Régió

Tőketerebesi helyzetkép szifiliszjárvány idején

Tőketerebes | Az utóbbi napok-ban megjelent hírek szerint 8–10 éves gyermekprostituáltak terjesztik a szifiliszt Tőkeretebesen. Ellátogattunk az ország egyik leghírhedtebb roma telepére, hogy a saját szemünkkel győződjünk meg róla, hogyan fest a szifiliszjárvány sújtotta környék.
Leczo Zoltán

2018. február 1. 12:19

tőketerebes
Végh László felvételei

Számtalan hír jelent meg a napokban arról, hogy tombol a szifilisz a városban, hogy az itteni prostituáltak terjesztik a kórt, és hogy a fertőzöttek, sőt, a betegséget terjesztők között 8–10 éves gyerekprostituáltak is vannak, akik nyugdíjas kuncsaftjaikra ragasztják a betegséget. Megpróbáltuk megtalálni a városban azokat a helyeket, ahol az éjszakai pillangók a testüket árulják. A várost járva viszont alig néhány olyan nőt láttunk, akikről feltételezhető volt, hogy prostituáltakként dolgoznak.

„A szifilisz miatt jöttek? – fogadott bennünket a pincér érkezésünk után az egyik étteremben. – Csak szólni szeretnék, hogy a cigányoktól semmit sem fognak megtudni. Annyi itt mostanság az újságíró, hogy a romák már senkivel sem akarnak szóba állni. Főleg nem a járványról beszélni.” Mi azonban tettünk egy próbát. Egy lézengő fiatal romát szólítottam meg, a helyi prostituáltak után érdeklődve. Először hevesen tiltakozott, de aztán azt mondta, a régi pékség körül próbálkozzunk, de ne most, fényes nappal, hanem majd este. A városi rendőrség parancsnoka, Miroslav Cabada érkezésünkkor épp újságírókat kísért a helyettesével, Jindřich Sosnával a romatelepen, nem sokkal később bennünket is fogadott az irodájában. Elmondta, szifiliszjárvány valóban van a városban és a környékén, kb. nyolc éve. Ennek központja az a helyi roma telep, mely az egyik, ha nem a legnagyobb az országban.

Hogy pontosan hányan laknak a város roma telepén, senki sem tudja. Olyan 3800 és 5500 fő között lehet a számuk. A higiéniás körülmények katasztrofálisak, a szabados szexuális szokások mellett óriási veszélyforrás, hogy a fertőzöttek sokszor nem is tudnak róla, hogy betegek, vagy ha tudják is, nem érdekli őket.

Tőketerebes

 

Gyermekprostitúció nincs

A város szóvivője, Miroslava Mistaničová arról beszélt, lehetőségeikhez mérten mindent igyekeznek megtenni, hogy elsősorban megelőzéssel – és az egyes hivatalok közötti együttműködéssel – meggátolják a járvány terjedését. A terepmunkásaik, az aktivistáik próbálják a betegséggel kapcsolatban felvilágosítani a telep lakosait, és segíteni nekik, ahogyan csak lehet. „Szerintünk az, hogy szembenézünk a gondokkal, az első lépés afelé, hogy megoldjuk őket” – mondta Cabada rendőrparancsnok, és hozzátette: „Az azonban, amit a fertőzött gyermekprostituáltakról írt az egyik kollégájuk, már megbocsássanak, jó nagy sületlenség. Pedig neki is elmagyaráztuk, hogy összekever két dolgot. Tőketerebesen van prostitúció, van szifiliszjárvány, ám a kettő nem függ össze. Éppen a prostituáltak azok, akik általában nem fertőzöttek. Az is igaz, hogy vannak olyan fiatalkorúak, akik szifiliszesek, de ők valószínűleg nem nemi úton kapták el a betegséget. Egyébként sem az állami rendőrség, sem mi nem tudunk arról, hogy valaki gyerekeket futtatna a környéken, pedig higgyék el, viszonylag jók és naprakészek az információink” – mondta. „A telepen 25–30 ember él egy lakásban, borzasztó körülmények között, van, hogy hatan-nyolcan alszanak egy ágyban – tette hozzá Jindřich Sosna. Csoda, ha a gyerekek is elkapják a betegséget?“

Vérbaj, bujakór, franc

A szifilisz, más néven vérbaj, bujakór vagy franc fertőző nemi betegség. Elnevezése Girolamo Fracastoro (1478–1553) veronai orvostól származik: „Syphilis” eredetileg egy latin nyelven írt versének címe volt. Ez a mitologikus költemény egy Syphilus nevű pásztort említ, aki megsértette a napistent, ezért ezzel a betegséggel bűnhődött, amit egy birkától kapott el. Ezt a szerző is „francia betegségnek” (morbus gallicus) nevezi, amely kifejezést (innen ered a magyar franc is) aztán a következő évszázadokban széleskörűen használták. A franciák persze ugyanezt olasz betegségnek hívták (más források szerint spanyolkórnak), a hollandok spanyol, az oroszok lengyel, a törökök keresztény, a japánok pedig portugál betegségnek nevezték. A kór antibiotikumokkal kezelhető.
 

Gyalog? Szó sem lehet róla

Kísérőink készséggel elvittek minket a telepen levő alapiskolába is, ahol közel 1000 roma gyerek tanul. A jól felszerelt, meglepően tiszta és rendezett iskolában a két igazgatóhelyettes, Jarmila Kuzmová és Martin Farba elmondta, váltott műszakban kénytelenek tanítani, annyi a gyerek. Az iskolakerülés azonban itt sem okoz nagyobb gondot, mint másutt, kb. 25–30 gyerekkel van probléma, ezek közül négyen-öten ugyanabból a családból származnak. Az egyik helyi szakközépiskolának is van néhány kihelyezett osztálya a telepen, itt kőművesnek, ácsnak, varrónőnek tanulhatnak a gyerekek. Büszkén mondják, hogy más középiskolákban is továbbtanulnak néhányan – még ha kevesen is –, és van olyan volt diákjuk is, aki diplomát szerzett. Az iskolából kijövet megkérdeztük a rendőröket, végig-sétálhatunk-e a telepen, hogy fényképeket készítsünk. „Gyalog? Arról szó sem lehet! Még akkor sem, ha mi kísérjük magukat. Menjünk autóval, és ha valamit le szeretnének fotózni, megállunk, de a kocsiból ne szálljanak ki” – válaszolták. A szegénység és a kosz leírhatatlan, a szemét között játszó gyerekek látványa szívszorító. A rendőrök elmondják, sötétedés után ide még a mentők sem jönnek. A riasztás után a városi rendőrök kísérik őket, de olyan is van, hogy a beteget kihozzák a telep szélére. Közben kattognak a fényképezőgépek, egy öreg cigány szalutál az előttünk haladó rendőrautóban ülőknek.

Tőketerebes

 

Mit lehet tenni

A romaügyi kormánybiztos kassai irodája, a közegészségügyi hivatal és az egészségügyi terepmunkásokat foglalkoztató Egészséges Régiók szervezet munkatársai tárgyaltak a szifilisz megfékezésének kérdéséről. „Az egyeztetés eredménye, hogy több asszisztenst vonnak be, és az Egészséges Régiók szervezet intenzív munkát fog végezni a roma közösségben. Elkészült egy szlovák és roma nyelvű tájékoztató anyag azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen betegségről van szó, és mit lehet tenni ellene” – mondta Ravasz Ábel. Szerinte az is gond, hogy általában akkor fedezik fel a betegséget, amikor már a második fázisba lépett, vagyis már jó ideje lappang. „A szifiliszt nem lehet csak a prostitúció rovására írni, mert nem csak nemi úton terjed. Ráadásul 2010-től több a szifiliszes gyerek, ezért is kell sokkal jobban odafigyelni a problémára” – mondta a kormánybiztos. „Biztos vagyok benne, hogy ha a helyi orvosok szerint kiskorúaknak is van közük a szifilisz terjedéséhez, akkor az nem kitalált dolog.” A rendőrség arra kéri a lakosságot, aki ilyesmit tapasztal, tegyen bejelentést. 

Epilógus

Hazaérve még elolvasom a postámat, közte az állami rendőrség legfrissebb közleményét arról, hogy egyes újságírók állításai ellenére a hivatalos szervek nem tudnak arról, hogy Tőketerebesen gyermekprostituáltak lennének. Járvány azonban van, és az is tény, hogy a legfiatalabb beteg 12, illetve 13 éves. És ezek a gyerekek nem szexuális úton fertőződtek meg.

A rendőrség a médiában megjelentek kapcsán nyomoz.

VILLÁMINTERJÚ

Lucia Demesová a Közegészségügyi Hivatal tőketerebesi járási részlegének igazgatóhelyettese

Mióta van szifiliszjárvány Tőketerebesen?
Nyolc éve kezdődött, ám az intézkedéseknek köszönhetően 2015-ig a megbetegedések száma fokozatosan csökkent. 2015-ben 24 új esetet regisztráltunk, de egy évre rá már 81-re, a korábbi 3,4-szeresére nőtt az új fertőzöttek száma.

Mi a helyzet jelenleg a járásban?
Tavaly a régióban 115 új beteget regisztráltunk. A betegek 7 százaléka tőketerebesi, 94 százalékuk pedig rossz higiéniás körülmények között él.

Mi az oka annak, hogy épp a Tőketerebesi járásban ilyen rossz a helyzet?
A szifilisz fertőző nemi betegség. Ha egy veszélyeztetett, rossz higiéniás környezetben, ahol egyesek védekezés nélkül, akár több partnerrel is nemi életet élnek, felüti a fejét, esély van arra, hogy a betegszám rohamosan növekedni fog.

Szlovákia egyéb régióival összehasonlítva mi a helyzet a Tőketerebesi járásban?
Szlovákiában tavaly összesen 358 új megbetegedést regisztráltak. Ebből 142-t Kassa megyében. A Tőketerebesi járásban 100 ezer lakosra számítva tizenhatszor annyi a betegek aránya, mint az országban együttvéve, de a Kassa megyei átlagnak is a hatszorosa. Ezen belül Tőketerebesen a legrosszabb a helyzet.

Igaz, hogy az itteni betegek között 8–10 éves gyerekek is vannak?
Megbetegedéseket a 18 évnél fiatalabb korosztálynál is regisztráltunk.

Mi ennek az oka?
A fertőzés körülményeit egyénileg vizsgáljuk. A betegséget a betegség első és második fázisában szenvedő fertőzöttek terjesztik. Ha nem kezelik a pácienst, ez az időszak 2–4 évig is eltarthat. Elsősorban szexuális úton terjed a betegség, de fertőzött tárgyak útján, közös törülköző- vagy fogkefehasználattal, és egyéb módon is.

Mi várható?
Úgy vélem, a betegek száma 2018-ban emelkedni fog, majd fokozatos csökkenés várható.

Hogyan lehetne javítani a helyzeten?
A legfontosabb a betegség terjedésének megállítása lenne. Az, hogy a betegek felelősségteljesen viselkedjenek, korlátozzák a szexuális életüket, használjanak óvszert, szedjék a felírt gyógyszereket, tartsák be az orvosok utasításait. A hivatalos szervek – a közegészségügy, az önkormányzat, a városi és az állami rendőrség stb. – egyébként több intézkedést hoztak, az együttműködésük nélkül a helyzeten nehezen lehetne úrrá lenni. (leczo)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Változatlanul előnyös pedagógushitel

Változatlanul előnyös pedagógushitel

Zuzana Čaputová

Čaputová: Fontos, hogy a szlovákok és a magyarok azt keressék, ami összeköti őket

Pellegini, Kollár és Šeliga is reagált az MKP memorandumára

Pellegini, Kollár és Šeliga is reagált az MKP memorandumára

kovátsmarcell

Kassán szabadtéri muzsikával kezdődött a trianoni megemlékezés

pénz euró

Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

Branislav Gröhling
Frissítve

Hozzájárul a tankönyvek árához az oktatási minisztérium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.