Régió

Több milliónyi egészségügyi segédeszközt rendelt a megye, 42 ezret kapott

Kassa | Kassa Megye Önkormányzata megkezdte az egészégügyi segédeszközök kézbesítését a kezelőorvosoknak. Az első darabokat a gyerekorvosok, a fogorvosok és a háziorvosok kapják.
author
Németi Róbert

2020. március 20. 14:07

Segédeszközökkel teli kamiont vártak, de mindössze néhányt doboznyit kaptak
Segédeszközökkel teli kamiont vártak, de mindössze néhányt dobozny felszerelést kaptak - Németi Róbert felvétele

Anna Terezková megyei szóvivő értesítése szerint a védőeszközöket a Szlovák Állami Tartalékalaptól kapták. „A megyében található orvosok és az egészségügyi dolgozók részére összesen 3 170 000 darab segédeszközt kérvényeztük. Ide tartoznak a reszpirátorok, a sebészeti védőmaszkok, a védőköpenyek és kesztyűk, illetve a védőszemüvegek is. A több mint három millió darabnak azonban csak a töredékét kaptuk meg. Összesen 16 ezer pár egyszerhasználatos kesztyű és cipővédő, valamint 10 ezer sebészeti védőmaszk érkezett“ – közölte lapunkkal Terezková. 

Reszpirátorból egyet sem 

Rastislav Trnka megyeelnök csalódottan konstatálta, hogy egy teljes kamionnyi felszerelést vártak, de mindössze néhány dobozt kaptak. „A 2 180 000 darab sebészeti védőmaszkból mindössze 10 ezret kaptunk. A megyében regisztrált kezelőorvosoknak a következő két hétben legalább 113 500 darab reszpirátorra lenne szükségük. Ezekből egy darabot sem kaptunk. Az egészségügyi segédeszközökért egy teljesen üres kamiont küldtünk, de amit kaptunk, az egy személyautó csomagterében is elfért volna“ – mondta Trnka. Mint kiderült, a megkaparintott kesztyűket, maszkokat és cipővédőket összesen 3 164 egészségügyi berendezés között kell egységesen elosztaniuk. Nemcsak a kezelőorvosoknak van rá szüksége, hanem a tűdőosztályon, a gyógyszertárakban, a sürgősségi osztályokon, a házi gondozásban és az egyéb specializát osztályokon dolgozóknak is. „A siralmas mennyiségre való tekintettel elsősorban azok között az alkalmazottak között osztjuk szét, akik a fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélynek vannak kitéve. Elsősorban a fogorvosokról, a tüdőosztály orvosairól, a gyerekorvosokról és a felnőtt kezelőorvosokról beszélünk. A segédeszközök szétosztását már csütörtökön megkezdtük. Bízunk benne, hogy ez csak a kezdet, és hogy a következő napokban újabb darabokat kapunk az állami tartalékból. Nem nekünk kellene eldöntenünk, ki kapjon és ki ne, ugyanis az állam kötelessége, hogy mindenkit megfelelően ellássanak“ – jelentette ki a megyeelnök. 

Senki sem marad ki

Az eddig beszerezett darabokat tehát azok az orvosok kapják, akik jelen pillanatban is betegeket fogadnak. Megyei szinten összesen 479 forogvosi rendelő, 372 kezelőorvosi rendelő, 188 gyerekorvosi rendelő és 50 tüdőosztály kap belőlük. A védőeszközök hiánya miatt a megye önerőből is bővítené a készletet. Terezková elmondása szerint megközelítőleg egymillió eurót szának az egészségügyi eszközök vásárlására. „Az öregotthonokban élő nyugdíjasokat és a megye fennhatósága alatt működő autóbusztársaságok sofőreit is fokozatosan szájmaszkokkal látjuk el. Keleten már megszokottnak számít, hogy amikor csődöt mond az állam, akkor egyedül próbáljuk megoldani a dolgokat. Köszönet jár azoknak az oktatási és kulturális intézményeknek is, akik alkalmazottaik segítségével saját készítésű arcmaszkokat varrnak. A tőlük érkező készlet egy részét az orvosok kapják“ – zárat Rastislav Trnka. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Robert Fico

Fico szerint nem Magyarországon, hanem Szlovákiában van gond a jogállamisággal

Boris Kollár az OĽaNO vétója ellenére is ragaszkodik a javaslatához

Kollár javaslata tovább bomlasztja a koalíciót

Eduard Heger

Heger: Az uniós országok kapcsolatokat akarnak építeni a Nyugat-Balkánnal

d

Nem fizette ki a biztosító egy férfi fogkezelését, mert nem volt urológusnál

Vladimír Lengvarský

Senki sem jelentkezett a lekéri fogvatartási intézet vezetői posztjára

s

Magas fizetéseket kínál a Szlovákiába készülő ruhaüzlet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.