Távoktatás online vagy feladatlapokkal

Az üres tanteremből tanítanak a középiskolai pedagógusok
Kassa |

Az egészségügyi minisztérium október 12-től érvényes rendelete alapján meghatározatlan ideig online formában oktatják a középiskolás diákokat. A Kassa megyei középiskolákban csak kivételesen vetik be a feladatlapokat.

Azokban a középiskolákban, melyek fenntartója a Kassa Megyei Önkormányzat az online oktatást részesítik előnyben, csak kivételes esetekben oldják meg feladatlapok továbbításával a korántsem egyszerű távoktatást. Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke lapunknak elmondta, a megyei fenntartású középiskolában az online oktatás azon módját alkalmazzák, amelyik a legmegfelelőbb az adott tanintézmény számára. „A megyei önkormányzat olyan lehetőségeket kínált fel az iskoláknak, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a tananyag oktatását. Az általunk leghatékonyabb és legmegfelelőbb online oktatási rendszereknek az aSc Agenda és az EduPage alkalmazását véljük, de jó megoldásnak bizonyulhat a Mentimeter, a Kahoot, a Videoscibe és a Prezi rendszerek használata is. Persze azt is meg kell említeni, hogy nem mindegyik iskolában van lehetőség az online tanításra, éppen ezért azt javasoljuk, hogy a marginalizált közegből származó diákokat illetően úgynevezett munka- vagy feladatalapok alkalmazásával oldják meg a távoktatást. Ez úgy működik, hogy a tanárok minden reggel munkalapokat hagynának a diákok postaládáiban, akik a kidolgozott feladatokat hasonló módon juttatnák el a tanárokhozˮ – nyilatkozta lapunknak Rastislav Trnka. Ugyanakkor információink szerint erre maximálisan 2- 3 iskolában volt példa.

Igazgatói ellenőrzés

Az, hogy a tanárok valóban letanítják-e minden nap az óráikat, a megyeelnök szerint az adott tanintézmény igazgatójától függ, a munkamenet és a munkarend betartásának ellenőrzése ugyanis az ő kezükben van. „Hétfő reggel megkaptuk a vonatkozó utasításokat, a minisztériumi rendelet alapján a pedagógusok nem otthonról, hanem az iskola épületéből kell megtartaniuk az online tanórákat. Nem igazán értjük ezt a rendeletet, ugyanis minden tanárnak otthon is megvan az online oktatáshoz szükséges technikai felszerelése. Ettől függetlenül tiszteletben tartjuk a rendeletetˮ– nyilatkozta lapunknak Matej Éva, a kassai Szakkay József Szakközépiskola, ismertebb nevén a kassai ipari igazgatója. A megyei önkormányzat szerint az online oktatás különféle formáinak sikeres alkalmazása már a koronavírus első hulláma során is bebizonyosodott, ezért nem tartanak a rendszer ismételt bevezetésétől. „Nemcsak a hagyományos oktatást, hanem az étkeztetést és a diákok elszállásolását is leállítottuk. Ez utóbbi csak a külföldi diákokra nem vonatkozik. A távoktatásból a 8 osztályos gimnáziumok, illetve az 1–4. osztályos diákok maradnak ki, ők továbbra is részt vesznek a hagyományos tanórákon. Az iskolák bezárásával a koronavírus továbbterjedését szeretnénk megelőzni, lelassítani. Mivel a középiskolások általában távolabbról, az ország különböző részeiről járnak be az iskolákba, az óvintézkedéssel az országon belüli mozgást is csökkentjükˮ – tette hozzá Trnka, aki szerint a járvány első hulláma során Kassa megye önkormányzata még a kormány döntése előtt bevezette az iskolákban a távoktatást, az átállás véleménye szerint gördülékeny volt. „Mindent megteszünk a segítségnyújtás érdekében, az információs és kommunikációs technológia terén is segítő kezet nyújtunk, hogy a távoktatás problémamentesen folyhassonˮ – zárta a megyeelnök.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?