Régió

Somorja önkormányzata egyelőre nem emeli a szemétdíjat

Somorja | A hulladékgazdálkodásról szóló törvény módosítása következtében drágul a szemétdíj, attól függően, mennyire van a háztartási szemét szétválogatva.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. január 16. 08:30

Somorján a háztartási hulladék szeparálása 32 százalékos, ami országos viszonylatban nagyon jó arány - A szerző felvétele

A drágulás az önkormányzatokat érinti, amelyek ezt a lakosságra terhelik. Január elsejétől, ha a szemét szétválogatottsága nem éri el a 10 százalékot, 17 euró az illeték tonnánként, 2020-ban viszont már 26 eurót kell érte fizetni, és 2021-ben 33 euróra emelkedik a tonnánkénti szemétdíj. Minél magasabb százalékban szeparálták a hulladékot, annál kevesebb a szemétdíj. A 60 százalékban szétválogatott szemét díja az eddigi 6 euróról 7-re emelkedett, és ez is tovább emelkedik, először 8, 2021-ben 11 euróra. A környezetvédelmi tárca szerint ezzel az intézkedéssel nem az a cél, hogy terheljék a lakosságot a díjemeléssel, sokkal inkább az, hogy a háztartási hulladék újrahasznosítására, szétválogatására ösztönözzék a lakosokat.

Az Eurostat felmérése alapján az uniós tagállamok közül Szlovákia sereghajtó, hiszen a hulladék mindössze 23 százalékát hasznosítja újra, a háztartási szemét 66 százaléka kerül a szeméttároló helyekre. Az Európai Unió előírásai alapján, 2030–2040-re, azt kellene elérni, hogy a szemétlerakatokra a hulladék csupán tíz százaléka kerüljön, és először 55, majd 60 százalékát újrahasznosítsák. Ez Szlovákiában nem kis feladat, hiszen a jelenlegi arány pontosan fordított.

Somorján az országos adatoknál is jobb az arány, itt 32 százalékos a hulladék újrahasznosítása. A városi hivatal ezért is döntött úgy, hogy egyelőre nem emeli a szemétdíjat. Ezt azonban az elkövetkező években nem lehet kizárni. (samorin.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

VIDEÓ: Lerombolták Escobar volt drogbáró házát, elég volt a narkótúrákból

Trnava–DAC derbi a tévében

Le kell bontani a szeredi hidat

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

Legfrissebb galériák
Olvasta már?