Újabb ökológiai jótett

lél
Lél |

A Pozsonyi Természetvédelmi Társulás (BROZ) a Vízépítő Állami Vállalattal, valamint a Vízgazdasági Kutatóintézettel együttműködve egy újabb mellékágat nyitott meg a Nagyléli Duna ágnál.

Ebben az évben ismét nekifogtak a Nagyléli ág tisztításához, folytatva ezzel a 2013 – 2014 –ben elkezdett tevékenységüket, amikor az első mellékágat sikerült kitisztítani és újra megnyitni. „Annak idején, 30 – 100 évre visszamenőleg, a Duna valamennyi mellékágát elzárták, tették mindezt annak érdekében, hogy a folyó sodrása erősebb legyen és könnyítse a hajózást. Nem igazán értek el ezzel mérhető eredményt, sőt mára már nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy óriási hiba volt környezetvédelmi szempontból. Nemcsak a halak természetes ívási terét tették ezzel tönkre, de megsemmisítették a jégmadár a partifecske és a gyurgyalag fészkelési terét is. Ennek az ágnak a megnyitásával is ezeket a vétkeket szeretnénk helyrehozni. Ez egyben a Duna első mellékága, amely áramlását mindkét irányból megnyitottuk.” – nyilatkozta Karolina Sobeková a projekt koordinátora.

Ez most már a harmadik, az öt valaha létező mellékágból, amelyet úgymond újra élesztettek, a Nagyléli Duna – ágon, mindezt a LIFE európai úniós projekt keretén belül. Az egész projektet az Európai Bizottság támogatja, mint a LIFE projekt létrehozója a környezetvédelmi minisztérium támogatásával együtt. Az egész projekt költségvetése 215 000 euró volt, a projekt partnerei a Pozsonyi Természetvédelmi Társulás (BROZ) a Vízépítő Állami Vállalat, a Vízgazdasági Kutatóintézet valamint a Komensky Egyetem Természettudományi Kara voltak. A munkálatok legkésőbb június végével befejeződnek.

A Nagyléli Duna ág az egyre közismertebbé váló Nagyléli – szigetet öleli körbe, amelyet a természetvédők egy ökológiai élő parkká varázsoltak, ahol a természettel teljes összhangban gazdálkodnak. A szigeten szürke marha- és bivalycsordák legelésznek, eredeti, a Kárpátok hegyi legelőin kitenyésztett hucul lovak csapata bóklászik békésen, feléledtek a néhai ártéri erdők és vizes élőhelyek és másodvirágzásnak indultak a botló fűzfák a Duna-mente szimbólumai. Mindehhez ráadásként felpezsdül a víz alatti és part menti élet is, a mellékágak áramlásával.

Lél
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!