Régió

Új hulladéktároló állomások épülnek Komáromban

Komárom | Az elkövetkező években fokozatosan lecserélik, illetve felújítják a szeméttároló állomásokat a városban.
V. Krasznica Melitta

2019. március 19. 15:00

A Hegesztők utcában egy rozsdás buszmegállóban, illetve az út mentén állnak az ütött-kopott kukák (A szerző felvétele)

Idén 160 ezer eurót szán erre a célra a város és a legproblémásabb, legelhanyagoltabb helyeken kezdik az új kukatározók kiépítését. A városban mintegy 150 ilyen állomás, fészek van, idén a tervek szerint 5-8 helyre kerülnének új tározók.  

A koncepciót Varga Tamás alpolgármester terjesztette múlt héten a testület elé. Elmondta: az elmúlt hónapokban több városban tájékozódtak, több megoldási lehetőséget megvizsgáltak, és a legelfogadhatóbbnak, valamint anyagi szempontból is kivitelezhetőnek az érsekújvári példát találták. „Három variáns jött szóba, egyrészt körbefalazott, másrészt földbe süllyesztett tárolók építése, harmadsorban pedig az ún. szarkofágos megoldás – ismertette az anyagot az alpolgármester. – Az első típusból az elmúlt években épült néhány Komáromban, de hátránya, hogy a falak takarásában a kukázók, az alkalmazkodni képtelen személyek könnyen megbújhatnak, és nem egyszer kis- és nagydolgukat is ott végzik. A második igen költséges megoldás, a sűrű mérnöki hálózat miatt nem is mindenhol alkalmazható és a földbe süllyesztett nagyméretű tározók ürítése is külön technológiát igényel. A harmadik, szarkofágos megoldás hatszor olcsóbb, mint a földbe süllyesztett. Aránylag kis nyíláson lehet bedobni a szemetet, ahová a szemeteszsák befér, de egy ember már nem. Ráadásul a nyílás 25-30 cm-rel magasabban van, mint maga a kuka, így elejét tudjuk venni annak, hogy a kukázók elérjék és kiszedjék belőle a szemetet.” A szeméttárolók környéke ugyanis nagyon sok esetben azért rendetlen, mert a kukázók rendszeresen szétdobálják tartalmát. A másik problémát a piszkos, ütött-kopott kukák jelentik, amelyek több helyen egyáltalán nincsenek körbekerítve, csak leállítva a járda mellé. A szarkofágos változat arra azt a gondot is megoldaná, hogy sokan nem csukják le a kukák fedelét, és főleg melegben terjed a bűz, nagy szélben pedig széthordódik belőle a szemét.

Az anyag tárgyalásakor elhangzott az is, hogy a környezetvédelmi minisztérium javaslatára született törvénymódosítás nyomán a településeknek az idei évtől a szelektálás mértékétől függően kell fizetniük a háztartási hulladék elhelyezéséért. Minél magasabb a szelektálás aránya, annál alacsonyabb a szemétlerakási díj. Keszegh Béla polgármester tájékoztatása szerint a törvénymódosítás idén Komáromnak kb. 80 ezer euró pluszköltséget jelent. Ezért is fontos rábírni a lakosokat a minél nagyobb mértékű hulladékosztályozásra. Bár a tendencia javuló – két évvel ezelőtt a szelektált hulladék aránya 12,5 százalék volt, tavaly közel 19 százalék –, még van hová fejlődni. A szelektálás növelése mellett a másik út a szemét mennyiségének csökkentése, a környezetbarát eszközök alkalmazása. A polgármester megjegyezte: a közelgő Komáromi Napokon a szolgáltatók már csak környezetbarát eszközöket használnak, az iskolák pedig idén 2000 eurót kapnak a szelektív hulladékgyűjtésre.

A napokban indul a város a KompAkt nonprofit szervezet közös tájékoztató kampánya, amelynek célja a hulladékszelektálás növelése és szemétcsökkentés. Első körben egy kérdőív kitöltésére kérik a lakosokat, ennek segítségével fel szeretnék mérni a polgárok környezettudatosságát, azt, miként állnak hozzá ehhez a problémakörhöz. A kérdőívet, amely megtalálható KompAkt Facebook-oldalán, március végéig lehet kitölteni; motivációként a kitöltők közt 3 páros bérletet sorsolnak ki a nyári szezonra a strandfürdőbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Helyi iszlamisták követték el a Srí Lanka-i támadásokat

A hímestől a Fabergé-tojásig

Ukrán elnökválasztás - Porosenko elismerte vereségét

Czucz Enikő: Kivárásos vereség

Mbappé nem akar a Real Madridba igazolni

Washington megvonja a mentességet az iráni kőolajat importáló országoktól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?