság véleményének megfelelően válaszokat találjanak a vitás jogi és ténykérdésekre. „A Legfelsőbb Bíróság április 10-én hozta meg döntését, a jelentést május 2-án adta át a kassai bíróságnak” – mondta Važanová. A bírósági per amiatt a telek miatt kezdődött, melyen felépítették a Kelet-szlovákiai Vasműveket, és egy 1979-es döntés alapján csatolták a Kassa-vidéki járástól Kassa városához. Abaújszakaly a restitúciós törvény értelmében 700 hektár visszacsatolását követelte arra hivatkozva, hogy az elcsatolásba nem egyeztek bele az érintett községek. A kataszteri hivatal a visszacsatolást jóváhagyta, Kassa azonban a bíróságon megtámadta a döntést. A per csaknem húsz éve húzódik, és azért is olyan fontos, mert az eredménytől függően Kassa városa évi 1,5 millió euró ingatlanadótól eshet el, a kisebb adókulccsal számoló Abaújszakaly viszont évi 700 ezer euróval lehet gazdagabb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?