Tanulmányúton a pozsonyeperjesiek

Tanulmányúton a pozsonyeperjesiek
Pozsonyeperjes |

Újabb testvértelepülést választott Pozsonyeperjes, ezúttal a megye határ nyugati részéről, Csehországból.

Magyarországi testvértelepülésekkel nagyon jó az együttműködésünk és a közös projektek szervezése, úgy döntöttünk tehát, hogy megpróbálkozunk a megye határ másik végével is és Csehországban kezdtünk egy partner település keresésébe”

– meséli az előzményeket Rebró Ágota alpolgármester, a projekt menedzsere

A két testvértelepülés polgármesterei, Ribánszky Jarmila és Hajda Jaroslav.

A választás végül a dél-morvaországi Hlohovecre esett, nem utolsó sorban azért is, mert Pozsonyeperjes egyik szülötte, ebben határ menti faluban él családjával. Szó, szót követett, megegyeztek a polgármesterek, majd az önkormányzatok és hála az Interreg V-A Szlovákia és Csehország Együttműködési Program kisprojekt alapjából elnyert támogatásnak, elindult a látogatások sorozata. Elsőként a hlohoveci önkormányzat, a helyi szervezetek tagjai és a nyugdíjasok egy csoportja látogatott el Pozsonyeperjesre. A két napos kirándulás alatt megismerték a falu látványosságait, a vízimalmot is beleértve, ellátogattak Bősre és Dunaszerdahelyre is, a nyugdíjasok számára pedig közös alkotóműhelyt is szerveztek, ahol a vendégek megtanulhatták például a kosárfonást. A második látogatás a fiatalabb korosztályt célozta meg. Közös táncházat szerveztek az Eperfesztivál idején a hlohoveci néptánc csoportnak a helyi Zsivajos Gyermek Néptáncegyüttes tagjaival. Hlohovecen nagy hagyománya van a néptáncnak és népviseletnek is, rendszeresen, minden jeles ünnepeken a falu apraja nagyja népviseletbe öltözik. A harmadik találkozásra a pozsonyeperjesiek mentek el a hlohoveci szüreti mulatságokra most ősszel. Vendégként magukkal vitték a Varjos népi zenekart Párkányból is, amely nagy feltűnést keltett magyar népdalokból szőtt műsorával.

A Varjos zenekar nagy sikert aratott a hlohoveci szüreti ünnepélyen.

„Nagyon nagy tetszést arattak a helyiek körében, csak azon csodálkoztak, hogy magyarul énekelnek. Aztán elmagyaráztuk, hogy igen, mi Szlovákiában élünk, de magyarul beszélünk, mert legtöbbünknek ez az anyanyelve is”

– mesélte Rebró Ágota, majd folytatta: „tulajdonképpen egyfajta tanulmányútként tekintünk erre a három találkozásra. Nemcsak az önkormányzatok és a különböző szervezetek folytattak értékes és érdekes eszmecserét, de családok, egyének között is szövődtek közelebbi barátságok, akik azóta, továbbra is tartják a kapcsolatot. És ez volt ennek a projektnek a lényege, hogy ismerjük meg a szomszédot és tanuljunk a másiktól.”

Az ilyen és ehhez hasonló projektekhez kitűnő alapot nyújtanak az Interreg határokon átnyúló kisprojektek, amikor a megfelelő anyagi támogatással össze lehet kötni a kellemeset a hasznossal, a kirándulást a tanulmányúttal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?