Régió

Szépül az egyházkarcsai templom

Egyházkarcsa | Elbontották a vaskerítést, akadály mentesítették a feljáratot és gyepszőnyeggel terítették körbe az egyházkarcsai templomdombot.
Somogyi Katalin

2020. június 25. 13:11

Egyházkarcsa
- Somogyi Katalin felvétele

Az első templom, illetve Szent Miklós tiszteletére épített kápolna a 13. században épült Karcsa dombján, és eredeti alapítólevele 1308-ból, a karcsai plébánia féltve őrzött kincsei közé tartozik. Később, a középkorban templommá nagyobbították és a Bartal és Somogyi család temetkezési kriptájaként is szolgált. Az 1781-es kanonikavizitáció említi először, hogy a megnagyobbított templom sem elég a tizenkét Karcsát felölelő hitközösségnek, és ismét megérett egy nagyobbításra, amely néhány évtizeden belül meg is valósult. A jozefinista időben épült templom a környék legnagyobb temploma, és a mai napig fennmaradt eredeti formájában. Tavaly ünnepelték felépítésének 200. évfordulóját.

Egyházkarcsa

„Hosszú éveken keresztül küszködtünk a templom falainak a nyirkosságával, most engedélyezte a műemlékvédelmi hivatal, hogy kívül-belül leverhetjük a vakolatot 1,5–2 méteres magasságig, és egyúttal elbontottuk a templomdombot körbeölelő kerítést, amely mint bebizonyosodott, a probléma fő forrása volt” – avat be a részletekbe Balogh Károly egyházkarcsai plébános. „A hetvenes években emelt kerítés ugyanis 1,5 méteres betonozott alapra épült, amely egy betonkádat alakított ki a templom körül. Az összes esőt és havat, ami lezúdult a templom tetejéről, ez a kád nem engedte elfolyni, hanem visszairányította az épület alá. Ráadásul a templom alatti agyagos réteg is visszatartotta a csapadékot, szinte egy tó alakult ki az épület alatt, amelyből a falak szivacsként szívták fel a vizet. Az előző hetek nagy esőzései is igazolták, hogy helyes döntés volt a kerítés elbontása, mert végre gond nélkül folyt el a víz a dombról” – nyugtázta a megfelelő technológia választását elégedetten a plébános.

Egyházkarcsa

„Először csak a parkoló kiépítését terveztük, de evés közben jön meg az étvágy felkiáltással, szélesebb körű felújításba fogtunk, ezt a község anyagi helyzete is megengedte. Az önkormányzat jóváhagyott egy teljes körű felújítást, amelyet fokozatosan fogunk megvalósítani. Első körben 40 ezer eurót költöttünk, de még messze van a vége” – mondta a templom felújításról Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere. A felújítási munkálatokat segítette a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás is, amely a magyarországi Dabas községgel közösen 50 ezer eurót nyert el egy sikeres pályázaton, 30 ezer eurót az egyházkarcsai templom felújítására költenek, 20 ezer eurót pedig a Dabason élő szlovák kisebbség kulturális életének a fellendítésére. Első körben több mint 20 parkolóhelyet alakítottak ki a templomdomb közvetlen környezetében, parkosították a területet, cserjék, bokrok és fák kiültetésével valamint gyepszőnyeg leterítésével. Előtte öntözőrendszert telepítettek. Stílusban a templomhoz illő közvilágítást szereltek a bejárat elé. 

Egyházkarcsa

Ha befejeződnek a régészeti kutatások és a műemlékvédelmi hivatal zöldet ad, folytatják a templom felújítását, elsősorban a torony, majd a belső tér rekonstrukciójával. A falaknak egy-két évig kívül-belül száradniuk kell, addig nem vakolják újra. „Reméljük, a műemlékvédelem hamarosan engedélyezi a további munkálatokat és rövidesen a templom mögötti dombot is beteríthetjük a gyepszőnyeggel” – bizakodik az egyházkarcsai polgármester. 
Az ünnepélyes átadás a világháborúban elesett karcsai polgárok tiszteletére emelt emlékmű koszorúzásával folytatódott, majd a plébános megszentelte az újonnan kiépített templomparkot.

Egyházkarcsa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rajka

Pozsony megszüntette a buszt, Rajkán kérik számon a kiköltözők

koronavírus

Koronavírus – Ismét kilencezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, 51-en elhunytak

Peter Sabaka

Az új variánstól rémült meg a világ: Ezt mondja róla Sabaka…

Rekordra készülnek a nemeshodosi akrobata lányRekordra készülnek a nemeshodosi akrobata lányokok

Rekordra készülnek a nemeshodosi akrobata lányok

tvnoviny

VIDEÓ: Egy dühős család támadt az egészségügyi dolgozókra

koronavírus repülőtér

Szlovákia hét afrikai országból állította le a légi közlekedést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.