Régió

Tanévzáró a kassai Ipariban

Kassa | Rendkívüli tanévet zártak az iskolák. A járvány okozta akadályokat sikeresen vettéka kassai Ipariban, mely a megyének köszönhetően korszerűsített épületekkel várja a diákokat szeptemberben.
ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

2020. július 1. 10:00

ipari tanévzáró

Ünnepélyes tanévzáró volt tegnap a lassan másfél évszázados múltra visszatekintő Szakkay József Szakközépiskolában, a felvidéki magyarság köznyelvében csak kassai Ipariként emlegetett intézményben. A kassai Thália Színház előadótermében megtartott ünnepségen jelen volt Rastislav Trnka, Kassa megye önkormányzatának elnöke, valamint Andrea Gajdošová és Natália Vince, a megye oktatási osztályának képviselői. A megyeelnök köszönetet mondott az iskolának azért, mert a koronavírus-járvány alatt az iskola 3D-s nyomtatót biztosított a megye számára, hogy azokon egészségügyi védőpajzsok pántjait állítsák elő. A védőpajzsok óriási segítséget nyújtottak a kórházi alkalmazottaknak, orvosoknak és nővéreknek egyaránt, mivel ezek a fertőzés veszélyét nagymértékben csökkentették a kórházakban. A megyeelnök kiemelte, hogy az elfogadott óvintézkedések szigorúak voltak, de hasznosnak bizonyultak. Külön köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik tanári munkájuk mellett a járványellenes intézkedések megvalósításában is közreműködtek. 

Helytállás a járvány alatt
Az iskola igazgatónője, Matej Éva is hangsúlyozta, hogy ez egy rendkívüli tanévzáró volt, mert a világjárvány veszélyei, kockázatai, fenyegetettségei és kényszerű óvintézkedései nagymértékben nehezítették és változtatták meg az oktatói és nevelői munkát. Rámutatott, hogy: „akárcsak az élet más területeit, az oktatásügyet is váratlanul érte a kialakult helyzet, és számtalan új, eddig ismeretlen problémát zúdított ránk, amelyeket nem volt könnyű tapasztalatok hiányában sürgősen megoldani.” A pedagógusoknak át kellett dolgozni a tananyagokat, harmonizálni kellett az időbeosztásokat, kialakítani és funkcionálissá tenni a digitális kapcsolatrendszereket. Olyan gyakorlati feladatokat kellett előkészíteni a tanításban, amit a távoktatás idején a tanulók képesek voltak megérteni, megoldani és elsajátítani. 
A társadalom nagy része ráébredt a járvány alatt, hogy az eddig sokszor alábecsült pedagógusi hivatás mennyire nélkülözhetetlen és elengedhetetlen, a tanár, diák és a szülő a távolságok ellenére is nagyon szoros együttműködésre kényszerültek. Az igazgatónő megköszönte a kollégák helytállását, és hangsúlyozta, hogy minden egyes pedagógus a kötelességén felül teljesített, és sikeresen megoldotta a digitális kommunikáció sokszor nehéz feladatait és problémáit is. Az igazgatónő a diákok munkáját és hozzáállását is dicsérte, hiszen ebben súlyos helyzetben a tanulók többször ismeretlen és szokatlan feladatokkal szembesültek hónapokon keresztül.

Korszerűsítik az épületet
A csukott épületek látványa megrendítő volt. A bezárt iskolákból hiányzott a zajongás, a lárma, a jókedv és a kacagás. A kassai Ipari a szükségszerű helyzetet viszont szerencsésen ki tudta használni, és a Kassa Megyei Önkormányzatnak köszönhető 2, 2 millió eurós támogatásból gyors ütemű munkálatok segítségével az iskola és diákotthona épületeit fel tudta újítani (a kollégiumban a lányok számára fenntartott szárnyban az új tanévben is folytatódnak majd a munkálatok), így a következő tanévet már korszerűsített és megszépült épületekben kezdhetik a diákok. Az intézményvezető személyesen köszönte meg Rastislav Trnak megyeelnöknek az iskola és kollégium épületeinek felújítására jóváhagyott anyagi fedezetet. Az ünnepélyes tanévzáró végén Matej Éva kellemes nyári vakációt és pihenést kívánt a diákoknak és a tanároknak egyaránt, és kifejezte abbéli reményét, hogy a szeptemberi új tanévet jó egészségben és mindennemű probléma nélkül kezdhetik el. (nr)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
útlevél k

Továbbra is hatályban marad az állampolgársági ellentörvény

Igor Matovič
Frissítve

Matovič továbbra sem árulja el, miben állapodtak meg a szakértőkkel

Németh Krisztián

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? – Németh Krisztián válaszol

cukor

Kevesebb hazai cukor, felfelé araszoló árak

kajak

Nagy fába vágta a fejszéjét a somorjai kajakvilágbajnok

Komárom

Stagnál a járványhelyzet a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.