Régió

Történelmi-irodalmi pályázat alapiskolás diákok számára

Nagykapos | A Herczegh Géza Emlékév keretében pályázatot hirdetett a Kárpát-medencei magyar alapiskolák tanulói számára a Herczegh Károly Alapítvány és a Nagykapos és Vidéke Társulás.
Leczo Zoltán

2019. február 8. 13:30

nagyk
Képalá: A néhány évvel ezelőtt lezajlott verseny résztvevőit Budapesten Áder János köztársasági elnök is vendégül látta (Képarchívum)

Gabri Rudolf, az Ung-vidéki szervezet elnöke lapunknak elmondta, „A mi büszkeségünk...” címet viselő felhívásra szlovákiai, magyarországi, kárpátaljai, erdélyi és vajdasági – az alapiskolák felső tagozatán tanuló – gyerekek  jelentkezését várják, akik ötfős csoportokban dolgozhatják fel településük (vagy az iskolájuk vonzáskörzetéhez tartozó helységek) egy-egy kiváló szülöttjének életét és munkásságát. A versenybe iskolánként legfeljebb 3 csoport nevezhet, amelyek tagjai maximum 8, A4-es formátumú, gépelt oldalas munkával pályázhatnak, mely alkotásnak legfeljebb 4 oldala lehet illusztráció: korabeli dokumentumok másolatai, fényképfelvételek vagy egyéb kordokumentumok. Ezeket a pályaműveket – melyeket szakmai zsűri bírál el – nyomtatott formában, a Herczegh Károly Alapítvány, Magyar Közösségi Ház, Csepely utca 64, 079 01 Nagykapos postacímre várják, 2019. március 31-ig. A pályázókat arra kérik, hogy a borítékra írják rá, „A mi büszkeségünk...”

Gabri Rudolf elmondta, a versenybe országosan ismert közéleti személy – pl. irodalmár, tudós, politikus, képzőművész vagy sportoló – életútjának a feldolgozásával éppúgy lehet nevezni, mint egy olyan helyileg ismert pap, tanító vagy kultúraszervező munkásságának bemutatásával, aki tevékenységével nagy hatást gyakorolt az egyes közösségek sorsának az alakulására. A pályázati felhívás egyik fő célja épp az, hogy ezek a személyek, illetve példaértékű munkásságuk ne csak a kisebb közösségek, hanem a szélesebb nyilvánosság és nem utolsósorban a fiatalabb nemzedék tagjai előtt is ismertté váljanak. A szakmai zsűri által arra érdemesnek ítélt pályamunkák szerzői, valamint az őket felkészítő pedagógusok jutalma egy háromnapos budapesti kirándulás.

Néhány évvel ezelőtt a Herczegh Károly Alapítvány már hirdetett egy hasonló pályázatot Mesél a múlt címmel, melyre több mint egy tucat hely- és családtörténeti témájú pályamű érkezett. A „Családunk, illetve közösségünk és a 20. század – avagy hogyan avatkozott be a két világháború az egyének, a családok és a közösségek életébe” témakörben olyan maximum 6 oldalas, korabeli fényképekkel és kordokumentumokkal illusztrált pályaműveket vártak, melyeket bodrogközi és Ung-vidéki gyerekek készítettek. A legjobbnak ítélt kutatások készítői tárgyi nyereményeket kaptak, illetve a versenybe bekapcsolódó összes diák jutalma akkor is egy háromnapos budapesti kirándulás volt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hatan hunytak el, 165-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.