Új munkagépek is biztosítják a Kassa megyei utak téli karbantartását

A közútkezelő alkalmazottai a közelgő téli szezonban is a hét minden napján, napi 24 órában készenlétben lesznek
Kassa megye |

A Kassa Megyei Önkormányzat (KSK) legaktuálisabb kijelentése szerint a megyei útkarbantartó vállalat készen áll a téli szezonra, a hozzájuk tartozó raktárakban mától fogva legalább 10 000 tonna szóróanyaggal rendelkeznek. Ahhoz képest, hogy egy átlagos téli szezonban nagyjából 11 ezer tonna szóróanyagot használnak fel, a közelgő téli hónapokra 13 ezer tonna szórósó kézbesítésére kötöttek szerződést a beszállító felekkel.  

Mivel a téli karbantartás szempontjából az Úhorná, a Grajnár és a Poráč hágók a legigényesebbek, a legtöbb szórósót a gömöri és a szepességi központokban tárolják. Ugyanakkor a megye és a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) közötti szerződés alapján komoly erőfeszítést igényel a szoroskői hágón, a dobsinai dombon, illetve a dargói hágón keresztül húzódó első osztályú utak karbantartaása is. Örömünkre szolgál, hogy a hazánkbank működő útkezelő vállalatok közül még a szóróanyag piaci árának emlekedése ellenére is sikerült a legolcsóbban, 148 euró/tonna áron megvásárolni az anyagot. Összehasonlításképpen, a só átlagára a következő szezonra nézve nagyjából 175 euró/tonna körül mozopg. Ez azt jelenti, hogy több mint 350 000 eurót takarítottunk meg a beszerzés során” – tolmácsolta Rastislav Trnka, a Kassa Megyei Önkormányzat régi-új elnökének szavait Jana Jánošiková, a megyei hivatal kommunikációs szakembere.

 

A téli útkarbantartást a kassai régióban ebben a szezonban minden egyéb mellett új mechanizmusok biztosítják. A Regionális Útkezelő Vállalat igazgatósága már 10 új szántótraktort és 6 szórót, valamint egyéb kiegészítő felszereléseket adott át a régióban található közponntokban. Ennek fejében a kassai régióban legalább 70 berendezés gondoskodik majd a téli utak karbantartásáról. A legrégebbi, téli karbantartást végző szórók több mint 50 évesek. Éppen ezért a flotta modernizációja ezért több mint szükséges volt. Az új gép- és eszközfelújítási szerződéseknek köszönhetően az elkövetkezendő egy évben 73 gépet, köztük kotrógépeket, kaszálóberendezéssel ellátott traktorokat és rakodógépeket hozunk a régión belüli útkezelő központokba” – mondta Anton Trišč, a Kassai Regionális Útkezelő Vállalat vezérigazgatója.  A téli útkarbantartás hivatalosan november 1-jén kezdődött és március végéig tart. A KSK alá tartozó útkezelő vállalat közel 2200 kilométernyi út járhatóságáról gondoskodik, ebből 1914 kilométer II. és III. osztályú út, valamint az SSC-vel és a Nemzeti Autópálya-társasággal kötött szerződés alapján 284 kilométernyi gyorsforgalmi és I. osztályú útról is gondoskodik. A téli karbantartás öt központból történik a Kassa-vidéki-, Nagymihályi-, Rozsnyói-, Iglói- és Tőketerebesi járásokban. Az egyes hágók aktuális állapotáról a sofőrök online felvételek segítségevel is informálódhatnak a megye https://www.scksk.sk/cestna-siet-ksk/meteostanice/ honlapján.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!