Tallós és Milotice a kultúra tükrében

Tallós-Milotice
TALLÓS |

Az európai uniós pályázati lehetőségeket kihasználva épül tanösvény és járda az Esterházy-kastély körül. A csehországi Milotice községgel közösen megvalósuló projekt keretében virtuális tanösvényt is létrehoznak az év végéig.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) határon átnyúló Interreg V-A támogatási programját kihasználva Tallós a csehországi Milotice községgel alakított ki együttműködést. A két település A kultúra tükrében címmel nyert több mint 332 ezer euró uniós támogatást, valamint közel 27 ezer euró szlovákiai és több mint 6 ezer euró csehországi állami támogatást. A határon átnyúló projekt célja új természeti és virtuális infrastruktúra kiépítése. Tallóson, az Esterházy-kastély udvarán közel 700 m hosszú, oktatótáblákkal kiegészített járda készül, Miloticében pedig a már meglévő amfiteátrumot újítják fel és korszerűsítik, valamint oktatótáblákat helyeznek ki.

„A közös projekt keretében virtuális tanösvényt is készítünk. Tulajdonképpen ez egy olyan weboldal lesz, amelyen a két község és a régió természeti és kulturális kincseit, emlékeit gyűjti össze. A tanösvény fő feladata az idegenforgalom, a turizmus fejlesztése és a régió vonzerejének növelése. A tervek szerint a megvalósítás júniusban kezdődik és év végéig befejeződik”

– mondta el Tallós polgármestere, Horváth Zoltán a miloticei küldöttséggel közösen tartott munkamegbeszélést követő sajtótájékoztatón Tallóson. A csehországi partnert Milotice polgármestere, Radek Šeďa és Josef Levek alpolgármester képviselte. A résztvevő felek hangsúlyozták a két határos régió sajátosságai népszerűsítésének fontosságát. A virtuális tanösvényen 50 szlovákiai és 30 csehországi természeti és kulturális emlékhely jelenik meg, például kastélyok, emlékművek, természeti kincsek, várak, várromok, borászatok, szőlősök Nagyszombat megye és Dél-morvaországi kerület keleti részén a Tallós-Galánta-Szered-Nagyszombat-Szenice(Senica)-Holics(Holíč)-Szakolca(Skalica), illetve a Hodonín-Kyjov-Milotice tengely 30 km széles sávjában. Tallós és Milotice településeknek ez az első közös projektje, de a munka során és a találkozón szerzett tapasztalatok alapján Horváth Zoltán elképzelhetőnek tartja a közös munkát a jövőben is, hiszen Nagyszombat megye és a Dél-morvaországi kerület között is jó a kapcsolat, Tallós testvértelepülése, Svitávka is a régióban található, ezért örülnének a szélesebb körű együttműködésnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?