Régió

Szelektálással a tisztább levegőért

Galánta | Május közepén kapták meg a települések az ENVI-PAK szervezet kiértékelését a 2019-es évben összegyűjtött és elszállított csomagolóanyagokból származó hulladék mennyiségéről. A települések mindnyájan hozzájárultak ahhoz, hogy országos szinten 69 036 000 kg szén-dioxiddal kevesebb jutott a légkörbe.
Marosi Bianka

2020. június 1. 12:00

hulladék
- Marosi Bianka felvétele

Galántán 2010 januárjában vezették be a hulladék kötelező szelektálását öt csoportba: műanyag, papír, fém, üveg és biológiailag lebomló hulladék. „A városnak össze kellett állítania az ehhez szükséges rendszert és megteremteni hozzá a feltételeket. A 2019-es évben a szelektált hulladék aránya 39,11 százalék volt” – tájékoztatott Daniela Amrichová, a város környezetvédelmi osztályának vezetője. 

Folyamatos tájékoztatás
Galánta tavaly 737 401 kg szelektált hulladékkal járult hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A város vezetése rendszeresen röplapokon tájékoztatja a lakosságot arról, hogyan kell megfelelően osztályozni a szemetet, mi kerülhet az egyes konténerekbe, valamint, hogy mit és mikor lehet ingyenesen leadni a város hulladékgyűjtő udvarán. Minden, a szelektív hulladékgyűj-téssel kapcsolatos információ megtalálható Galánta honlapján. „Több éve szervezünk látogatásokat az alapiskolások számára a város hulladékosztályozó üzemébe, ahol a tanulók megnézhetik, hogyan válogatják át a szelektált hulladékot, és hogyan készítik elő a további felhasználásra” – egészítette ki a környezetvédelmi osztály vezetője. A galántai lakosok csaknem 30 eurót fizetnek évente a hulladék elszállításáért.

Fegyelmezett lakosok
Alsószeli 70 584 kg Tetra Pak-, üveg-, PET-palack és papír csomagolóanyagot gyűjtött össze a tavalyi évben. Kovács Lajos polgármester lapunknak elmondta, valójában sokkal több volt a szelektált hulladék mennyisége a 2050 lakosú faluban. „Az ENVI-PAK adataihoz hozzá kell még adnunk a 10 tonna fémhulladékot, a 100 tonna komposztálható és nagyjából 70 tonna egyéb biológiai hulladékot. Természetesen néha előfordulnak problémák, amikor az embereket fegyelmezni kell, de összességében elmondhatom, hogy Alsószeli lakossága nagyon felelősségteljesen áll a hulladék szelektálásához, ami már tíz éve működik a faluban. Évről évre emelkedik a szelektált hulladék mennyisége. A PET-palackokból például ezer zsák gyűlik össze havonta, az üveg gyűjtésére szolgáló konténer ugyancsak havonta megtelik. A helyi komposztáló péntek délutánonként és szombaton is nyitva van, nagyon sokszor sorok állnak a bejáratnál. Legutóbb nagyjából 150 tonna faágat daráltak le. A kommunális hulladékra szolgáló kukákba tilos a lebomló szemetet elhelyezni, aki mégis odateszi, annak a szemetesek nem ürítik ki a kukáját. Az építkezési törmelék feldolgozására szintén van egy kis udvarunk, ahol ledaráljuk a betont. A helyiek oda is tonnaszámra hordják a törmeléket, és nem okoz gondot nekik, hogy megfizessék az illetéket” – sorolta Kovács Lajos. 

Stagnál a mennyiség
A polgármester szerint ez mind hozzájárul ahhoz, hogy az alsószeliek törődnek a környezetükkel és rendet tartanak mindenhol. Hozzátette, hogy a település lakossága folyamatosan növekszik, a hulladék mennyisége viszont hosszú ideje stagnál. Elismerte, hogy sok munka van a mögött, hogy ilyen fegyelmezettek a lakosok. Kovács Lajos véleménye szerint ez főleg a szelektált hulladékmennyiségről való rendszeres tájékoztatásnak és a szelektálás módjáról szóló felvilágosításnak köszönhető.

Közösségben gondolkodni
Királyrévben ugyancsak közel tíz éve válogatják a szemetet a háztartásokban és a település intézményeiben egyaránt. Tavaly 19 389 kg csomagolóanyagot szállított el az ENVI-PAK. Agócs Gergelytől, Királyrév polgármesterétől megtudtuk, a szervezettel 2018 óta működnek együtt. „Egyre többen kapcsolódnak be a szelektív hulladékgyűjtésbe, igyekszünk erre motiválni az embereket. Röplapokkal, a falu Facebook-oldalán és a helyi újságban tájékoztatjuk folyamatosan a lakosságot ennek a fontosságáról, illetve az elért eredményekről. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez nemcsak a saját környezetünk megóvása és tisztán tartása miatt fontos, hanem azért is, mert a szeparált hulladék mennyisége megmutatkozik a szemétdíj nagyságában is. A környezettudatosság fontosságáról nehezebb meggyőzni az embereket, a közösségben való gondolkodás kell hozzá, ami nincs meg alapból mindenkiben. Az egoizmust kell félretenni, nem lehet úgy gondolkodni, hogy csak én szabaduljak meg a szeméttől” – hangsúlyozta Agócs Gergely. Királyrévben 30 euró az éves szemétilleték egy főre. A polgármester szerint azt kell tudatosítania mindenkinek, hogy a szelektálás amiatt fontos, hogy ez az összeg ne növekedjen a jövőben. A településen külön gyűjtik még a biológiai, a fém- és az elektronikai hulladékot, amelyekből sokkal nagyobb mennyiség szokott összegyűlni. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

tanár illusztráció

100 ezerből 1551 pedagógusról találtak bejegyzést a bűnügyi nyilvántartásban

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

g

GALÉRIA: Gázszivárgás és tűz Máriatölgyesen

AvasútihídKöbölkútnál

Felújítják Nyitra megye legrosszabb másodosztályú útját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.