Régió

Szépül az egyházkarcsai templom

Egyházkarcsa | Elbontották a vaskerítést, akadály mentesítették a feljáratot és gyepszőnyeggel terítették körbe az egyházkarcsai templomdombot.
Somogyi Katalin

2020. június 25. 13:11

Egyházkarcsa
- Somogyi Katalin felvétele

Az első templom, illetve Szent Miklós tiszteletére épített kápolna a 13. században épült Karcsa dombján, és eredeti alapítólevele 1308-ból, a karcsai plébánia féltve őrzött kincsei közé tartozik. Később, a középkorban templommá nagyobbították és a Bartal és Somogyi család temetkezési kriptájaként is szolgált. Az 1781-es kanonikavizitáció említi először, hogy a megnagyobbított templom sem elég a tizenkét Karcsát felölelő hitközösségnek, és ismét megérett egy nagyobbításra, amely néhány évtizeden belül meg is valósult. A jozefinista időben épült templom a környék legnagyobb temploma, és a mai napig fennmaradt eredeti formájában. Tavaly ünnepelték felépítésének 200. évfordulóját.

Egyházkarcsa

„Hosszú éveken keresztül küszködtünk a templom falainak a nyirkosságával, most engedélyezte a műemlékvédelmi hivatal, hogy kívül-belül leverhetjük a vakolatot 1,5–2 méteres magasságig, és egyúttal elbontottuk a templomdombot körbeölelő kerítést, amely mint bebizonyosodott, a probléma fő forrása volt” – avat be a részletekbe Balogh Károly egyházkarcsai plébános. „A hetvenes években emelt kerítés ugyanis 1,5 méteres betonozott alapra épült, amely egy betonkádat alakított ki a templom körül. Az összes esőt és havat, ami lezúdult a templom tetejéről, ez a kád nem engedte elfolyni, hanem visszairányította az épület alá. Ráadásul a templom alatti agyagos réteg is visszatartotta a csapadékot, szinte egy tó alakult ki az épület alatt, amelyből a falak szivacsként szívták fel a vizet. Az előző hetek nagy esőzései is igazolták, hogy helyes döntés volt a kerítés elbontása, mert végre gond nélkül folyt el a víz a dombról” – nyugtázta a megfelelő technológia választását elégedetten a plébános.

Egyházkarcsa

„Először csak a parkoló kiépítését terveztük, de evés közben jön meg az étvágy felkiáltással, szélesebb körű felújításba fogtunk, ezt a község anyagi helyzete is megengedte. Az önkormányzat jóváhagyott egy teljes körű felújítást, amelyet fokozatosan fogunk megvalósítani. Első körben 40 ezer eurót költöttünk, de még messze van a vége” – mondta a templom felújításról Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere. A felújítási munkálatokat segítette a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás is, amely a magyarországi Dabas községgel közösen 50 ezer eurót nyert el egy sikeres pályázaton, 30 ezer eurót az egyházkarcsai templom felújítására költenek, 20 ezer eurót pedig a Dabason élő szlovák kisebbség kulturális életének a fellendítésére. Első körben több mint 20 parkolóhelyet alakítottak ki a templomdomb közvetlen környezetében, parkosították a területet, cserjék, bokrok és fák kiültetésével valamint gyepszőnyeg leterítésével. Előtte öntözőrendszert telepítettek. Stílusban a templomhoz illő közvilágítást szereltek a bejárat elé. 

Egyházkarcsa

Ha befejeződnek a régészeti kutatások és a műemlékvédelmi hivatal zöldet ad, folytatják a templom felújítását, elsősorban a torony, majd a belső tér rekonstrukciójával. A falaknak egy-két évig kívül-belül száradniuk kell, addig nem vakolják újra. „Reméljük, a műemlékvédelem hamarosan engedélyezi a további munkálatokat és rövidesen a templom mögötti dombot is beteríthetjük a gyepszőnyeggel” – bizakodik az egyházkarcsai polgármester. 
Az ünnepélyes átadás a világháborúban elesett karcsai polgárok tiszteletére emelt emlékmű koszorúzásával folytatódott, majd a plébános megszentelte az újonnan kiépített templomparkot.

Egyházkarcsa

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Költségvetési Tanács

Ami a pénzszórást illeti, az előző kormányok jócskán túllőttek a célon

Richard Sulík

Megvitatják Sulík tervét a szakértők, de nem helyeslik az erők megosztását

Tallós

Összefogtak az önkéntesek a kastélyért

Viera Kováčiková
Frissítve

Kováčiková lemond ügyészi posztjáról és távozik a Főügyészségről

NAKA k
Frissítve

Őrizetbe vett öt személyt a NAKA, köztük a SIS kémelhárításának egykori főnökét

hajléktalan k

Európai Parlament: a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.