Régió

Szexuális zaklatás az elsősök avatásán

Kassa | Szexuális zaklatásnak is beillő avatás miatt vizsgálódott a tanfelügyelőség egy kassai kollégiumban. A megye elhatárolódik a történtektől, az intézmény élére új igazgató került.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. július 10. 11:00

elsősavatás
Kép: Pluska.sk

Az elsősök, a „szecsók” avatása hagyomány a legtöbb iskolában, a kassai Vág menti (Považská) utcai kollégiumban is. Minden évben szeptember elején avatják az elsősöket, és vendégül látják a Comenius utcai bentlakásos iskola diákjait. A szertartáson tréfás feladatokat oldanak meg, játszanak. Az egyik elsős lány anyja szerint a legutóbbi feladatok szexuális helyzeteket imitáltak, amit jelentett a kollégium vezetőségének.

Beavatási feladatok

Cérnára lógatott almát tartottak a fiúk derékmagasságban, a lányoknak pedig térdre ereszkedve kellett megenniük az almát; a lányok következő feladata az volt, hogy a fiúk lába közé elhelyezett csészébe kellett filteres teát lógatni, a földön fekvő fiúk ölében levő lufit a lányoknak fenékkel kellett kipukkasztani, a fiúknak hátulról meg kellett mosni az ölükben ülő lányok fogát kakaóval vagy mákkal – csak néhány feladat, amit a lányoknak el kellett végezniük az avatáson.

Felháborodott szülő

„Sírva jött haza a lányom. Elmondta, hogy a tanárok az avatáson milyen feladatokra kényszerítették őket. Akarata ellenére kénytelen volt részt venni a programon” – közölte az egyik elsős lány édesanyja.

Az avatáson részt vevő diákok 14, legfeljebb 15 évesek. „Felháborító, hogy a lányom széttárt lábakkal fekszik a földön, combjai között egy bögrével, felette terpeszben áll egy fiú, és próbálja a bögrébe lógatni a derekára erősített filteres teát” – folytatta. Az elsősök életét a harmadikosok sem könnyítették meg. Az avatás előtt hajnali háromkor ébresztették őket, az arcukat összefirkálták, guggolásokat kellett csinálniuk, futni néhány kört a folyosón. Az avatáson fehér felsőben és fekete nadrágban kell lenni, aki nem tartja magát ehhez, megbüntetik. Az avatás része az is, hogy az elsősökkel sós vizet itatnak, káposztalevélről pudingot etetnek.

Az igazgató védekezett

Dana Rošková, a kollégium korábbi igazgatója elmondta, hogy az avatási feladatokat egy kulturális bizottság állítja össze, amely az egyes oktatási csoportok diákjainak képviselőiből áll, és amelyet pedagógusok korrigálnak egy pszichológussal.

„A hasonló tevékenységek traumatizálhatják a gyerekeket, különösen a 14-15 éveseket” – jelentette ki Mária Horváthová, a kassai Pedagógiai-pszichológiai Tanácsadó és Megelőző Központ (CPPPaP) vezetője.

A történtek miatt a felháborodott szülő a tanfelügyelethez fordult, az Állami Tanfelügyelet kivizsgálta az ügyet, s a szülőnek adott igazat. Az igazgatónőt, Dana Roškovát azonnali hatállyal elbocsátották.

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke Ivana Belejová személyében új vezetőt jelölt ki a kollégium élére. „Nem azonosulunk olyan iskolai cselekvésekkel, amelyek szexuális tevékenységet imitálnak, és amelyek rossz visszhangot váltanak ki. Kötelességünk, hogy a legapróbb viselkedési zavarokat is észleljük, és megoldást keressünk rájuk. Júniusban megvizsgáltuk az iskola diákszállóját, miután tudomásunkra jutott, mi folyt ott, új embert jelöltünk ki az igazgatói poszt betöltésére. A megbízott igazgatónak olyan óvintézkedéseket kell meghoznia, amelyek garantálják, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő – zárta Trnka. (korzár.sk)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Danko

Megnyitották a parlament rendkívüli ülését

32 dunaszerdahelyi taxist vizsgáltak át a rendőrök

32 taxis munkáját ellenőrizték a rendőrök Dunaszerdahelyen

Mikuláš Černák

A bérgyilkos levele a kormányfőnek

Bajban az expolitikusok: a rendőrségen Slota és Jánoš ügye

Már Slota is beszállt a kampányba

Marián Kočner

Fegyelmi eljárás indult Kočner bírái ellen

Nyitra és Pozsony megyében is razziázik a NAKA – az akció fedőneve: Tigris

Nyitra és Pozsony megyében is razziázik a NAKA – az akció fedőneve: Tigris

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.