Régió

Továbbra is bizonytalanságban az ingázók

Komárom, Győr, Dunaszerdahely, Rajka | Sokan megkönnyebbüléssel fogadták, hogy az ingázók egy részét csütörtök reggeltől átengedik a szlovák–magyar határon. Még nem tudni, ez pontosan hogyan fog működni.
Ibos Emese

2020. március 18. 19:00

Komárom
- Vataščin Péter felvétele

Denisa Saková szlovák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter megállapodása értelmében azok a szlovák állampolgárok, akik Magyarországon, a szlovák határtól legfeljebb 30 kilométerre élnek vagy dolgoznak, március 19-e, vagyis csütörtök reggel hat órától szabadon átléphetik a két ország határát. Ugyanez vonatkozik azokra a magyar állampolgárokra is, akik Szlovákiában élnek vagy dolgoznak. A határellenőrzéskor mindenkinek fel kell mutatnia az érvényes személyi igazolványát, illetve a munkáltató igazolását. Az ingázókra nem vonatkozik a kéthetes karantén. Azt viszont Magyarország még nem tisztázta, hogy az általa teljesen lezárt határátkelőhelyeket, mint például a komáromit, megnyitják-e a forgalom előtt. Lapzártáig erre a kérdésre a magyar Országos Rendőr-főkapitányság nem válaszolt. Meg nem erősített információk szerint a komáromi Erzsébet hídon lehetővé teszik a gyalogos- és a kerékpáros- átkelést.

Lapunk már a múlt héten megszólította a Dél-Komáromban értékesítőként dolgozó Vajlik Noémit, aki arra készül, hogy ma munkába megy. 

Zavar a karantén körül
„Péntek este jöttem át a határon. Már akkor közölték velem, függetlenül attól, hogy a két Komárom között ingázom, karanténba kell vonulnom. Elég nagy volt a káosz, mindenki mást mondott, de egyébként se mászkáltam volna sehová, maradtam itthon. Hétfőn hívtam a háziorvosomat, jelentettem, hogy a külföldi munkahelyem miatt karanténban vagyok. Bővebb információt tőle se tudtam meg, csak annyit, hogy nem mehetek sehová, ő pedig lejelenti a megfelelő szerveknek az új helyzetet. Kedd este jött a hír, hogy mégsem vonatkozik rám a karantén, csütörtökön mehetek dolgozni. Sokat gondolkoztam, mert az én munkámban a »home office«, vagyis az otthoni munkavégzés nem megoldható, de közben tudom, hogy ha minél kevesebbet mozdulok ki, annál kisebb a fertőzés lehetősége. Végül úgy döntöttem, hogy mivel a munkahelyemen kivitelezhető, hogy egymástól izolálva végezzük a munkánkat, munkába lépek. Így a megfelelő higiéniai előírásokat betartva, nulla érintkezéssel tudom segíteni a munkájukatˮ – részletezte saját tapasztalatait Vajlik Noémi.

Komárom
Vállalkozók gondban
A lezárt magyar–szlovák határból adódó gondok Katona Miklóst, a dunaszerdahelyi kenyérgyár társtulajdonosát is érintik. „Győrben maradt a feleségem az iskolás fiunkkal, én a gyártást igyekszem felügyelni, megoldani, amennyire lehetséges. Azt, hogy most kettévált a családunk egy bizonyos időre, valahogyan mindannyian túléljük. Sokkal rosszabb a helyzet a teherforgalom terén, vagyis a magyarországi beszállítóinkkal. A medvei határ, amely létfontosságú a termelésünk számára, le van zárva. Teherforgalom csak Rajkán keresztül engedélyezett. Sokan még ezt a kerülőt is megtennék, de nem vállalják, mert a visszaúton, 5–6 óra a várakozási idő, ami óriási veszteség a teherszállítók számára. Mivel az Audi győri gyárát, ahol több száz szlovákiai állampolgár dolgozik, már lezárták, a medvei határátkelő személyautó-forgalma a nullával egyenlő, a teherforgalom viszont nem megengedett” – magyarázza az áldatlan állapotokat a vállalkozó. Természetesen az emberek élete és egészsége az elsődleges, ehhez nem fér semmi kétség, de mind a magyar, mind a szlovák oldalon születnek elhamarkodott döntések, amelyek nem átgondoltak. Ezek negatív hatásai viszont azonnal lecsapódnak a vállalkozókra. A pontos károkat az érintett vállalkozók csak hónapok múlva tudják majd felmérni. 

Medve
„Amikor pár évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy Magyarországra költözünk, természetesen egy esetleges határlezárás katasztrofális forgatókönyve is megfordult a fejünkben, de csak nagyon elvont, elméleti szinten. Most, hogy valósággá vált, csak az tudom megismételni, amit pár nappal ezelőtt mondtam a Pozsonyban lakó anyukámnak: annak ellenére, hogy egy szót sem tudok magyarul, egy pillanatig sem bántam meg a döntésünket. A vállalkozásomat, az ingatlanirodámat a Pozsonyban élő fiammal távúton gond nélkül közösen igazgatjuk. A neheze akkor jön majd, ha sokáig fog tartani ez az állapot, mert a számlák fizetésétől senki sem mentesít” – aggódik Martina Redenkovičová, egy pozsonyi ingatlaniroda tulajdonosa. (vp, sk)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.