Régió

Szenzációs régészeti felfedezés Gombaszögön

Egy egész kolostor romjait fedezték fel a gombaszögi ásatások előtti georadaros kutatás során. Holnap, azaz kedden 13:00-kor kezdődik a középkori emlék régészeti feltárása.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. április 15. 08:45

Képek: Gombaszögi Nyári Tábor

Idén is folytatódik a gombaszögi pálos monostor feltárása. A jelentős középkori régészeti lelőhelyen tavaly az egykori létesítmény templomát, idén pedig a hozzá tartozó kolostort, vagyis a szerzetesek lakhelyéül szolgáló épületet tárják fel. A földmunkák és a leletek kibontása előtt egy ún. georadaros képalkotó eljárással vizsgálták át az egykori monostor területét. A kutatásból kiderült, hogy hol található az egykori kolostor kerengője és a kútja. Ezen kívül további épületek maradványai is kivehetőek a felvételeken.

Az ásatás, a húsvéti ünnepeket is beleértve, megszakítás nélkül zajlik egészen május elsejéig. A különleges középkori emlék feltárásában részt vesz az ELTE Régészettudományi Intézetének középkor-specialistája, Mordovin Maxim régész, egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem archeológus hallgatói, az esztergomi Balassa Bálint Múzeum művészettörténésze, Szakálos Éva, valamint a Sine Metu polgári társulás aktivistái és további brigádosok, illetve a Gombaszögi Nyári Tábor önkéntesei.

g

Aki érdeklődik a feltárás folyamata és eredményei iránt, az az ásatás ideje alatt minden szombaton és vasárnap 14:00 és 17:00 óra között látogathatja meg a gombaszögi pálos monostort. A munkálatok zökkenőmentességének érdekében szervezők arra kérnek minden érdeklődőt, hogy csak a jelzett időpontban látogassák meg a helyszínt.

Az ásatás melletti Gombaszögi Kempingben a nagyközönség is megtekintheti azt a különleges freskótöredéket, amelyet a tavalyi feltárás során találtak a monostorhoz tartozó gótikus templom romjai közt. Krisztus áldást osztó kezét ábrázoló töredék művészettörténeti szempontból különösen fontos leletnek számít.

g

A július 15. és 21. között megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor idején vezetett túrák keretében lehet majd megtekinteni az ásatás során feltárt középkori leleteket. A túrák a pálos monostor romjai mellett kialakított Bebek kempingből indulnak majd.

(szh)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Frissítve

Tűz ütött ki a sínek mentén Diószeg és Szenc között, késnek a vonatok

Megérkezett Gombaszögre Čaputová

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

GALÉRIA: Így nyaralnak a szlovákiai politikusok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?