Régió

Új versenyt írnak ki a csallóközi vasúti vonalra

Pozsony/ Dunaszerdahely/Komárom | Fél év múlva lejár a RegioJet szerződése a Pozsony–Dunaszerdahely–Komárom vasúti vonalon. A közlekedési minisztérium ígéri, nem maradnak vonat nélkül a Csallóközben élők.
Kiss Bartalos Éva

2020. június 16. 16:00

vonat
- Képarchívum

Az év végéig érvényes a cseh közlekedési magántársaság megbízása, a tárca ugyan kiírta a versenypályázatot az üzemeltető kiválasztására, eredményt azonban nem hirdettek.

Problémás pályázat

A tavaly novemberben kihirdetett nemzetközi versenyt több jelentkező, valamint a Közlekedési és Gazdasági Intézet is bírálta.  A Yosaria Trains panaszt nyújtott be, mert diszkriminatívnak tartotta a megrendelést. Hasonlóan lépett fel a Szlovák Államvasutak (ZSSK) is, amely formális óvást nyújtott be a a minisztériumban. Tomáš Kováč, a ZSSK szóvivője lapunknak elmondta, hogy több, a versenyben megszabott időpontot is kifogásoltak.

„Meggyőződésünk, hogy a verseny kihirdetője által feltüntetett határidők bármelyik jelentkezőnek túlzottan rövidek lettek volna. A mi szempontunkból azonban a géppark bővítésével kapcsolatos, a törvénybe foglalt közbeszerzési határidők teljesítése is gátolta az ajánlattételt” – fogalmazott a szóvivő. 

Kováč szerint elméletileg csak olyan jelentkező adhatott volna releváns ajánlatot, amelynek már a kiírás idejében megvolt a megfelelő gépparkja és felkészült a megrendelés teljesítésére, a ZSSK azonban nem tartozik ebbe a kategóriába.

Lezárták, nincs eredményt

A Közlekedési minisztérium ugyan elzárta az említett nemzetközi pályázatot, nyertest azonban nem hirdetett. „Mivel egyik jelentkező sem teljesítette a verseny feltételeit” – indokolta a lépést a tárca. Ezt Aleš Ondrůj, a RegioJet szóvivője is megerősítette. A társaságot arról is értesítették, hogy új pályázatot készítenek elő. Ezt szorgalmazta a ZSSK is. „Megkértük a minisztériumot, hogy a verseny megszüntetése után hirdessen egy új, transzparens pályázatot, amely egyik jelentkezőt sem diszkriminálja” – folytatta Tomáš Kováč leszögezve, hogy a társaság biztosan bejelentkezik az új pályázatra, ugyanis az a céljuk, hogy modernizálják a vasúti közlekedést és egyre jobb szolgáltatásokat kínáljanak az utasoknak.

Tárgyalnak a folytatásról

Decemberig a RegioJet szállítja az utasokat a déli vasúti vonalon, egyelőre azonban kérdéses, hogy a cseh magántársaság megbízásának lejárta után ki indít majd vonatokat az egyre népszerűbb, és telítettebb szakaszon.

„Folyamatban van a nemzetközi verseny megismétlésének előkészítése, valamint a december utáni válságidőszakra is készülünk, amikor lejár a közlekedési vállalat megbízatása.Az európai jogszabályokkal összhangban tárgyalunk arról, ki üzemeltesse a vonalat, amíg nem lesz ismert az új pályázat nyertese”

– tájékoztatott a minisztérium. A tárca azt is közölte, hogy a jogszabályok lehetővé teszik, hogy még két évig közvetlen megrendelés alapján válasszák ki a szolgáltatót, amely jelenlegi, vagy új vállalat is lehet.

Marad a RegioJet?

Mivel a RegioJet már része a Pozsonyi Integrált Közlekedési Rendszernek, a tárca elsőként a cseh társasággal kezdett tárgyalásokat.

„Júniusban egyeztetünk a tárcával a további lépésekről, több lehetséges megoldási lehetőséget is kidolgoztunk” – folytatta  Aleš Ondrůj.

A RegioJet szóvivőjétől megtudtuk, hogy a tárca arra kérte őket, nyújtsák be az üzemeltetési biztonságról szóló javaslatukat. „Ezt azzal küldtük el, hogy a covid-19 miatt egyelőre nem tudtunk tovább foglalkozni az üggyel” – tette hozzá a szóvivő. A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem sikerül egyezséget kötni a RegioJettel, akkor készek más külföldi vállalatokkal is tárgyalni, mint például az osztrák ÖBB, a České dráhy, LeoExpress, vagy más, szomszédos államokban működő társaságokkal. „Azért, hogy a RegioJettel való szerződés lejárta után is folyamatos legyen a forgalom a szakaszon” – szögezte le a tárca sajtóosztálya.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szövetség is bekapcsolódott a felsőoktatási törvény módosításába. A képen Mózes Szabolcs alelnök és Rigó Konrád, a Híd platformjának vezetője. (Fotó: Szövetség)

Heves vitákat vált ki a felsőoktatási reform, amelybe a Szövetség is beleszólna

rendőrség

Tudjuk, mely napokon ellenőrzik a rendőrök a határátkelőhelyeket!

időjárás tél

Ma éjjel -15 fok alá süllyedhet a hőmérséklet

Robert Fico

Fico azt várja Čaputovától, hogy lemondásra szólítja fel a kormányt

greenpass

Péntekig közel 400 ezer Covid-igazolványt állítottak ki a fertőzésből felépült személyeknek

dd

Pokoli (vég)napok, bérelt villában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.