Régió

Szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozás

Mecenzéf (Medzev) | Szuperholddal egybekötött teljes holdfogyatkozást figyelhettek meg tegnap a csillagászat szerelmesei. A jelenséget egyenes adásban közvetítették a mecenzéfi csillagvizsgálóból – a ritka pillanatról élő képeket osztottak meg a világhálón. Legközelebb harminc év múlva lehet részünk ilyen látványban.
Németi Róbert

2015. szeptember 28. 22:21

„Többször közvetítettük már a világhálón hasonló égi jelenségeket, legutoljára márciusban arattunk nagy sikert a teljes napfogyatkozásról készített felvételeinkkel. Az élő képeket akkor több ezren nézték, mára pedig már a 15 ezres nézettséghez közeledünk. A tegnap reggeli holdfogyatkozásról közvetített streambe legalább 180 virtuális látogató csatlakozott, mely a kora reggeli órákat nézve kiváló eredmény” – közölte lapunkkal Csabala Tamás, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kultúrális Központhoz tartozó mecenzéfi obszervatórium csillagásza.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"203438","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
A Kassától mindössze 40 kilométerre fekvő csillagvizsgálót egyre több ember látogatja, de a virtuális vizitek száma Csabala szerint legalább duplája a személyes látogatásoknak. „Tavaly 5300-an látogattak el hozzánk személyesen. Ez sem kevés, de a virtuális látogatóink száma az idei szezonban már most meghaladja a 11 ezret. Ezt a látogatottságot főleg az interneten megosztott élő adásoknak köszönhetjük” – mondta Csabala, majd hozzátette, az sincs kizárva, hogy a jövőben a csillagászati adásokon kívül más tematikájú sztreameket is megosztanak. „Ezek a tervek, az viszont már biztos, hogy a legközelebbi élő adásunk 2016. május 9-én lesz, amikor a Merkúr fog áthaladni a Nap előtt. Ez elég nehéz feladat lesz, mivel ez az égitest sokkal kevésbé lesz látható, mint például a Hold vagy a Nap, de biztos vagyok benne, hogy megbirkózunk vele” – zárta Csabala Tamás csillagász. 
 
Így nézett ki a hétfő hajnali szuperholdas holdfogyatkozás a mecenzéfi csillagvizsgáló Maskutov-Cassegrein típusú távcsövében 
Önnek ajánljuk

650 euró lehet a minimálbér

Támogatták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Újra tárgyaltak az összefogásról

Haščák: Legyen minden nyilvános!

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

VIDEÓ: Az átkelőhelyen gázoltak halálra egy idős férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!