Régió
A rühesség okozója, a rühatka sokszoros nagyításban - Képarchívum

Rühatka és poloska Diósmajorban

Vrabec Mária

2018. március 17. 11:04

Nyitra | Elterjedtek a rühatkák és a poloskák a szociálisan hátrányos helyzetű családok, többnyire romák által lakott Diósmajorban. Az önkormányzat ki akarja költöztetni az ott lakókat, hogy fertőtleníthesse a lakásokat. A kérdés csak az, hová.

Tíz éve költöztették a városi lakásokból Diósmajorba azokat a családokat, amelyek nem fizették a bérleti díjat. A hatvanegy szociális lakásban több mint négyszáz ember lakik, a magisztrátuson sem tudják, pontosan hányan. A rossz higiéniai körülmények miatt a lakások legalább harmadában elszaporodhattak a rühatkák és a poloskák, és ha az önkormányzat nem lép közbe, nagyon gyorsan továbbterjedhetnek.

Hová költöztessék őket?

A problémára a tavaszi szünet előtt figyeltek fel azokban az alapiskolákban, ahová a Diósmajorban élő gyerekek járnak. A roma kisdiákok folyton vakaróztak, némelyikük bőrén vaskos pörkösödés jelent meg. A bőrgyógyász, akihez a gyerekeket elküldték, értesítette a regionális közegészségügyi hivatalt, amely elrendelte a fertőtlenítést és a kártevők irtását. Ez azonban nem olyan egyszerű, mert egyrészt nagyon nehéz kiirtani a poloskákat, másrészt a dezinszekció idejére a lakókat ki kell költöztetni. A probléma a városi képviselő-testület ülésén is terítékre került, itt többen azt javasolták, fűthető katonai sátrakba, vagy unimo bódéba költöztessék az érintett családokat, és egyúttal szelektálják ki azokat, akik nincsenek oda bejelentve, és engedély nélkül laknak Diósmajorban.

Jozef Dvonč polgármester válságstábot hívott össze az ügyben. Ebben a magisztrátus, a lakáskezelő vállalat, a regionális közegészségügyi hivatal, az Arriva közlekedési vállalat, a városi rendőrség, a járási hivatal polgári védelmi osztályának munkatársai és dezinszekciós szakemberek keresik a választ arra a kérdésre, hogyan és hová lehetne ennyi embert biztonságosan átköltöztetni, és megoldani a problémát, amíg a fertőzés el nem terjed a város más részeiben is.

2018. február 14. 09:53

Továbbra sem lesz kötelező és ingyenes az óvodalátogatás a hátrányos helyzetű gyermekeknek

Főleg este viszket

A rühesség atkafertőzés, apró, vörös kiütéssel és igen erős viszketéssel jár. Közvetlen érintkezéssel terjed emberről emberre. A nőstény atka alagutat fúr a bőr legfelső rétegében, és petéket rak a járatba. A lárvák néhány napon belül kikelnek. A fertőzés viszketést okoz az atka kiváltotta allergiás reakció miatt. A viszketés különösen este heves, mivel az atkák ilyenkor a legaktívabbak. Az esetek legnagyobb részében a rühesség jól kezelhető. Az ágyi poloska 5–7 milliméter hosszú, emberi vérrel táplálkozó rovar. Irtása során az összes lehetséges búvóhelyet, főleg az ágyakat és az ágyak környékét kell kezelni. Az ágyi poloska is este csíp, nagyon kellemetlen, viszkető kiütést okozva.

Míg a rühesség viszonylag ritkán, inkább csak hajléktalanok között szokott előfordulni, a poloska Európa nagyvárosaiban is egyre elterjedtebb. Nyitrán tavaly negyvenhárom rühfertőzést jelentettek, poloska azonban a város több részén, sőt, jobb szállodákban is előfordult. Diósmajorban régóta eredménytelenül próbálnak megszabadulni tőle, holott a város már több ezer eurót költött az irtásra. Néhány képviselő szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha az egész Diósmajor-projektet átgondolnák, és a jövőben valamilyen módon felügyelnék, milyen higiéniai körülmények között élnek ott az emberek.

Önnek ajánljuk