Régió

Szövetség: 1800 munkahely veszhet oda a lemaradó régiókban

Fülek | 1800 szociálisan hátrányos helyzetű személy munkahelye van veszélyben a lemaradó, magyarok által is lakott régiókban – figyelmeztettek az újonnan alakult magyar párt, a Szövetség politikusai Füleken csütörtökön.
Hegedűs Norbert

2021. április 2. 19:08

szövetség fülek
A füleki vár példája jól mutatja, hogy egy műemlék körüli fejlesztés a környező régiónak is segíthet - Hegedűs Norbert felvétele

A füleki vár alatt Agócs Attila, Fülek polgármestere, a Híd alelnöke, Rigó Konrád volt kulturális államtitkár, a Híd elnökségi tagja, Cziprusz Zoltán, az MKP alelnöke és Orosz Örs, az Összefogás alelnöke tartottak sajtótájékoztatót.

a

Magyarlakta régiók is érintettek

A sajtótájékoztató apropója a Kulturális Minisztérium által megváltoztatott támogatási rendszer volt, ami miatt az önkormányzatok már nem tudnak munkanélkülieket bevonni a várak és a külünböző műemlékek felújításába. Mindez különösen fájdalmasan érinti az olyan, tartós munkanélküliséggel küzdő – többnyire magyarlakta – régiókat, mint Gömör, Nógrád és a Bodrogköz. Emellett azt sem tudni, hogy mi lesz a roma polgárőrségeket támogató programmal, melynek folytatásáról egyelőre nem érkezett hivatalos információ.

Agócs Attila elmondta, hogy ez a két program összesen nagyjából 1800 embernek adott munkát országszerte (600-an a műemlékek felújítása során + 1200-an a polgárőrségekben dolgoztak), akiknek így veszélybe kerül a megélhetése, mivel sok esetben szociálisan hátrányos helyzetű személyékről van szó, akiknek sokszor ez volt az egyetlen bevételi forrása.

Agócs szerint a füleki vár felújítása remek szimbóluma annak, hogy a helyi műemlék körüli fejlesztés hogyan járulhat hozzá a környező utcák és a térség fejlődéséhez is. Kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy a városban éves szinten tíz embert foglalkoztattak a program keretén belül, ebből nyolc segédmunkás volt, egy koordinátor és egy szakmai munkás. Őket évi hat-hét hónapban alkalmazták.

„Ezekben a családokban ez a hat havi kereset adta meg a családi kassza alapját.“ - mondta a Agócs.

Rigó Konrád
Rigó Konrád - Hegedűs Norbert felvétele

Kevesebb pénz, kiszoruló községek

Rigó Konrád leszögezte, hogy kultúrával is lehet olyan munkahelyeket teremteni, melyek sokat hozhatnak az adott községnek, ugyanakkor szerinte biztos, hogy 2021-ben az a támogatási keretprogram, mely tíz éve sikerrel működik, már nem fog megvalósulni abban a formában, amiben eddig létezett. Ennek eredménye, hogy 27 község kiszorul a támogatottak köréből, többek között Fülek, Jolsva, Murányalja, Nagyszalánc, stb. Rigó elmondta, hogy a program 2012 óta létezik és minden évben 20-40 község kapcsolódott be, de ez 2-3-ra csökkenhet, ha minden így marad. Elismerte, hogy hirdettek egy hasonló programot, de abba csak polgári társulások jelentkezhetnek, a keretösszeg pedig 3,5 millió euróról 1,1 millióra csökkent. Ráadásul ez a program a műemlékvédelem mellett hét másik témára is szól.

„Ez egyáltalán nem megoldás, csak megpróbálja elkenni a hatalmas bukást.“ - mondta Rigó, és felszólította Natália Milanová (OĽaNO) kulturális minisztert, hogy nyilatkozzon, folytatni akarja-e a programot és biztosítsa a kieső 3,5 milliót. „Jelen pillanatban a helyzet sokkal rosszabb, mint az elmúlt tíz év alatt.“ - zárta.

orosz örs
Orosz Örs - Hegedűs Norbert felvétele

Az állam kevés segítséget nyújt

Orosz Örs szerint a probléma gyökere abban rejlik, hogy Szlovákiában a rendszerváltás óta a műemlékek egyharmada eltűnt, vagy tönkrement. Az állam az egész problémát a tulajdonosoktra tolja és kevés segítséget nyújt a felújításokban. Orosz szerint a műemlékpolitikában sokkal jobban kellene bízni az aktivistákban, akik a cselekedeteikkel bizonyították az elhivatottságukat. Felhívta rá a figyelmet, hogy a pandémia mellett fokozódik a hazai turizmus jelentősége. „Aki a vidéket látja, láthatja, hogy katasztrofális a helyzet“ - véli a politikus, aki szerint a műemlékek többségénél beruházásra van szükség, ha meg akarjuk menteni őket.

cziprusz zoltán
Cziprusz Zoltán - Hegedűs Norbert felvétele

Cziprusz Zoltán szerint a leszakadó régiók előrehaladásához jól kell működnie az ún. „aranyháromszögnek“, az állam, a megyék és az önkormányzatok együttműködésének. Elmondta, hogy Besztercebánya megye képviselőjeként Agócs Attilával az elmúlt években kifejezetten támogatták a turizmus fejlődését, mely szerinte kitörési pont lehet a lemaradó régiók számára. Két éve a megye létrehozta a Régiófejlesztési Ügynökséget, mely minden évben megkapja a megye költségvetésének egy százalékát. Ebből Gömörben 14 projekt kapott 127 ezer eurót, Nógrádban pedig 12 projekt osztozott 114 ezer eurón. Cziprusz szerint a megalakuló Szövetség feladata, hogy figyelmeztesse erre a problémára a minisztériumot, ill. olyan erős párttá alakuljon, mely sikeresen képviselheti a régióban élők érdekeit.

fülek sz¨vetség

Magyar ügy?

Zárásként Agócs feltette a kérdést, hogy mennyire magyar ügy a leszakadó régiók kérdése, hiszen az érinti a teljes Palócföldet, Nógrádot, Gömört egészen a Bodrogközik. „Amikor elindult ez a támogatási program, 2016-ban az első 12-es csomag fele volt déli járás.“ - mondta. Felszólította a kormányt, hogy vegye figyelembe az itt élők véleményét, kapcsolja be az itteni szakembereket a járási cselekvési tervek kidolgozásába. „Ezt úgy lehet elérni, ha mi magunk is tevőlegesen bekapcsolódunk ebbe a munkába.“ - zárta.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
persely illusztráció

Ha nem tudjuk törleszteni a felvett kölcsönt...

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.