Régió
Hamarosan nemcsak automatából és SMS-ben, hanem egy mobilalkalmazás segítségével is válthatnak parkolójegyet Somorján - Képarchívum

Somorján fejlesztik a fizetősparkoló-rendszert

Bartalos Éva

2017. december 6. 13:08

Somorja | Másfél éve vezették be a fizetős parkolást a városban, a lakosok többsége elégedett a rendszerrel. A képviselő-testület jövő heti ülésén dönt az önkormányzat a fizetős parkolási rendszer módosításáról. A város több fejlesztést is tervez, januártól léphetnek érvénybe a változtatások.

Tavaly nyáron bevezették a díjköteles parkolási rendszert Somorja központjában. Zónákra osztották a parkolókat, óránként ötven centet kell fizetni a parkolásért, és SMS-ben is váltható parkolójegy. Azok a lakosok, akik bérletet vesznek, ingyen parkolhatnak a saját zónájukban, máshol azonban nekik is jegyet kell váltani. Nyáron ismertették az eltelt egy év eredményeit, amely alapján sikeres volt a rendszer bevezetése. Nagy József, az üzemeltető Area városi vállalat vezetője korábban elmondta, hogy egy év alatt több mint 91 ezer eurót utaltak át a város számlájára. Nagy azt is kiemelte, hogy nőtt a közlekedés-biztonság, de a fizetős zónákon kívül parkoló autók száma is. A képviselő-testület elé terjesztett általános érvényű rendeletek szerint – az országban elsőként – egy ingyen letölthető mobilalkalmazást is elérhetővé tennének, amely elsősorban a városba látogató turistáknak lehet hasznos. Az alkalmazással azok is vásárolhatnak SMS-ben parkolójegyet, akiknek nincs előfizetésük a három nagy mobilszolgáltatónál. A változtatások értelmében kéthetes bérletet is válthatnak a városba érkezők, autónként tizenöt euróért, és két parkolási zónát bővítene a város.


Bárdos Gábor polgármester elmondta, hogy néhány lakos kivételével a helyiek elégedettek a parkolási rendszerrel. „A bevételt a határozat értelmében teljes mértékben az utak, járdák és a parkolóhelyek karbantartására fordítjuk. Parkolóház építését is tervezzük” – nyilatkozta Bárdos. A városban több utcát felújítottak az év folyamán, októberben pedig egy új, huszonhat férőhelyes parkolót adtak át az úgynevezett katonablokk mellett.

Önnek ajánljuk