Régió

Szenc városa fizetőssé teszi a parkolást a vasútállomáson

Szenc | A képviselő-testület korábbi döntése értelmében idén fizetőssé válik a parkolás a szenci vasútállomás közelében. Néhány képviselő azért tiltakozott, mert véleményük szerint ez nem ösztönzi majd az utasokat arra, hogy autó helyett vonattal utazzanak a fővárosba.
Marosi Bianka

2020. január 18. 15:00

Szenc
- Képarchívum

A javaslat a fizetős parkolókról a város több pontját érinti. A Napfényes tavak déli és északi részén, a vasútállomásnál és a Hotel Senec szálloda északi részén fog a város parkolási díjat szedni.

A szállodánál óránként 1 eurót kell majd fizetni, a napidíj 3 euró. A másik két helyen 1 euró lesz a napidíj. A díjszedés a négy parkolóautomata kihelyezésével indul. Ugyan a képviselők többsége támogatta a javaslatot, három képviselő a vasútállomás parkolójának fizetőssé tétele miatt ellenezte. Mária Hudáková városi és Pozsony megyei képviselő az ingázók érdekében érvelt a javaslat ellen.

Szenc

„Szenc mint járásközpont felel az integrált közlekedésért, amelynek célja az embereket arra ösztönözni, hogy kiszálljanak az autókból és azokat leparkolva vonattal vagy autóbusszal folytassák útjukat. Ez elsősorban a naponta Pozsonyba ingázókat érinti. A Napfényes tavak parkolóinak fizetőssé tétele már hosszabb ideje téma, és egyetértek azzal, hogy az szükséges, hiszen a jövőben a város bevételének jelentős részét teheti ki. Ami azonban az állomást illeti, más megoldásra lenne szükség. Amennyiben a jövőben uniós támogatást szeretnénk megpályázni parkolók építésére, a parkolási díj az integrált közlekedés része kell, hogy legyen. A vasútállomásnál lévő parkolót is uniós támogatással sikerült megépíteni, és ugyan letelt az öt év, amíg azt nem lehet fizetőssé tenni, de örülnék, ha továbbra is szabályozni tudnánk a parkolási díjat” – érvelt a képviselő.

Prága és más városok példáját említette, ahol a vonatjegy egyben a parkolójegy is az állomások közelében. Mária Hudáková szerint az egyeurós napidíj túlságosan magas összeg annak, aki naponta ingázik, hiszen az nagyjából 280 eurót tesz ki egy év alatt. A megyei hivatal a képviselő kérésére állásfoglalást adott ki a kérdéssel kapcsolatban. Megfogalmazásában az áll, hogy az állomás közelében lévő parkoló fizetőssé tétele nem jó megoldás, hiszen nem hat ösztönzőleg arra, aki az autót és a vonatot választaná a munkába jutáshoz, ellenkezőleg, sokuknál valószínűleg azt eredményezi majd, hogy kizárólag gépkocsival teszi meg az utat a munkahelyére. Pozsony megyének az az érdeke, hogy fejlessze a tömegközlekedést az egyéni közlekedéssel szemben. Az integrált közlekedés az egyik eszköz ennek elérésére. Ugyanakkor a megye nem tilthatja meg a településeinek, hogy parkolási díjat szedjenek. A Szlovák Államvasutak ugyancsak nem ért egyet azzal, hogy a tulajdonában lévő területeken fizetős parkolók legyenek, annak ellenére sem, hogy a város bérli a parkoló területét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
KocnerRusko

„Győzött a szlovák igazságszolgáltatás”

kep

Kisebb városok karanténjára is készülnek!

Auschwitzba és Czestochowába is ellátogat Ferenc pápa

Ferenc pápa megbetegedett

rákos

A sikeres kezelés feltétele a korai és pontos diagnózis

bilincs

Szavazhatnak az életfogytiglanira ítélt sorozatgyilkosok is

tűz

Kigyulladt egy lakóépület Strasbourgban, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.