Régió

Többszörösére emelték juttatásukat a képviselők Ógyallán

Ógyalla | Jelentős mértékben emelték saját juttatásukat az új képviselőtestület tagjai Ógyallán; tény, az előző ciklusban szinte jelképes összegekért dolgoztak az önkormányzat tagjai.
V. Krasznica Melitta

2019. február 16. 12:00

gyallaképvislők
Az ógyallai képviselő-testület (A szerző felvétele)

A javaslatot Štefan Pupák (független, a választásokon az Új út, közös cél elnevezésű, függetlenekből álló hattagú csoport tajgaként indult és közülük öten jutotta be a 11 tagú testületbe) terjesztette be.

A képviselői juttatásokat az önkormányzatokról szóló törvény szabályozza, amelynek legújabb, tavaly decemberi módosítása idén február elsején lépett hatályba. Eszerint a képviselők éves szinten a polgármester bruttó alapbérének nagyságával megegyező összeget, a többletfeladatokért pedig további külön javadalmazást kaphatnak. Peter Závodský, Ógyalla polgármestere a törvényileg megszabott alapfizetésért dolgozik (bruttó 2481 euró), ennek megfelelően a képviselők havonta bruttó 205 euró alapjuttatást kaphatnak. Ennek értelemben terjesztette be javaslatát Štefan Pupák. Emelést indítványozott a szakbizottsági külső, azaz nem képviselő tagjai számára is, egy-egy bizottsági ülésen való részvételért az eddig 10 euró helyett 30 eurót. A képviselők ugyanakkor a bizottságokban végzett munkájukért már nem kapnak további összeget. Ógyallán eddig a képviselők havonta 20 euró átalánydíjat kapnak, és 30 eurót az üléseken való részvételért. A szakbizottsági elnökök 20, a bizottsági tagok 10 eurót kaptak ülésenként. Tehát olyan hónapban, amikor volt bizottsági és testületi ülés is, akkor bruttó 60-70 euróért végezték ezt a munkát, ha nem volt ülés, akkor maradt a 20 euró átalány. Egy-egy esketésért, névadóért eddig is és ezentúl is 20 euró jár a feladatot ellátó képviselőnek.

Az előterjesztő és a javaslatot támogatók szerint korábban nevetségesen alacsony volt a képviselők javadalmazása Ógyallán, miközben ez a tevékenység, az anyagok áttanulmányozása, a polgárokkal való napi kapcsolattartás sok időt és energiát felemészt. Hangsúlyozták, ők aktívan akarnak hozzáállni a problémák megoldásához, maguk is javaslatokkal, ötletekkel előállni, szakembereket megszólítani. Mária Hamranová (független) alpolgármester megjegyezte, az előző ciklusban ő javasolta a képviselői juttatások csökkentését, mégpedig megtakarítási megfontolásból. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a juttatások emelésére meg kell találni a költségvetésben a forrást. Idén a képviselők és a bizottság külső tagjainak juttatására, a járulékokra, valamint a digitális önkormányzat licencdíjára 24 400 euró szerepel a költségvetésben. A képviselők ugyanakkor arra mutattak rá, hogy az előző években csupán részmunkaidőben dolgozott az alpolgármester, most pedig teljes állásban (a polgármester fizetése 70 százalékának megfelelő összegért, ami havi bruttó 1736 euró), tehát az is többletkiadást jelent a városnak. A költségvetés-módosítás az áprilisi ülésen kerül napirendre, akkor lesz nyilvánvaló, mennyivel kell megnövelni az egyes tételeket, és hol találják meg rá a forrást.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

autóbaleset

GALÉRIA: Halálos áldozatot követelő autóbaleset történt Nagytapolcsánynál

Komárom

A Komáromi járásban megfelelő a „járványfegyelem“

Sorozatos kommandós akciók Dél-Szlovákiában, 13 személy őrizetben

Hamis kommandósok raboltak ki egy családot Nagyszombatban, több mint 10 000 euró a kár

népszámlálás
Frissítve

Két hét alatt a lakosság fele töltötte ki a népszámlálási kérdőíveket

teszt

Enyhén javul a járványhelyzet a Dunaszerdahelyi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.