Tartják a létszámot a galántai, a diószegi és a szenci iskolában

shutterstock-beiratkozás
GALÁNTA/DIÓSZEG/SZENC |

Várhatóan nem változik az alapiskolák létszáma Galántán, Diószegen és Szencen. A sajátos nevelési igényű gyerekek segítése azonban gondot okoz.

A régió mindhárom magyar tannyelvű alapiskolájában az elmúlt évek átlagához hasonlóan alakult a beiratkozás, tehát az intézmények összlétszáma várhatóan nem változik a következő tanévben.

A galántai Kodály Zoltán Alapiskolába 43 leendő elsőst írattak be, közülük eddig hárman kértek halasztást. Oláh Hajnalka igazgatótól megtudtuk, jelenleg 338 gyerek jár az intézménybe, de az elballagó kilencedikesekkel és a nyolcéves gimnáziumba átlépő tanulókkal nagyjából kiegyenlítődik a létszám.

„A beiratkozás a szokásos módon történt, de mivel olyankor nincs lehetőség arra, hogy hosszabb időt töltsünk a jelentkezőkkel, ezért június 2-án nyílt napot szervezünk számukra, amelyen a szülők is megismerkedhetnek a tanítókkal és feltehetik esetleges kérdéseiket, a gyerekek pedig végigjárhatják az épületet”

– fogalmazott.

A diószegi Petőfi Sándor Alapiskolába nyolc gyereket írattak be. A tanév végén kilencen ballagnak el, így a 62-es összlétszám eggyel kevesebb lehet jövőre.

„A jelentkezők száma átlagos, a legkisebb létszámú osztályunk hat-, a legnagyobb tízfős. Ha a Rákóczi Szövetség ígérete alapján megkapjuk a támogatást iskolabusz üzemeltetésére és a vágai iskola valóban bezár, akkor akár 17 fővel emelkedhet az iskola létszáma. Ezek azonban még csak tervek, a vágai szülők továbbra is kitartanak amellett, hogy a magyar és a szlovák iskola alsó tagozata közös igazgatás alatt továbbra is működjön a településen”

– tudtuk meg Hlavatý Csillától, az iskola igazgatóhelyettesétől. A diószegi iskola és óvoda egy igazgatóság alá tartozik, így az óvodásoknak sok közös programjuk van a kisiskolásokkal, számukra nem idegen a környezet. A környező falvakból érkezőknek iskolalátogatást szerveznek a beiratkozás előtt. Jelenleg 18 tanuló jár Diószegre Vízkeletről, Kismácsédról, Nemeskosútról, Hidaskürtről és Galántáról.

A Szenczi Molnár Albert Alapiskolába 29 gyereket írattak be, közülük négyen kértek halasztást, tehát várhatóan 25 elsős kezdi meg a tanévet.

„Mivel szeptembertől 25-re emelték az elsősök maximális létszámát, így egy osztályt kellene nyitnunk, de mivel a legújabb rendelet alapján bármikor be lehet íratni a gyerekeket, így előfordulhat, hogy két első osztályunk lesz, hiszen éppen ma jelezte egy szülő, hogy még szeretné beíratni a gyerekét. Az is kellemetlen, hogy több iskolába be lehet íratni a gyerekeket, mert május közepén már tudnunk kellene, hogyan tervezzünk szeptembertől. Egyébként átlagos beiratkozás volt, minden évfolyamban 30 körüli a gyerekek létszáma, a másodikba 23 gyerek jár”

– mondta Matus Mónika igazgató. Hozzátette, a beíratott gyerekek közül 14 szenci lakos, a többi a környező falvakból jött. Körülbelül az egyharmaduk szüleit nem ismerik az iskolában, mert más, távolabbi helyekről költöztek Szencre vagy olyan településekre, ahol már nincs kisiskola sem, például Magyarbélre vagy Nagyborsára.

„Jövő szeptembertől megszűnik a zonci magyar iskola is, mivel mindössze három gyermek maradt volna, így ők is átjönnek hozzánk”

– tette hozzá. A szenci iskolában októbertől havonta szerveznek beiratkozási programokat, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a tanítókkal és a hellyel, illetve az igazgató és a pedagógiai-pszichológiai tanácsadó egyik alkalmazottja minden évben ellátogat az óvodába, hogy a szülők feltehessék kérdéseiket, így a beiratkozáskor már nagyjából tudják, mennyi gyerekre számíthatnak.

Hiányzó asszisztensek

A galántai iskolában 7 gyereknek lenne szüksége pedagógiai asszisztensre, de csak egy félállásban dolgozó alkalmazottra kapott támogatást az intézmény.

„Pénz nélkül nem tudunk asszisztenst alkalmazni, így ismét kérvényezzük az oktatásügyi minisztériumnál a támogatást. Sajnos eddig minden évben csak ígéretet kaptunk. Mivel az asszisztensnek elég a bakkalaureátus végzettség, ezért szerintem tudnánk megfelelő személyt találni, ugyanígy iskolapszichológusra, speciálpedagógusra is nagy szükség lenne, de anyagi keret nélkül nem lehet, illetve nincsenek magyar szakemberek. Ha nem tennének meg mindent a pedagógusok, akkor a sajátos igényű gyerekek nem tanulnának meg írni, olvasni sem”

fejtette ki Oláh Hajnalka.

A szenci iskolában négy asszisztens van, miközben tizenháromra van igény.

„Összesen 21 sajátos nevelési igényű tanulónk van, de van, akinek csak bizonyos készségek, tantárgyak fejlesztéséhez kellene asszisztens. Hat olyan gyerek van, akinek teljes állású asszisztensre lenne szüksége. Választhatunk tehát, hogy a négy asszisztenst szétosztjuk a gyerekek között úgy, hogy mindenkinek jusson egy kis segítség, amiben a leginkább rászorul, vagy négy gyerek mellé rendeljük a négy segítőt, a többi 17 gyerek pedig nem kap semmilyen segítséget. Természetesen az előbbit választjuk. A minisztériumtól a napokban érkezett meg a felhívás asszisztensek támogatásának igénylésére, ezt mindenképpen megpályázzuk. Amikor hallom, hogy 2026-tól alanyi jogon fog járni mindenkinek az asszisztens és logopédust, pszichológust vehetnek fel az iskolák, akkor azonnal felmerül bennem a kérdés, hogy vajon kit. Ha augusztusban tudjuk meg, hogy szeptembertől alkalmazhatunk asszisztenst, akkor szinte lehetetlen szakembert találni, mert eleve kevés van, és még kevesebb a magyarul beszélő. Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, hiszen lassan pedagógus sem lesz, szakszolgálat meg végképp”

– zárta a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?