Régió

Történelmi séta a megújult füleki várban

Fülek | Közép-Szlovákia déli részének egyik legszebb turisztikai látványossága a füleki vár, mely ma is impozánsan magasodik a csendes kisváros felé. Látogassunk el az egyik legszebben gondozott felvidéki erősségbe, és vegyük számba, milyen lehetőségeink vannak a várban és a környéken, ha egy egész napot szeretnénk eltölteni a vidéken.
Hegedűs Norbert

2020. augusztus 4. 07:00

füleki vár
Érdemes felkapaszkodni a fellegvár legmagasabb pontjára - Hegedűs Norbert felvétele

Míg a közeli sőregi és ajnácskői várak falai alulmaradtak az idővel folytatott egyenlőtlen harcban, Fülek vára máig büszkén magasodik a város felé.

Felvidék gyöngye

Első ismert tulajdonosa egy Fulkó nevű rablólovag volt, akit 1246-ban fosztottak meg a birtokától. 1544-ben kerül Bebek Ferenc gömöri főispánhoz, az ő idejében zajlott le a vár modernizációja olasz építészek tervei alapján. 1554-ben a törökök mégis elfoglalták, így a vár 39 évre az Oszmán Birodalom legészakibb szandzsákjának központja lett. A császári csapatok 1593-ban foglalták vissza, ezt követően pedig Fülek a szélesebb vidék egyetlen olyan birtoka lett, ahol a lakosok biztonságban éltek a töröktől. A török szultán 1682-ben a budai Ibrahim pasát és Thököly Imre kuruc vezért küldte a vár ellen. A 700 fős helyőrség mellé mintegy 4 ezer ember zsúfolódott be II. Koháry István várkapitány vezetése alatt. Velük szemben egy ötvenezres sereg gyűlt össze, mellyel szemben a védőknek nem volt esélyük. Az ostrom után a várat már nem újították fel, a vár köveit a helyi építkezésekhez hordták el. A vár széles körű felújítása az 1970-es években indult meg. A lendület az 1990-es években megszakadt, majd 2003 után ismét folytatódott.

b
A Bebek-torony - Hegedűs Norbert felvétele

Legújabb feltárások

A legújabb fejlesztésekről Titton Viktóriát, a Füleki Vármúzeum igazgatóját kérdeztük, aki 2015 májusától áll az intézmény élén. Ez alatt az öt év alatt sok érdekes fejlesztés zajlott, ami annak is köszönhető, hogy az előző igazgató, Agócs Attila, Fülek jelenlegi polgármestere is nagy figyelmet fordított a várra. A gördülékeny együttműködés azért is fontos, mert a nagyobb pályázatokat csak 
a város tud pályázni, a felújítások, építkezések, kutatások így többnyire közös erővel valósulnak meg. „Jelenleg is zajlik egy felújítás, ami 3 pályázatból tevődik összeˮ – mondta Titton Viktória. Ebből az egyik a városé, a másik a munkaügyi hivatalé és ehhez kapcsolódik a múzeum pályázata, melynek célja a középső vár vízelvezetésének megoldása, illetve két ágyúállás látogathatóvá tétele.

Idén zárult le az Interreg-pályázat, melynek köszönhetően megvalósult a vár történetének talán legnagyobb felújítása. Ebből épült meg az új parkoló és újították fel a 17. századi városfal utolsó bástyáját, a Bebek-torony tetőszerkezetét, új tető került a kis bástyára, felújították továbbá a borházat, amiből kézművesház lett. Emellett szakmai kiadványok megjelentetését is elindították – Discussiones Filekienses néven. Mivel 
Titton Viktoria is régész, ezért sikerült elérnie, hogy a feltárásokat már 
a múzeum folytathassa, a feltárásokért befolyt pénzt pedig visszaforgatják a leletek gondozására és új kiállításokra.

a

Látnivalók a várban

A városba érkező turisták többsége a várromot akarja megnézni, holott a lehetőségek ennél sokkal tágabbak. „Sokan meglepődnek, hogy a Bebek-toronyban egy ötemeletes múzeum is találhatóˮ – mondta Titton Viktória. Messze nemcsak a romokat lehet tehát megnézni, van itt egy komoly állandó kiállítás is, mely két részre osztható. Az alsó szinten lévő kiállítás a környék őskori maradványait mutatja be, és A megkövült élet emlékei Fülek környékén címet viseli. A tárlat a tengeri állatok, hüllők kövületeit, gerinctelen ősmaradványokat és növénylenyomatokat tartalmaz. A másik, háromszintes kiállítás A füleki vár évszázadai név alatt bemutatja a vár és a várhegy fejlődését az őskortól az első írásos emléken át (1242) a 17. század végéig, a vár pusztulásáig. Találunk itt rézkori leleteket, középkori kerámiákat, fémszerszámokat és fegyvereket, valamint a 39 éves török uralom emlékeit is. Emellett megismerhetjük Fülek környékének legjelentősebb régészeti leleteit is, a várgedei bronzkincs kiemelt darabjait, a Perse község mellett talált avar kori övvereteket vagy a ragyolci bronzkori temető sírkerámiáit. A torony ötödik szintje minden évben tematikus kiállításokkal várja a látogatókat.

a

Bármilyen lenyűgöző is legyen a múzeum gyűjteménye, a fő attrakció mégiscsak a várrom, mely még ma is büszkén magasodik a város fölé. Még a teljesen tájékozatlan látogatóra is rászakad az évszázadok súlya, ahogy a kövek között sétálgatva megpróbáljuk elképzelni, milyen lehetett, mikor a vár még tele volt élettel, dicsősége teljében. A felújítási munkálatok és a folyamatban lévő régészeti feltárás miatt bizonyos részeket lezártak a látogatók előtt, de ha fel akarunk kapaszkodni a vár tetejére, így is szép kis séta vár ránk. Az út részét képezi a már említett Bebek-toronyba történő feljutás, vagyis a felfelé vezető út során a múzeumi tárlatot is megnézhetjük. Ha minden kiállítási tárgynál elidőzünk egy kicsit, akkor felkapaszkodás bizony sokáig elhúzódhat. Ez persze nem probléma, mert II. Koháry Istvánnal ellentétben minket nem hajt a török. A felkapaszkodás fáradalmaiért pedig bőségesen kárpótol minket a látvány, ami – akár a Bebek-torony kilátójából, akár a fellegvárból tekintünk alá – egyszerűen lenyűgöző.

Galéria
füleki vár-1
füleki vár-2
füleki vár-3
füleki vár-4
+13

Kézműves házikó

Lefelé vezető utunk során megtekinthetjük az alsó várban kialakított régészeti tanösvényt, ahol megismerhetjük az ötéves feltárás eredményeit. Ez az ösvény levezet a borházhoz, ahol kézműves házikót rendeztek be, mely augusztus 14-től lesz látogatható. Itt a füleki kézművességet, mesterségeket fogják bemutatni. Szintén az alsó vár udvarán, a kisbástyában tekinthető meg egy panelkiállítás, ahol a környékbeli várakról és kastélyokról helyeztek el információs táblákat. Ide fából készült játékok kerülnek a kisebbeknek, a torony hűvösében megpihenhetnek, olvasgathatnak a látogatók.

Ha nyitáskor érkeztünk, akkor a várból kilépve már valószínűleg kora délután lesz, feltehetően korgó gyomorral. Szerencsére közvetlenül a vár közelében több étterem is található, ahol megebédelhetünk a családdal. Közben pedig végiggondolhatjuk, hogyan töltsük a délutánt.

A felújított borház, melyben a kézművességé lesz a főszerep
A felújított borház, melyben a kézművességé lesz a főszerep - A szerző felvétele

Érdekességek a vidéken

Ha nem akarunk messzire menni, megtekinthetjük a várhegybe vájt légvédelmi folyosókat, melyeket 2018-ban nyitottak meg. „Csak azután jöttünk rá, hogy mik is ezek, mikor kibontottuk őketˮ – mondta Titton Viktória. A légvédelmi folyósokat idős fülekiek elbeszélése alapján kezdték keresni, akik emlékeztek rá, hogy a világháború alatt ott bújtak meg a bombázások elől. Két folyosót bontottak ki, és az egyikben rendezték be azt az állandó kiállítást, ami a második világháború időszakát mutatja be Füleken. A kiállítás kétnyelvű információs paneleket  és régi fotókat tartalmaz. Mindegyik panelen a füleki lakosok visszaemlékezéseit örökítették meg a második világháború idejéből.

 

kilátás
A kilátás lenyűgöző - A szerző felvétele

Kedvezményes jegyek

Titton Viktória azt is elmondta, hogy az utóbbi időben megindult a helyi turisztikai látványosságok üzemeltetői közötti együttműködés. Például aki jegyet vált a somoskői várba, az ingyen bemehet a Füleki Városi Múzeumba. Ha valaki a füleki várba vesz jegyet, akkor Somoskőn 50 centes kedvezményt kap az ottani jegy árából. Hasonló egyezség van a füleki katolikus templommal is, ahol a közelmúltban szintén komoly felújítások zajlottak: berendeztek egy korhű szerzetesszobát, és a templom kincseiből is készült egy kiállítás. Aki jegyet vesz a füleki várba, az ezt a kiállítást ingyen megtekintheti. A Városi Honismereti Múzeum állandó kiállítása korszakban pontosan kapcsolódik a várban látható kiállításhoz, a tárlatnak köszönhetően a 17. század végétől egészen a 20. század végéig ismerhető meg Fülek története, tehát a vár után érdemes egyenesen ide látogatni.

Titton Viktória
Titton Viktória

Kísérőrendezvények

Az állandó látnivalókon kívül a füleki vár több kísérőprogrammal is szolgál az év folyamán. Ezek közül talán a legnagyobb rendezvény a Füleki Várjátékok. Ez egy kétnapos akció, melyet általában június közepén rendeznek meg, de idén a koronavírus miatt elmaradt. Szerencsére úgy tűnik, hogy szeptember utolsó hétvégéjén (szeptember 26–27.) mégis sikerül megrendezni a már hagyományos várjátékokat . „Azzal a különbséggel, hogy ezúttal szombaton lesz a nemzetközi íjászverseny, vasárnap pedig a várjátékok. Ha nem jön közbe valamiˮ – mondta Titton Viktória. A koronavírus miatt a másik fontos kísérőprogram, a múzeumok éjszakája is elmaradt májusban. De a vármúzeum ezen kívül váras gyermeknapokat is tart és betársul más rendezvényekbe, például az UDVart fesztivál szervezésében is segítenek. A városnapok keretében is tartanak kiállításokat illetve minden hónapban van egy könyvbemutató a könyvtárban – egyszer szlovák, egyszer magyar nyelven. Ha ezeken részt akarunk venni, akkor természetesen ehhez kell igazítani a látogatás idejét.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Míg Kristián Čekovský (középen), az OĽaNO parlamenti képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján a kisebbségek védelméről beszélt, addig a mellette álló képviselőtársa, Juraj Krúpa (jobbra) kijelentette, támogatják a szlovák kormánynak a Minority SafePack kis

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes parlamenti képviselői

Martin Pavelka

Martin Pavelka: Már elkezdődött a járvány harmadik hulláma

dac

A visszatérő szurkolók továbbjuttathatják a DAC-ot

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

ujszo

Erről ír a csütörtöki Új Szó

caputova

Meglepő tények derültek ki az elnök asszonyról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.