Régió

Rimaszécsen zajlott az országos tanévnyitó

Rimaszécs | A leendő elsősöket és a pályakezdőket is köszöntötte Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke és Ziman Ágota nyugalmazott pedagógus. Mindketten fontos útravalóval látták el a kisdiákokat és azokat a tanárokat, akik szeptemberben állnak először a katedrára.
Ibos Emese

2019. szeptember 2. 09:20

Rimaszécsen zajlott az országos tanévnyitó
- A szerző felvétele

A szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségének idén a rimaszombati járásbeli Rimaszécs adott otthont.

Az ünnepségen hagyományosan a leendő elsősöket és a pályakezdő pedagógusokat köszöntötték. Köznevelési díjat kapott 14 olyan pedagógus, aki idén már nyugdíjba vonult. Zsúfolásig megtelt szombat délelőtt a gömöri település Szent Pál megtérése plébániatemplom. A szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségének idén három fő mozzanata volt. Már hagyományosan a helyi és környékbeli kiselsősök bevonulásával, bemutatkozásával kezdődött a tanévnyitó. Rövid műsor után a történelmi egyházak képviselőinek áldása következett.

„Ma több ezer diáknak és pedagógusnak elkezdődik, illetve folytatódik valami. Egy út az, amin egyesek szorongva, izgatottan indulnak el, mások magabiztosan, bátran lépegetnek tovább. Útközben rengeteg minden történik: ismeretszerzés, tapasztalás, felfedezés, megmérettetés, siker, kudarc, élmények megélése, önmagunk megismerése. Napról napra önállósodva megtanuljuk, hogy tetteinknek következményei vannak, felelősek vagyunk magunkért és másokért is, időnként örömkönnyeket hullatunk, máskor a bánat könnyei erednek el, de sohasem vagyunk egyedül. Ezen az úton egy csapat indul el, amelyiknek minden egyes tagja egyformán fontos”

– így kezdte köszöntőjét a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke.

Fekete Irén arról is beszélt, hogy a 21. század iskolája mennyire különbözik a korábbiaktól, az óriási technológiai fejlődés nemcsak a mindennapi életünket változtatta és változtatja meg alapjaiban, hanem jelentősen befolyásolja azt is, hogyan tanulunk, hogyan tanítunk.

„A tanító többé nem a tudás kizárólagos birtokosa, viszont meg kell küzdenie a diákok igényeivel, amelyek már nem kivitelezhetők a hagyományos módszerekkel. Az elmondottakat tetézik a szülők jogos elvárásai és a társadalom követelményei is. Pedagógusképzőink is gyökeres reformokra szorulnak, hogy erre felkészítsék pedagógusainkat”

– mondta Fekete Irén.

A tanévnyitón több évtizedes pedagógiai munkájuk elismeréseként köznevelési díjat kapott 14 olyan, az idei tanévtől nyugdíjba vonuló pedagógus, akit a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával Pedagógus Szolgálati Emlékéremre jelöltek munkahelyük és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége javaslata alapján. A tanévnyitón tizenhárom olyan pályakezdő pedagógust is köszöntöttek, aki idén első ízben állhat a katedrára.

A pályakezdőknek szánt „Útravalót” idén 45 év tapasztalatával Ziman Ágota nyugalmazott tanár, iskolaigazgató tolmácsolta. „Mi a feladatod? Tudást, ismereteket, emberséget, magyarságot kell átadnod sok kis emberpalántának. Meg kell találnod a tehetséget minden kisgyermekben, azt ápolnod, gondoznod kell, hogy a hétköznapokon túl a versenyeken, vetélkedőkön is tudják használni. Fel kell ismerned, kiben mi rejlik. Lesznek olyan tanítványaid, akik csak sok-sok áldozatos munkáddal tudják elérni a tudás egy-egy lépcsőfokát. Segítsd, mentoráld, próbáld őket felzárkóztatni, még ha ez nagyon kis lépésekkel halad, akkor is. Taníts, nevelj, add át nemzetünk értékeit, hűséget az anyanyelvünkhöz, szeretetet a szülőföld iránt. S mindezt hogy tudod elérni? Példával. Mutass utat! Ne feledd, tanító vagy, a jövő rajtad áll” – ezzel indította útjukra a pályakezdő pedagógusokat Ziman Ágota.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

hc dac

GALÉRIA: Szoros meccsen kapott ki a HC DAC, az utolsó meccsre marad a döntés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.