Régió

Saját nulla eurós bankjegyet bocsát ki a losonci városháza

Losonc | A losonci önkormányzat rövidesen egy saját bankjegyet kezd árusítani szuvenírként, amelyen a helyi zsinagóga lesz látható. Erről a város a Facebookon tájékoztatott. A bankjegy névértéke nulla euró lesz, de kibocsátói azt remélik, hogy a gyűjtők számára különleges értéket fog képviselni.
TASR

2019. augusztus 13. 08:08

Fotó: mynovohrad.sme.sk, Facebook

„A bankjegyen Losonc egyik domináns építménye és éke, a neológ zsinagóga lesz látható. A szlovákiai és csehországi zsinagógák közül ez lesz az első, amely nulla euró értékű bankjegyen fog szerepelni” – tájékoztatott a városháza.

A bankjegyből 10 000 darabot fognak kibocsátani, háromezret azonban az önkormányzat meghagy reprezentációs és egyéb célokra, illetve archiválás végett. A különleges bankjegyet kizárólag a városháza Dr. Herz utcai történelmi épületében található városi információs központban lehet majd megvásárolni.

A losonci neológ zsinagógát 1924 és 1925 között építették a régi, lebontott zsinagóga helyén. Az épület terveit Baumhorn Lipót budapesti építész dolgozta ki. A zsinagógát 1944-ig használta a zsidó hitközség. Utóbbi 1948-ban eladta a városnak. 1948 és 1980 között az épületet raktárként használták, majd üresen állt és egyre rosszabb állapotba került. Felújítása 2015-ben kezdődött meg.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Coe egyik világcsúcsára sem számított

Merkel a Kuciak-gyilkosság ügyében folyó nyomozásról kérdezte Čaputovát

VIDEÓ: Ledózerolták a kuncsaftjaira támadó albán vendéglős éttermét

20 fokos hőmérséklet-különbség volt az északi és a délkeleti országrész között

24 óra a sérült gyerekekért

Jelentősen romlott a Titanic állapota

Legfrissebb galériák
Olvasta már?