Régió

Tiltakoznak a szülők az óvodalátogatási díj emelése ellen

Pozsony | Jelentősen megemelnék az óvodalátogatás havi illetékét Óvárosban. A helyi önkormányzat június végén tárgyal az általános érvényű rendeletről. A magyar óvodát látogató gyerekek szülei tiltakoznak a 200 százalékos emelés ellen.
Bartalos Éva

2019. június 14. 18:38

Az önkormányzat a múlt héten tette közzé az általános érvényű rendelet tervezetét, amely szerint havi 30-ról 90 euróra emelnék az óvodalátogatás díját. Azok a szülők, akiknek állandó lakhelyük van a városrészben, 50 százalékos kedvezményben részesülnének, nekik havi 45 eurót kellene fizetni az eddigi 20-35 euró helyett. Az iskolai étkezdék működési díját is emelnék.

Matej Števove az óvárosi önkormányzat szóvivője részben a drágább üzemeltetési költségekkel, valamint az épületek rossz állapota miatt szükséges beruházási hitellel indokolta az emelés szükségességét, amelyeket a városrész nem tud befolyásolni. 2012-től összesen 68 százalékkal nőttek a bérek, az illetékeket azonban 7 éve nem módosították. A városrész célja, hogy az új díjszabás igazodjon a növekvő kiadásokhoz és minőségi szolgáltatásokat nyújthassanak a lakosoknak.

“A módosítás ellenére továbbra is a városrész hozzájárulása képezi az óvodák fenntartásának fő forrását” - fogalmazott Števove, aki arra is rámutatott, hogy a magánóvodákban 300-800 eurót kell fizetni.

Az óvárosi magyar óvoda szülői tanácsa ellenzi a nagymértékű emelést. Lapunkhoz is eljuttatott javaslatukban felhívták a figyelmet arra, hogy az Augusztus 29. utcai óvoda ez egyetlen többnemzetiségi óvoda Pozsonyban, ahol támogatják a két nemzet együttélését és kulturális megismerkedését.  Az óvodában 2 magyar és 2 szlovák nevelési nyelvű osztály van.

“Ez az egyetlen magyar nevelési nyelvű óvoda a városban. A nemzeti kisebbséghez tartozó lakosoknak korlátozottak az óvodaválasztás lehetőségei és nem a gyerek állandó lakhelye alapján választanak óvodát, hanem aszerint, hogy megtartsák és fejlesszék a nemzeti érzelmeiket és a kultúrájukat” - fogalmaznak a javaslatban, amelyet a héten eljuttattak a városrész hivatalába.

A szülői tanács azt kéri, hogy a magyar óvodát látogató gyerekek is kedvezményben részesüljenek, tekintet nélkül az állandó lakhelyre. Ellenkező esetben ugyanis a rendelkezés negatívan érintené a kisebbségi családokat. Azt, hogy hány gyerek jár más városrészből a magyar óvodába, nem tudtuk meg. Megkerestük Turján Melindát az óvoda igazgatóját, aki azonban egyelőre nem akart nyilatkozni az ügyről.

Števove elismerte, hogy a magyar óvoda szélesebb régióra kiterjedő szolgáltatást nyújt, tehát elsősorban azokat a pozsonyi lakosokat szolgálja ki, akik magyar nevelési nyelvű óvodában akarják elhelyezni a gyereküket. A szóvivő elmondta, hogy a városrész tisztában van ezzel a ténnyel és megoldást keres a kialakult helyzetre. “Amellett vagyunk, hogy a fővárosnak is támogatni kellene az óvoda működését. Ezért Zuzana Aufrichtová Óváros polgármestere tárgyalást kezdeményez Matúš Valloval Pozsony főpolgármesterével annak érdekében, hogy megegyezzenek, a főváros miként veszi ki a részét az óvoda működtetéséből” - folytatta Matej Števove. A városrész ideiglenes megoldást készít elő, amelynek köszönhetően az általános érvényű rendelet elfogadásának idén nem lenne negatív hatása azokra a gyerekekre,  akik magyar óvodába járnak, de nem az Óvárosban laknak. A városrész polgármestere a jövő héten mutatja be az erre vonatkozó tervet. Óváros önkormányzata június 25-én tárgyal a rendeletről, amely az új iskolaévtől lépne érvénybe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

A Híd nem akar populista témákat előhúzni a kampányban

Csak a legerősebb hazai tejtermelők maradtak talpon

Köztesnövényeit is elhozta a KWS

Magabiztos komáromi győzelem a somorjaiak elleni rangadón

Véget ért a Gombaszögi Nyári Tábor

Legfrissebb galériák
Olvasta már?