Továbbra is víz nélkül van több falu a Rimaszombati járásban

ivóvíz

Továbbra is érvényben van a pénteken kihirdetett rendkívüli helyzet Baracán (Barca), Gömörfügén (Figa) és Nemesradnóton (Radnovce) a Rimaszombati járásban, mivel árvíz öntötte el a településeket és szennyezettek a kutat. A vízellátásról az önkormányzatok gondoskodnak – számoltak be a polgármesterek a TASR-nek.

Egyik faluban sincs vezetékes víz, a lakosságot három közkút látja el, de az árvizek után mindhárom vize alkalmatlan az ivásra, a főzésre és a mosdásra is. „Holnap reggel kellene jönniük a tűzoltóknak, hogy kitisztítsák a kutakat, meglátjuk, mi lesz utána a helyzet” – mondta a TASR-nek Szajkó Richárd, Baraca polgármestere. A tisztítás után még elemzésre kell küldeni a kút vizét. A faluban négy szociális lakást és családi házakat öntött el a víz, tíz továbbra is lakhatatlan.

Máté Norbert gömörfügei polgármester a TASR-nek szintén arról számolt be, hogy nem lehet használni a kutak vizét. Az árvíz komoly károkat okozott, több családnak szükségszállást kellett biztosítani a helyi óvodában.

Nemesradnótot szintén ivóvízzel kell ellátni. „Használhatatlanok a kutak, szennyezett a vizük” – mondta Bari Aladár polgármester. Itt is házakat öntött el a víz, de a községnek nem kellett szükségszállásról gondoskodnia, a károsultak rokonokhoz költöztek be. „Voltak olyan szociális lakások és családi házak, amelyekben 30 centiméternyi vagy még magasabb volt a víz. Néhány ház még mindig használhatatlan, várni kel, hogy kiszáradjanak a falak” – tette hozzá Bari.

A belügyminisztérium sajtóosztálya arról tájékoztatta a TASR-t, hogy a járásban továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Uzapanyiton (Uzovská Panica), Bátkán, Ajnácskőn (Hajnáčka), Détéren (Gemerské Dechtáre), Alsóvályon (Valice), Bellényben (Belín), Nemesradnóton és Rimapálfalán (Pavlovce).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?