Régió

Távoktatás online vagy feladatlapokkal

Kassa | Az egészségügyi minisztérium október 12-től érvényes rendelete alapján meghatározatlan ideig online formában oktatják a középiskolás diákokat. A Kassa megyei középiskolákban csak kivételesen vetik be a feladatlapokat.
Németi Róbert

2020. október 14. 10:03

Az üres tanteremből tanítanak a középiskolai pedagógusok
Az üres tanteremből tanítanak a középiskolai pedagógusok - Németi Róbert felvétele

Azokban a középiskolákban, melyek fenntartója a Kassa Megyei Önkormányzat az online oktatást részesítik előnyben, csak kivételes esetekben oldják meg feladatlapok továbbításával a korántsem egyszerű távoktatást. Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke lapunknak elmondta, a megyei fenntartású középiskolában az online oktatás azon módját alkalmazzák, amelyik a legmegfelelőbb az adott tanintézmény számára. „A megyei önkormányzat olyan lehetőségeket kínált fel az iskoláknak, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a tananyag oktatását. Az általunk leghatékonyabb és legmegfelelőbb online oktatási rendszereknek az aSc Agenda és az EduPage alkalmazását véljük, de jó megoldásnak bizonyulhat a Mentimeter, a Kahoot, a Videoscibe és a Prezi rendszerek használata is. Persze azt is meg kell említeni, hogy nem mindegyik iskolában van lehetőség az online tanításra, éppen ezért azt javasoljuk, hogy a marginalizált közegből származó diákokat illetően úgynevezett munka- vagy feladatalapok alkalmazásával oldják meg a távoktatást. Ez úgy működik, hogy a tanárok minden reggel munkalapokat hagynának a diákok postaládáiban, akik a kidolgozott feladatokat hasonló módon juttatnák el a tanárokhozˮ – nyilatkozta lapunknak Rastislav Trnka. Ugyanakkor információink szerint erre maximálisan 2- 3 iskolában volt példa.

Az üres tanteremből tanítanak a középiskolai pedagógusok

Igazgatói ellenőrzés

Az, hogy a tanárok valóban letanítják-e minden nap az óráikat, a megyeelnök szerint az adott tanintézmény igazgatójától függ, a munkamenet és a munkarend betartásának ellenőrzése ugyanis az ő kezükben van. „Hétfő reggel megkaptuk a vonatkozó utasításokat, a minisztériumi rendelet alapján a pedagógusok nem otthonról, hanem az iskola épületéből kell megtartaniuk az online tanórákat. Nem igazán értjük ezt a rendeletet, ugyanis minden tanárnak otthon is megvan az online oktatáshoz szükséges technikai felszerelése. Ettől függetlenül tiszteletben tartjuk a rendeletetˮ– nyilatkozta lapunknak Matej Éva, a kassai Szakkay József Szakközépiskola, ismertebb nevén a kassai ipari igazgatója. A megyei önkormányzat szerint az online oktatás különféle formáinak sikeres alkalmazása már a koronavírus első hulláma során is bebizonyosodott, ezért nem tartanak a rendszer ismételt bevezetésétől. „Nemcsak a hagyományos oktatást, hanem az étkeztetést és a diákok elszállásolását is leállítottuk. Ez utóbbi csak a külföldi diákokra nem vonatkozik. A távoktatásból a 8 osztályos gimnáziumok, illetve az 1–4. osztályos diákok maradnak ki, ők továbbra is részt vesznek a hagyományos tanórákon. Az iskolák bezárásával a koronavírus továbbterjedését szeretnénk megelőzni, lelassítani. Mivel a középiskolások általában távolabbról, az ország különböző részeiről járnak be az iskolákba, az óvintézkedéssel az országon belüli mozgást is csökkentjükˮ – tette hozzá Trnka, aki szerint a járvány első hulláma során Kassa megye önkormányzata még a kormány döntése előtt bevezette az iskolákban a távoktatást, az átállás véleménye szerint gördülékeny volt. „Mindent megteszünk a segítségnyújtás érdekében, az információs és kommunikációs technológia terén is segítő kezet nyújtunk, hogy a távoktatás problémamentesen folyhassonˮ – zárta a megyeelnök.

Az üres tanteremből tanítanak a középiskolai pedagógusok

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

koronavírus iskola

Februárban valószínűleg kinyithatnak néhány iskolát

Marek Krajčí

Krajčí: Fokozatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában

Béke mozi épülete

Még mindig vannak szabad helyek Érsekújvárban

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

A munkanélküliség a fő mumus

80 ezren több mint egy éve állástalanok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.