Régió

Salve, Vini! – megáldották az újbort Somorján

Somorja | Pénteken tartották a hagyományos boráldást a somorjai Bartal családi pincészetben. Bár a Vince-napi időjárás nem kecsegtet jó előjelekkel, a borászok bizakodva tekintenek az idei évre.
Kiss Bartalos Éva

2020. január 28. 17:36

Somorja
- Kiss Bartalos Éva felvételei

Idén is mintegy kétszáz borász és borbarát látogatott el a 11. Vince-napi boráldásra, amelyen megáldották a családi pincészet Szent Vince kóstolótermét is. A teremre a borászok védőszentjének bronzszobra is vigyáz. Bartal László, a pincészet tulajdonosa elmondta, egy kedves barátjuktól kapták a szobrot, amelyet az új kóstolóterem egyik fülkéjében helyeznek el.

„Tizenötfajta bort kínálunk a vendégeknek. Jól sikerültek a tavalyi borok” – mondta Bartal László. Bartalos Gyula, az Európai Borlovagrend dél-szlovákiai legátusának elnöke köszöntőjében elmondta, a pincészetben ápolják, és az európai borlovagrenddel karöltve tovább fejlesztik a Somorja környéki borászat 350 éves hagyományát. „A bor hagyomány és élmény, amit jó másokkal megosztani” – hangsúlyozta Bartalos Gyula, aki bibliai idézettel is nyomatékosította szavait, mely szerint a bor nem részegségre termett, hanem az emberek vigasztalására.

František Slezák, az Európai Borlovagrend szlovákiai konzulja elismerően szólt a Bartal család borairól, és emlékeztetett arra, hogy a bor megismeréséhez mind az öt érzékszervünket használjuk. Jozef Bohunický, a borlovagrend papja áldotta meg az újbort, valamint a szőlővesszőket, és a kóstolótermet. A Somorja szélén levő birtok egyre népszerűbb, most is Szlovákia számos tájáról érkeztek borászok a hagyományos, jó hangulatú rendezvényre, amelyen a kiváló borok mellett ínyenc fogásokat is kóstolhattak a résztvevők.

Január 22. Szent Vince napja, amikor a szőlészek és a borászok az úgynevezett Vince-vesszők állapotából, valamint az aznapi időjárásból is következtettek a várható bortermésre. A mondás szerint ha fénylik a Vince, tele a pince, vagyis a Vince-napi napsütés bőséges bortermést jósol. Az idei nedves, ködös időjárás és a szőlővesszők állapota sem kecsegtet sok jóval. „Már decembertől metsszük a szőlőt. Hiányzik a rendes tél, elsősorban a nedvességpótlás, valamint a kemény fagyok, amelyek kipusztítanák a kártevőket és a gombákat” – mondta Bartal László.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.