Sulík és Szijjártó Komáromban: teljes egyetértés több kérdésben

Sulík és Szijjártó Komáromban: teljes egyetértés több kérdésben
Komárom |

Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter és Richard Sulík gazdasági miniszter komáromi tárgyalásán az energetikai kérdéseken volt a hangsúly. Az ingázók és családjaik problémái kapcsán szóba került a határellenőrzések jelentős enyhítése is, de konkrét intézkedések és időpontok nem hangoztak el.

A két miniszter találkozója a készülő új Duna-hídon kezdődött, amelynek átadására augusztusban fog sor kerülni. Ezt követően a komáromi városházán tárgyaltak.

„Kellemes találkozás”

Mindkét politikus elégedettségének adott hangot az egyeztetést követően. Richard Sulík elmondta, kellemes találkozón vannak túl, gyakorlatilag semmilyen vitatott pont nem merült fel közöttük. Némileg kivételnek minősítette a magyar kormány által dél-szlovákiai cégeknek folyósítandó támogatás kérdését, azonban megegyeztek arról, hogy ebben a témában tárgyalni fognak a két ország külügyminiszterei.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy néhány éve mindkét ország vezetése felismerte, „sokkal jobb jóban lenni, mint rosszban”. „Ha jóban vagyunk, akkor sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy időről időre a nehéz érzékeny kérdéseket is meg tudjuk vitatni” – mondta a magyar miniszter, stratégiai partnernek nevezve Szlovákiát. Kiemelte, a Richard Sulíkkal való együttműködésben nem számít problémákra, ugyanis amikor az Európai Parlamentben Magyarország ellen „komoly támadás indult”, akkor szlovák kollégája strasbourgi képviselőként nem támogatta ezeket.

A két ország elmúlt évekbeli együttműködését „sikertörténetek sorozatának” nevezte, kiemelve elsőként a jelentős gazdasági kapcsolatokat és a járványhelyzet kezelésének eredményeit.

Újságírói kérdésre Szijjártó elmondta, egyértelműen abban érdekeltek, hogy a lehető legkorábban találkozzanak a két ország kormányfői, Igor Matovič és Orbán Viktor, amint ezt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések lehetővé teszik. Ennek fényében a Richard Sulíkkal folytatott tárgyalását előkészületnek nevezte.

„Minél hamarabb” fog enyhülni a határellenőrzés?

Richard Sulík újságírói kérdésre röviden érintette az ingázók és családjaik helyzetét a szlovákmagyar határszakaszon, valamint a határellenőrzések kérdését általában. Mint mondta, a koronavírussal fertőzött új betegek alacsony szlovákiai száma miatt lassan ideje lesz visszatérni a normális élethez. Elmondta, e téren számos probléma merült fel, amelyek az elmúlt hetekben indokoltak lehettek, de ma már igazából nem azok. „Egyértelműen amellett vagyok, hogy az úgynevezett ingázók – akik az egyik országban élnek, s a másikban dolgoznak, s ez a határmenti övezetben van – és családjaik igazából semmilyen akadállyal ne szembesüljenek a határátlépéskor, végső soron ez a schengeni alapelv. Mindenképpen fel szeretnék ezt újítani, lehetőleg minél hamarabb.”

Szijjártó Péter még szlovák kollégája előtt elmondta, jelenleg 11 határátkelőhelyen át zajlik a forgalom Szlovákia és Magyarország között, amelyeket egy kivételével a tehergépjárművek is használhatnak. Pozitívan nyilatkozott a két ország járványkezelés során tanúsított együttműködéséről, amelybe belesorolta az ingázók 30 kilométeres körzetben történő mozgásának biztosítását is.

Galéria

A gázhálózat szerepe

A nyilatkozatok fényében a találkozó leghangsúlyosabb pontja a Szlovákia és Magyarország közti gázhálózati összeköttetések fejlesztése volt. Szijjártó beszámolója szerint a gázvezeték-rendszereket összekötő interkonnektor kapacitása magyar irányból háromszorosára nő majd, amely 2024-től kezdődően évente több mint 5 milliárd köbméternyi gázforgalmat jelent majd Szlovákia irányába. Magyarország addigra a Gazprommal kötött megállapodás alapján a Török Áramlat által éves szinten több milliárd köbméter gázt fog vásárolni. A jelenlegi összeköttetés egyelőre mindkét irányból elegendő gázmennyiséget biztosít a két ország számára.

„Fontos, hogy a kormányok támogassák ezt a befektetést, s ne fussanak zátonyra különböző engedélyeken”

– tette hozzá Sulík, s emlékeztetett arra, hogy Szlovákia részéről így nemcsak keleti, de déli irányból is biztosítva lesz a gázszállítás. A szlovák oldal költségeire nem mondott pontos összeget, míg Szíjjártó szerint a fejlesztés magyarországi részről 43 milliárd forintba fog kerülni.

További bővítések

Szijjártó Péter további két területen is kihangsúlyozta a két ország közti összeköttetések bővülését. Mint elmondta, a tervek szerint 2022-ig hat új határátkelőhelyet adnak át, köztük három Ipoly-hidat is, valamint Miskolctól Kassáig végig gyorsforgalmi út vezet majd. Ezen felül az idei év végig két ponton össze fogják kötni országaik villamosenergia-hálózatát. Kihangsúlyozta, adottak a feltételek a kölcsönösen előnyös együttműködéshez: „Ez így jó a két államnak, s így jó a felvidéki magyaroknak is.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?