Új laboratóriumok segítik a kassai UPJŠ biotechnológiai kutatásait

upjs kassa
Kassa |

A kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) Természettudományi Karának egy újonnan felújított épülete e hónaptól már az egyetem hallgatóit és tudósait is szolgálja. A rekonstruált helyiségek és berendezések, amelyek összértéke meghaladja az egymillió eurót, az orvosi nanotechnológia, a bioenergetika és a paleobiológia területén végzett kutatásokat hivatottak elősegíteni.

Ahogy azt a szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatban Tomáš Zavatčan, az egyetem marketingstratégiáért és kommunikációjáért felelős szakembere elmondta,  az újítások jelentősen megnövelik az UPJŠ Technológiai Innovációs Park Interdiszciplináris Biotudományi Központja és a Biofizikai Tanszék közös laboratóriumaiban végzett kutatások színvonalát, felszereltség terén pedig az európai és világszintű kutatóközpontokkal versenyképes tudományos teret hoznak létre. Az új laboratóriumok nemcsak az alkalmazottakat, hanem a felsőoktatás második és harmadik szintjének hallgatóit is szolgálni fogják. A szóban forgó laboratóriumokban várhatóan olyan kutatási projekteket fognak végezni, amelyek hozzájárulnak a tudomány és technológia fejlődéséhez a biológiai, fizikai, kémiai és informatikai tudományok ötvözetében.

A laboratóriumok felújításával és felszerelésével hozzájárultunk ahhoz, hogy nem csak a hallgatók, hanem az együttműködő partnerek számára is növeljük a Jesenná úti Természettudományi Kar felújított helyiségeinek vonzerejét” – tolmácsolta lapunknak Pavol Sovák egyetemi rektor szavait Zavatčan. Míg a laboratóriumok felújítására 230 ezer eurót költöttek, a modern kísérleti berendezések beszerzésére mintegy 1,5 millió eurós költségvetésből gazdálkodtak. A finanszírozást több forrásból, többek között az egyetem tanszékeinek és az UPJŠ Fizikai Tudományok Intézetének hozzájárulásából, valamint az egyetem saját költségvetéséből fedezték.

Újabb lépést tettünk, amely hitelesebbé és versenyképesebbé teszi a kar és az egyetem működését. Hisszük, hogy ez új kutatási témákat hoz majd, s nem utolsó sorban pedig a nemzetközi együttműködést is erősíteni fogja” – mondta a fejlesztés bemutatása és a rekonstruált termek átadása során Roman Soták, az egyetem Természettudományi karának dékánja. Mint kiderült, a fejlesztés keretében beszerzett egyedülálló eszközöket és módszereket nem csak az UPJŠ-en és a kassai egyetemeken belüli együttműködésre, hanem az elismert külföldi intézményekkel létező és leendő közös projektekre is felhasználhatják. A berendezések nagyban növelik a kutatások színvonalát, ami párhuzamosan növeli az európai pályázati ügynökségektől származó támogatások lehívásának esélyét és sikerességét. Zavatčan magyarázata szerint a náluk végbemenő projektek új gyógyszerek  kifejlesztéséhez és a biológiai folyamatok jobb megértéséhez vezetnek, de abban is bíznak, hogy az ipari gyakorlattal való együttműködés intenzitás is növekedni fog. Utóbbit várhatóan a nemrégiben létrehozott Cassovia New Industry Cluster (CNIC) közvetlen összeköttetése is elősegítheti.

Az egyetem felújított és újonnan épített nagyon fontosak számunkra, mivel lehetőséget biztosítanak az ipari gyakorlattal való hatékonyabb és rugalmasabb együttműködésre. Ezeknek a laboratóriumoknak és az új munkatársaknak köszönhetően nemcsak a publikációk minőségének növekedésére, hanem a szabadalmak és az ipari minták számának növekedésére is számítunk” – mondta Pavol Miškovský, a CNIC igazgatótanácsának elnöke. Az egyetem vezetése reméli, hogy a beruházásnak köszönhetően az egyetemi oktatás minősége is javulni fog, hiszen a hallgatók ezentúl olyan modern módszerekhez és eszközökhöz is hozzáférhetnek, amelyek lehetővé teszik tudományos készségeik és képességeik korszerű fejlesztését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?