Segíteni, védeni és menteni!

vágsellyei levéltári konferencia
VÁGSELLYE |

Nemzetközi konferenciát tartottak a vágsellyei levéltárban, és megnyitották az azonos című kiállítást, amely a konferenciához kapcsolódó dokumentumokat, tárgyakat mutatja be. A tárlat jövő júniusig megtekinthető. 

Egész napos nemzetközi konferenciát szervezett a Nagyszombati Állami Levéltár Galántai Fióklevéltára Vágsellye Székhellyel és a Pázmány Péter Tudományos Társaság a vágsellyei levéltárban. Mint az intézmény igazgatója, Szekeres Kovács Judit fogalmazott, rendkívül átfogó témát választottak kollégáival a hagyományosan szeptember elején megtartott rendezvényre, mégpedig a tűzoltóság, a rendőrség és az egészségügyi szektor elmúlt évszázadának történelmét. A konferencián a hazai szakelőadók mellett magyar- és csehországi levéltárosok adtak elő érdekes témájú ismertetőket. Egyebek mellett Pozsony vármegye tűzrendészeti szabályrendeleteiről, a nagyszombati szamaritánus tűzoltókról, a Nyíregyházi Jótékonysági Nőegyletről, a szeredi csendőrőrsről, a Galántai Nemzetbiztonsági Testület Államvédelmi Szolgálatának tevékenységéről és a vágsellyei régió kiemelkedő orvosairól tartottak előadásokat. 

A rendezvény megnyitóján Vágsellye polgármestere, Jozef Belický a lakosok egészségéért és biztonságáért dolgozókkal kapcsolatban elmondta, olyan munkát végeznek, amelyben nem az egyéni teljesítmény, sokkal inkább a csapatmunka a fontos. Kifejtette, mindig rácsodálkozik, mennyire összetartó a város lakossága, és úgy véli, az elmúlt 1000 évben közösen átélt élményekből fakadó összetartást semmiféle modern ideológia nem tudja lerombolni. Hangsúlyozta a történelmi emlékezet fontosságát, amely nélkül nem tudhatjuk, merre tartunk. A polgármester szerint az emberekben leginkább azok emléke marad meg, akik életükben védelmet és segítséget nyújtottak nekik, vagyis a tűzoltók, a rendőrök, az orvosok és az ápolók. Júlia Ragačová, a nagyszombati Állami Levéltár igazgatója elmondta, az idei évben azt a célt tűzte ki az intézményük, hogy minél több olyan programot szervezzenek, amelyeken az embereket segítő szervezeteket, egyéneket mutatják be. Örömét fejezte ki, hogy vágsellyei levéltár konferenciája és a kiállítás is ehhez a témakörhöz kapcsolódik. Az igazgató zárásként felolvasta a tűzoltók imáját.

A levéltárnak otthont adó vágsellyei reneszánsz kastély három folyosóján rendezték be a Segíteni, védeni és menteni! című kiállítást. Az egyik folyosón a régió tűzoltó szervezeteiről, a másikon a rendfenntartó erőkről, a harmadikon az egészségügy történetéről tudhatnak meg az érdeklődők számos érdekességet. „A kiállítás tárgya a Dunaszerdahelyi, a Galántai és a Vágsellyei járás alkotta régió egészségügyi intézményei, tűzoltó szervezetei, rendvédelmi szervei, valamint a hozzájuk köthető személyiségek története. Fő szándékunk az, hogy a kiállítás által a régiónk két nemzetiségének önzetlen együttműködését bemutassuk. Példaértékű együttműködésük az egészségügy, a tűzoltóság és a rendvédelem megszervezése terén nagyban hozzájárult a régió fejlődéséhez” – olvasható a kiállítást bemutató katalógusban. A levéltári dokumentumokat bemutató tárlatot régi használati tárgyakkal, egyenruhákkal tették színesebbé. A régió szülötteként számomra nagyon érdekes volt a korabeli dokumentumokon viszontlátni azokat a közismert személyeket, akik évtizedeken át részesei voltak a környéken élők mindennapjainak, például kórházi részlegeket alapító orvosokat gyógyszerészeket, de szívet melengető érzés a kiállított tárgyak között a Peredi Önkéntes Tűzoltó Egyesület csaknem százéves, a zászlóanya nevével díszített, hímzett zászlajának látványa is. A szervezők szeretettel várják a látogatókat a kiállításra 2023. június 30-ig. 

konferencia-levéltár
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?