Régió

Sulík és Szijjártó Komáromban: teljes egyetértés több kérdésben

Komárom | Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter és Richard Sulík gazdasági miniszter komáromi tárgyalásán az energetikai kérdéseken volt a hangsúly. Az ingázók és családjaik problémái kapcsán szóba került a határellenőrzések jelentős enyhítése is, de konkrét intézkedések és időpontok nem hangoztak el.
author
Vataščin Péter

2020. május 12. 09:00

Sulík és Szijjártó Komáromban: teljes egyetértés több kérdésben
Szijjártó szájmaszkban. A Richard Sulík miniszterrel folytatott tegnapi, szlovák–magyar miniszteri szintű gazdasági találkozó a készülő új Duna-hídon kezdődött, amelyet várhatóan augusztusban adnak át. - Somogyi Tibor felvétele

A két miniszter találkozója a készülő új Duna-hídon kezdődött, amelynek átadására augusztusban fog sor kerülni. Ezt követően a komáromi városházán tárgyaltak.

„Kellemes találkozás”

Mindkét politikus elégedettségének adott hangot az egyeztetést követően. Richard Sulík elmondta, kellemes találkozón vannak túl, gyakorlatilag semmilyen vitatott pont nem merült fel közöttük. Némileg kivételnek minősítette a magyar kormány által dél-szlovákiai cégeknek folyósítandó támogatás kérdését, azonban megegyeztek arról, hogy ebben a témában tárgyalni fognak a két ország külügyminiszterei.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy néhány éve mindkét ország vezetése felismerte, „sokkal jobb jóban lenni, mint rosszban”. „Ha jóban vagyunk, akkor sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy időről időre a nehéz érzékeny kérdéseket is meg tudjuk vitatni” – mondta a magyar miniszter, stratégiai partnernek nevezve Szlovákiát. Kiemelte, a Richard Sulíkkal való együttműködésben nem számít problémákra, ugyanis amikor az Európai Parlamentben Magyarország ellen „komoly támadás indult”, akkor szlovák kollégája strasbourgi képviselőként nem támogatta ezeket.

A két ország elmúlt évekbeli együttműködését „sikertörténetek sorozatának” nevezte, kiemelve elsőként a jelentős gazdasági kapcsolatokat és a járványhelyzet kezelésének eredményeit.

Újságírói kérdésre Szijjártó elmondta, egyértelműen abban érdekeltek, hogy a lehető legkorábban találkozzanak a két ország kormányfői, Igor Matovič és Orbán Viktor, amint ezt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések lehetővé teszik. Ennek fényében a Richard Sulíkkal folytatott tárgyalását előkészületnek nevezte.

„Minél hamarabb” fog enyhülni a határellenőrzés?

Richard Sulík újságírói kérdésre röviden érintette az ingázók és családjaik helyzetét a szlovákmagyar határszakaszon, valamint a határellenőrzések kérdését általában. Mint mondta, a koronavírussal fertőzött új betegek alacsony szlovákiai száma miatt lassan ideje lesz visszatérni a normális élethez. Elmondta, e téren számos probléma merült fel, amelyek az elmúlt hetekben indokoltak lehettek, de ma már igazából nem azok. „Egyértelműen amellett vagyok, hogy az úgynevezett ingázók – akik az egyik országban élnek, s a másikban dolgoznak, s ez a határmenti övezetben van – és családjaik igazából semmilyen akadállyal ne szembesüljenek a határátlépéskor, végső soron ez a schengeni alapelv. Mindenképpen fel szeretnék ezt újítani, lehetőleg minél hamarabb.”

Szijjártó Péter még szlovák kollégája előtt elmondta, jelenleg 11 határátkelőhelyen át zajlik a forgalom Szlovákia és Magyarország között, amelyeket egy kivételével a tehergépjárművek is használhatnak. Pozitívan nyilatkozott a két ország járványkezelés során tanúsított együttműködéséről, amelybe belesorolta az ingázók 30 kilométeres körzetben történő mozgásának biztosítását is.

Galéria
Sulík és Szijjártó Komáromban: teljes egyetértés több kérdésben
Sulík és Szijjártó Komáromban: teljes egyetértés több kérdésben
Sulík és Szijjártó Komáromban: teljes egyetértés több kérdésben
Sulík és Szijjártó Komáromban: teljes egyetértés több kérdésben
+28

A gázhálózat szerepe

A nyilatkozatok fényében a találkozó leghangsúlyosabb pontja a Szlovákia és Magyarország közti gázhálózati összeköttetések fejlesztése volt. Szijjártó beszámolója szerint a gázvezeték-rendszereket összekötő interkonnektor kapacitása magyar irányból háromszorosára nő majd, amely 2024-től kezdődően évente több mint 5 milliárd köbméternyi gázforgalmat jelent majd Szlovákia irányába. Magyarország addigra a Gazprommal kötött megállapodás alapján a Török Áramlat által éves szinten több milliárd köbméter gázt fog vásárolni. A jelenlegi összeköttetés egyelőre mindkét irányból elegendő gázmennyiséget biztosít a két ország számára.

„Fontos, hogy a kormányok támogassák ezt a befektetést, s ne fussanak zátonyra különböző engedélyeken”

– tette hozzá Sulík, s emlékeztetett arra, hogy Szlovákia részéről így nemcsak keleti, de déli irányból is biztosítva lesz a gázszállítás. A szlovák oldal költségeire nem mondott pontos összeget, míg Szíjjártó szerint a fejlesztés magyarországi részről 43 milliárd forintba fog kerülni.

További bővítések

Szijjártó Péter további két területen is kihangsúlyozta a két ország közti összeköttetések bővülését. Mint elmondta, a tervek szerint 2022-ig hat új határátkelőhelyet adnak át, köztük három Ipoly-hidat is, valamint Miskolctól Kassáig végig gyorsforgalmi út vezet majd. Ezen felül az idei év végig két ponton össze fogják kötni országaik villamosenergia-hálózatát. Kihangsúlyozta, adottak a feltételek a kölcsönösen előnyös együttműködéshez: „Ez így jó a két államnak, s így jó a felvidéki magyaroknak is.”

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Káčer: Nem hagyunk fel Ukrajna támogatásával

Juraj Šeliga

Šeliga azt veti az SaS szemére, hogy nincs B terv

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

alma k

Ne hámozzunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.