Régió

Történelmi-irodalmi pályázat alapiskolás diákok számára

Nagykapos | A Herczegh Géza Emlékév keretében pályázatot hirdetett a Kárpát-medencei magyar alapiskolák tanulói számára a Herczegh Károly Alapítvány és a Nagykapos és Vidéke Társulás.
author
Leczo Zoltán

2019. február 8. 13:30

nagyk
Képalá: A néhány évvel ezelőtt lezajlott verseny résztvevőit Budapesten Áder János köztársasági elnök is vendégül látta (Képarchívum)

Gabri Rudolf, az Ung-vidéki szervezet elnöke lapunknak elmondta, „A mi büszkeségünk...” címet viselő felhívásra szlovákiai, magyarországi, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági – az alapiskolák felső tagozatán tanuló – gyerekek  jelentkezését várják, akik ötfős csoportokban dolgozhatják fel településük (vagy az iskolájuk vonzáskörzetéhez tartozó helységek) egy-egy kiváló szülöttjének életét és munkásságát. A versenybe iskolánként legfeljebb 3 csoport nevezhet, amelyek tagjai maximum 8, A4-es formátumú, gépelt oldalas munkával pályázhatnak, mely alkotásnak legfeljebb 4 oldala lehet illusztráció: korabeli dokumentumok másolatai, fényképfelvételek vagy egyéb kordokumentumok. Ezeket a pályaműveket – melyeket szakmai zsűri bírál el – nyomtatott formában, a Herczegh Károly Alapítvány, Magyar Közösségi Ház, Csepely utca 64, 079 01 Nagykapos postacímre várják, 2019. március 31-ig. A pályázókat arra kérik, hogy a borítékra írják rá, „A mi büszkeségünk...”

Gabri Rudolf elmondta, a versenybe országosan ismert közéleti személy – pl. irodalmár, tudós, politikus, képzőművész vagy sportoló – életútjának a feldolgozásával éppúgy lehet nevezni, mint egy olyan helyileg ismert pap, tanító vagy kultúraszervező munkásságának bemutatásával, aki tevékenységével nagy hatást gyakorolt az egyes közösségek sorsának az alakulására. A pályázati felhívás egyik fő célja épp az, hogy ezek a személyek, illetve példaértékű munkásságuk ne csak a kisebb közösségek, hanem a szélesebb nyilvánosság és nem utolsósorban a fiatalabb nemzedék tagjai előtt is ismertté váljanak. A szakmai zsűri által arra érdemesnek ítélt pályamunkák szerzői, valamint az őket felkészítő pedagógusok jutalma egy háromnapos budapesti kirándulás.

Néhány évvel ezelőtt a Herczegh Károly Alapítvány már hirdetett egy hasonló pályázatot Mesél a múlt címmel, melyre több mint egy tucat hely- és családtörténeti témájú pályamű érkezett. A „Családunk, illetve közösségünk és a 20. század – avagy hogyan avatkozott be a két világháború az egyének, a családok és a közösségek életébe” témakörben olyan maximum 6 oldalas, korabeli fényképekkel és kordokumentumokkal illusztrált pályaműveket vártak, melyeket bodrogközi és Ung-vidéki gyerekek készítettek. A legjobbnak ítélt kutatások készítői tárgyi nyereményeket kaptak, illetve a versenybe bekapcsolódó összes diák jutalma akkor is egy háromnapos budapesti kirándulás volt.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzinkút k

Áttörés a benzinkutakon: rég volt ennyire olcsó az üzemanyag!

fdd

7 előrejelzés 2023-ra... Még magasabb kamatokra számíthatunk

Délre megérkezett a havazás a Csallóközbe

Nem a hó és eső lesz az egyetlen, ami a napokban esni fog…

Különös haláleset Nyitrán

Holttestre bukkantak egy érsekújvári panelház lakásában

f

Szívszorító búcsút vettek a rőcei autóbaleset áldozataitól

f

KVÍZ: Felismered egyetlen képről a nagy európai városokat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.