Régió

Szlovák nyelvtörvény: Esterházy helyett Esterházi

Galánta | Az utcanevek átnevezéséről dönthet Galánta képviselő-testülete a csütörtöki plénumon. A Šaľská (Vágsellyei út) nevét Šalianskára, az Esterházy utcáét Esterházira változtatnák. Nem ez az első ilyen kezdeményezés.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. november 28. 17:35

Az önkormányzat általános érvényű rendeletet dolgozott ki az utcanevek feltüntetéséről. Erre azért volt szükség, mert a minisztérium szerint azok nincsenek összhangban a szlovák helyesírás szabályaival. A kulturális minisztérium az államnyelvtörvény alapján vizsgálta meg az utcaneveket. Az államnyelv hivatalos érintkezésben való használata szerint a testület elé kell terjeszteni az általános érvényű rendeletet, amelyben a két utcát az elfogadott rendelet értelmében át kell nevezni. A határozatról a szakbizottságok is tárgyalnak, a testület december 1-jén dönthet” – nyilatkozta lapunknak Miroslav Psota, a városi hivatal vezetője. „Az Esterházy név ma már levédett márkanév. Írásmódját a szlovák nyelvtani törvények alapján próbálják megközelíteni, de mivel márkanévről beszélünk, ez nem helyes” – nyilatkozta lapunknak Takáč Zsolt, Galánta alpolgármestere, aki Szlovákiában az Esterházy név jogának tulajdonosa. Takáč üzemelteti a galántai neogótikus kastélyban az Esterházy borozót és kávézót. Az épületben képgalériát alakítottak ki, amelyben Galánta történelmét és az Esterházyak életét mutatják be. „Senki sem kényszerítheti a várost egy ilyen határozat elfogadására. Az egyetlen releváns megnevezése az utcának az ulica Esterházy, Esterházy utca lehet” – zárta Takáč.

"BOŽE, POŽEHNAJ MAĎARA" - IZSÁN MÉG A HIMNUSZT IS LEFORDÍTTATTÁK A NYELVRENDŐRÖK

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A fertőzött személyeket az állam által fenntartott karanténközpontokba szállítják a roma telepekről (TASR-felvétel)

A hadsereg a magyar romák között is végez majd koronavírusteszteket

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

A fiatal cseh orvosok ötöde távozik Nyugatra

Több tucat kórházi alkalmazott kényszerült karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy beteggel

Vladimír Soták

A munkáltatók szerint összeomláshoz vezetne a blackout

koronavirus

Elhunyt egy újabb beteg Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.